Dit hebt u nodig (en zo helpt Alleszelf.nl)

informatieWat willen ouderen, wat wilt u? De meeste mensen willen informatie om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen. Bijvoorbeeld over woningaanpassing, klussen en huishoudelijke hulp. Dat zijn de uitkomsten van ons onderzoek van vorige maand. Wat wilt u nog meer? Hoe helpen wij u daarbij en wat kunt u van ons verwachten in 2016? Ontdek het hier.

Thuis – zo lang mogelijk!

Wanneer de gezondheid van de ouderen het laat afweten, wil ruim de helft toch zo lang mogelijk in de huidige woning blijven wonen. 15% Wil verhuizen naar een woning met zorg en toezicht en nog eens 15% naar een meer geschikte woning, zo geven de bezoekers van Alleszelf.nl aan in het onderzoek onder de lezers van de nieuwsbrief in november 2015. Wij vroegen de bezoekers van Alleszelf.nl welke onderwerpen zij met belangstelling volgen. Bovenaan de Top 10 staan ‘informatie en advies’, technische oplossingen in huis en huishoudelijke hulp. Verder scoren hoog woningaanpassing, omgaan met de computer, tips tegen eenzaamheid en bij dementie en personenalarmering. Hierna komen alle onderwerpen aan bod. (Ons persbericht over dit onderzoek kunt u hier lezen).

informatie

Onderwerpen op Alleszelf.nl die mensen met belangstelling lezen.

Grote behoefte aan informatie

De informatie die ouderen zoeken blijkt vaak niet eenvoudig te vinden, ook al hebben lezers van Alleszelf.nl toegang tot internet. Via Google raken ze vaak verstrikt in informatie die voor andere doelgroepen is bedoeld of betrekking heeft op heel andere woonplaatsen dan waar men zelf woont. Alleszelf.nl heeft als doelstelling om informatie voor hulp en ondersteuning zo eenvoudig mogelijk te presenteren. En het liefst zo, dat u meteen een keuze kunt maken tussen verschillende soorten diensten en producten. De komende jaren willen we ervoor zorgen dat de belangrijkste diensten voor ouderen in alle gemeenten van Nederland en op elke postcode direct inzichtelijk is.

  • In de gemeente Capelle aan den IJssel hebben we via Alleszelf.nl/Capelle eenvoudige toegang tot diensten gerealiseerd, in nauwe samenwerking met welzijnsorganisatie Welzijn Capelle. Als u bijvoorbeeld ‘informatie en advies’ in Capelle aan den IJssel zoekt, dan ziet u direct het complete overzicht.
  • Daarnaast kunt u natuurlijk altijd bij het Wmo-loket van uw gemeente terecht voor ondersteuning bij het langer zelfstandig thuis wonen. U vindt het complete overzicht van Wmo-loketten in Nederland op één pagina. Om voor een indicatie in aanmerking te komen, kan men u thuis bezoeken voor een zogenaamd keukentafelgesprek. Hier leest u wat u dan kunt verwachten en welke hulp u daar eventueel bij kunt krijgen.
  • En hebt u onze pagina al gezien waar het aanbod van welzijnsdiensten in steeds meer gemeenten van Nederland getoond wordt?
  • Wanneer u over informatie beschikt moet u er tenslotte nog iets mee doen: een keuze maken. Het valt niet altijd mee om dat in uw eentje te doen. Daarom geven we tips over manieren om keuzes samen met anderen te maken.

Huishoudelijke hulp

Het aanvragen van een huishoudelijke hulp gebeurt vaak via het Wmo-loket van uw gemeente. Wanneer u een indicatie krijgt, kunt u deze hulp krijgen via een met uw gemeente verbonden zorgorganisatie. Maar er zijn ook veel interessante particuliere initiatieven om huishoudelijke hulp te regelen. Die vindt u bijvoorbeeld bij de platforms om hulp in huis te regelen. Ook zijn er tips om het beste uit uw hulp in huis te halen.

Omgaan met de computer en social media

Computers en internet zijn niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. Geen wonder dat er veel belangstelling is om het maximale uit de computer te halen. U kunt daarbij een abonnement nemen op een computertijdschrift, maar het volgen van een gratis of betaalde cursus kan ook voordelen hebben. U heeft dan persoonlijk contact met de cursusleider en medecursisten, waardoor de computerles ook een gezellig uitje kan worden, informatie beter blijft hangen en u persoonlijk uw vragen kunt stellen. En wat te denken van social media als Skype, Facebook, Twitter en Whatsapp? Daarmee kunt u (oude) bekenden, nieuwe contacten en antwoorden op vragen vinden. Ook zijn social media geschikt om uw hersens te trainen en uw wereld te verbreden. Ontdekt het allemaal op deze pagina op onze website. Tot slot zijn er ook speciale ‘seniorencomputers’. Zouden die iets voor u zijn?

Ontspanning en ontmoeting

Eenzaamheid is voor veel ouderen een probleem. Het is heel gewoon geworden dat kinderen in een ander deel van het land wonen en dat buren elkaar maar amper kennen. En op hoge leeftijd wordt ieders netwerk vaak kleiner, terwijl het soms moeilijker is om op pad te gaan. Maar liefst 200.000 55-plussers in Nederland zijn naar schatting extreem eenzaam. Op onze website vindt u tips over hoe u dit zélf zou kunnen aanpakken en hoe u kunt bevorderen dat u meer contacten in uw omgeving krijgt. Ook hebben we een overzicht van digitale platforms waarmee u nieuwe sociale contacten kunt opdoen en een pagina over telefoondiensten.

Technische oplossingen en woningaanpassing

Langer thuis wonen is vaak mogelijk wanneer u uw woning op een slimme manier aanpast. Daarbij kunt u denken aan ingrijpende maatregelen, zoals het laten plaatsen van trapliften. Gelukkig zijn er ook eenvoudige en doeltreffende maatregelen zoals het plaatsen van een extra trapleuning en het verwijderen van losliggende kleedjes. De Thuisleefgids  biedt veel tips over handige aanpassingen in huis. Ook tips over ‘wooncomfort met een stekker‘ kunnen u helpen, net zoals deze 7 woontips. Ook personenalarmering helpt om langer zelfstandig te wonen. Via een druk op de knop roept u dan eenvoudig de hulp van anderen in. De meer vernuftige modellen kunnen zelfs registreren wanneer u valt of wanneer een dementerende aan het dwalen is. Zelfs een druk op de knop is dan niet meer nodig.

Vervoer

Wie lang thuis woont, zal ook wel eens vervoer nodig hebben om bij anderen op bezoek te gaan, boodschappen te doen of de huisartsenpost te bezoeken. Wie niet meer goed zelfstandig kan reizen of van het openbaar vervoer gebruik maakt, kan na een indicatie via het Wmo-loket in aanmerking komen voor vervoer van deur-tot-deur via de regiotaxi. Dat kan niet alleen binnen uw woonregio, maar zelfs binnen het gehele land. Daarnaast zijn er talloze andere manieren om te komen waar u wilt. En zelfs als u op vakantie wilt zijn er veel mogelijkheden om te reizen.

Eten en drinken

Als u geen tijd, zin of mogelijkheid hebt om zelf gezonde warme maaltijden klaar te maken, dan kunt u gebruik van maaltijdleveranciers. Als enige platform in Nederland bieden wij een overzicht van landelijke aanbieders. En hebt u de tips voor gezonde voeding gezien?

Veiligheid

Veel informatie op Alleszelf.nl draagt bij aan uw veiligheid. Dat geldt bijvoorbeeld voor tips over valpreventie. Daarmee vermindert u de kans om te vallen en het bijbehorende grote risico’s om minder zelfredzaam te worden als gevolg van een val. Ook eerdergenoemde personenalarmering draagt bij aan uw veiligheid. U kunt immers op elk gewenst moment hulp van anderen inroepen. En om ervoor te zorgen dat u tóch veilig de deur voor onbekenden kunt opendoen, hebben we u tips gegeven om babbeltrucs tijdig te doorzien. En wilt u ouderenmishandeling tegengaan? Lees dan dit bericht.

Wat u van ons kunt verwachten in 2016

Veel mensen zijn blij met onze informatie. Kijk maar eens op de pagina met mooie, lovende opmerkingen over Alleszelf.nl (waarvoor dank!). We gaan graag door om de belangrijke, maar soms zo moeilijk vindbare diensten inzichtelijk te maken. We luisteren daarbij naar uw wensen: berichten over klussen, thuisadministratie en informatie over dementie hebt u volgend jaar van ons tegoed. Hebt u nog andere vragen of wensen? Laat ze ons gerust weten!
 

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over benodigde informatie? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: