Een AED in de buurt: zo geregeld toch?

AED in de buurt[Gastbijdrage] Hebt u dat ook? Op televisie of in de krant hoor of lees je over het belang van een AED (Automatische Externe Defibrillator) bij een hartstilstand. Dan vraag je je toch af hoe dat in je eigen buurt zit… De AED is een draagbare apparaat dat het hartritme weer kan herstellen door het geven van een elektrische schok. Te weinig mensen weten waar de dichtstbijzijnde AED eigenlijk hangt. En er zijn nog meer AED’s nodig dan er nu al zijn. Blijkbaar kun je zelf actie ondernemen. Ik wilde er in mijn wijk wel mee aan de slag. Daar hangt namelijk geen AED. Dus waarom niet zelf in actie komen voor een AED in de buurt?

Graag deel ik op Alleszelf.nl mijn persoonlijke ervaring als medewerker bij de Hartstichting. Heeft u zelf ook al ervaring opgedaan met het regelen van een AED of nuttige tips? Deel die hieronder!

BuurtAED

AED in de buurt HartstichtingNou had ik gehoord over het concept van BuurtAED. Een idee van de Hartstichting en een AED-leverancier om via crowdfunding eenvoudig zo’n apparaat voor je buurt te regelen. De AED kost 1.500 euro. De leverancier heeft dan al 970 euro voor zijn rekening genomen. De website had goede tips voor je buurtactie. OK, prima! Maar ik wilde dat niet in mijn eentje opzetten. Ik had hulp nodig om de klus te klaren.

Hulp via burendag

Hoe vind je buren die mee willen helpen? De Nationale Burendag bracht uitkomst. Buurten organiseren dan voor bewoners een koffiemoment om elkaar beter leren kennen. En hoera! Drie buurtgenoten gingen met mij het AED-avontuur aan. We bepaalden onze aanpak om de wijkgenoten te bereiken voor een donatie. Een buurman maakte een flyer met behulp van het voorbeeld op de BuurtAED-website. Met deze flyer gingen we in een week alle huizen langs, waarbij we overal aanbelden en ons verhaal uitlegden. Tijdens het flyeren kwamen de eerste donaties al binnen!

aed in de buurt buitenkast

Gelukt

Binnen 10 dagen was het bedrag bijeen. Ik was zo blij! Een buurtbewoner bood spontaan haar schuurmuur aan voor de AED. Midden in de wijk. Een elektromonteur in mijn buurt deed gratis de installatie. Binnen een maand hing onze BuurtAED aan de muur. En natuurlijk hebben we hem aangemeld bij het reanimatieoproepsysteem HartslagNu.

Oproepsysteem HartslagNu

Op het moment dat de 112-meldkamer een melding krijgt over een hartstilstand verstuurt het HartslagNu-oproepsysteem automatisch een oproep naar de mobiel van burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer. Deze burgerhulpverleners kunnen reanimeren en een AED bedienen. Ik ben ook zo’n burgerhulpverlener. Burgerhulpverleners gaan deels direct naar het slachtoffer en deels naar de AED en daarna naar het slachtoffer. Hoe sneller de AED is aangesloten, hoe groter de kans dat het slachtoffer het haalt. Er moet natuurlijk wel een schokbaar ritme zijn. Daarom wilde ik een AED in mijn buurt. Dichtbij. Buiten en dus altijd beschikbaar.

AED in de buurt: Zo geregeld

Mijn conclusie: een AED in de buurt is eigenlijk zo geregeld. Kunt u dat ook? Ja! Doe het voor uzelf, voor uw familie en buren. Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Meestal zijn ze gewoon thuis. Dan biedt reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten de grootste kans op overleving. Ga naar BuurtAED.nl en start zelf een actie. Ik ben erg nieuwsgierig naar uw ervaring en tips om met de AED de buurt veiliger te maken. Deel ze hieronder in een reactie. Alvast bedankt!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over AED in de buurt?
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Medewerker Hartstichting.

4 reacties op “Een AED in de buurt: zo geregeld toch?
  1. J.J.Hendriks schreef:

    Het is uitermate belangrijk eerst te weten of er voldoende mensen in de directe omgeving zijn die het apparaat kunnen bedienen en wel binnen liefst 6 minuten. Het lijkt mij een hele klus om dat voor elkaar te krijgen. Groter dan het verzamelen van geld. En dan nog op wie wordt de apparatuur toegepast? Het risico is vrij groot dat met name oudere mensen de hartstilstand wel overleven, maar als een wrak overleven, met name met niet geringe hersenschade.

    • Peterlien Soels schreef:

      Wat goed dat u nadenkt over de mensen die het apparaat kunnen bedienen. In Nederland bestaat het reanimatieoproepsysteem HartslagNu. Iedereen die een geldig reanimatiecertificaat heeft, kan zich daar als burgerhulpverlener op aanmelden. Bij een melding van een hartstilstand stuurt de meldkamer aan burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer een oproep op hun telefoon. In het bericht staat het adres van het slachtoffer en de locatie van een AED die zij onderweg kunnen ophalen. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatse zijn dan de ambulance. Juist in die cruciale eerste minuten kunnen zij een leven redden. Meer informatie op http://www.hartstichting.nl/reanimatie

      In tegenstelling tot wat u schrijft, is de kwaliteit van leven na een succesvolle reanimatie meestal goed. De kwaliteit van leven na een hartstilstand is de afgelopen jaren steeds verder verbeterd door:
      • directe reanimatie door omstanders en snel en succesvol inzetten van een AED
      • uitgebreide behandelmogelijkheden door ambulancezorgverleners
      • behandeling in het ziekenhuis

      Ik hoop u hiermee voldoende geantwoord te hebben.

  2. Gerjo schreef:

    Ik wil graag weten hoe u het jaarlijkse onderhoud regelt. Dat kost ook geld.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: