Veilig liftgebruik van levensbelang in flat en onderweg

veilig liftgebruikU staat vast met regelmaat in een lift. Dat is alleen maar plezierig in het kader van de mobiliteit. Maar op hogere leeftijd is veilig gebruik extra belangrijk. In het kader van de Safety Awareness Week 2021 delen we daarom graag hulpinformatie van Liftinstituut om liftongevallen te voorkomen. Dat kan door juist gebruik en door te weten wat u kunt doen als u onverhoopt vastzit in de lift. Veilig liftgebruik is noodzaak dus lees snel verder.

Aandacht voor liften en veiligheid

U kent Liftinstituut mogelijk als keurder van liften op veiligheid. Hun missie is om alle liften in Nederland veilig te laten zijn. Naast de check van liften op veiligheid helpen zij ook graag mee om mensen de lift veilig te laten gebruiken. De Safety Awareness Week is hun lovenswaardig initiatief, die dit jaar plaatsvindt van 8-14 november.

Veiligheidsweek: veilig liftgebruik bij opsluiting

Het speciale thema van de actieweek is dit jaar ‘liftopsluiting’. Wist u dat maar liefst een kwart van alle Nederlanders wel eens heeft vastgezeten in de lift? Uit een onderzoek van bureau Motivaction blijkt dat bijna een derde niet weet wat je dan moet doen. Het is juist erg belangrijk om juist te handelen en vooral geen verkeerde beslissingen te nemen.

Dit moet u weten als u vastzit in een lift:

  • Probeert u nooit zichzelf te bevrijden door bijvoorbeeld de deuren te openen.
  • Blijf rustig. Er is altijd voldoende zuurstof en een lift kan echt nooit zomaar naar beneden vallen dankzij een slim beveiligingssysteem.
  • Ook het licht blijft gewoon branden. Bij een stroomstoring gaat doorgaans de noodverlichting aan.
  • Druk op de alarmknop in de lift of bel de storingsdienst, dat kan in bijna alle liften, ook als de stroom uitvalt.
  • Meer leest u op de speciale site: www.vastindelift.nl. Wat doet u als u vastzit in de lift? Bekijk ook de video:

Leuk om te weten over het Liftinstituut

liftinstituut veilig liftgebruikOp basis van veiligheidskeuringen verstrekt Liftinstituut jaarlijks het zilverkleurige Liftinstituut-keurmerk aan gebouweigenaren, -beheerders en producenten. Ziet u dit keurmerk dan weet u dat u veilig in de lift stapt! Maar zij doen meer. Zo zetten zij zich al bijna 90 jaar in voor een wereld waarin iedereen alle liften en roltrappen zorgeloos en veilig kan gebruiken. Dat doet het instituut door vanuit hun passie voor techniek en veiligheid kennis en ervaring ook via trainingen en voorlichting te delen. Denk aan veiligheidscampagnes zoals deze.

Keuzehulp Vervoer & Mobiliteit >>

Langer thuis en veilig liftgebruik?

Om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen, verhuizen veel mensen naar een appartement. In het woongebouw is vaak een lift aanwezig, net als in veel winkel- en stationsomgevingen. Wat is uw ervaring met de genoemde tips voor veilig liftgebruik? Was u er al van op de hoogte? Of heeft u misschien zelf al eens vastgezeten? Deel uw bericht graag hieronder.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over veilig liftgebruik?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: