Zes tips voor rijden met een scootmobiel

scootmobiel rijden[Gastbijdrage] Mobiliteit staat voor vrijheid. Kiezen om te gaan en staan waar u wilt. Scootmobielen bieden deze vrijheid maar er zijn wel een aantal vragen over deze voertuigen die vaak terugkeren. Daarom gaf de webshop Fast Furious, dé scootmobiel specialist van Nederland, ons deze zes tips om beter én veiliger te rijden op een scootmobiel.

1. Hier mag u scootmobiel rijden

U mag met een scootmobiel binnen de bebouwde kom rijden op de stoep, mits de maximale snelheid niet hoger ligt als 6 km/u. Omdat er meestal een begrenzer aanwezig is kunt u op de stoep naar de lage stand schakelen. Daarnaast mag u ook op het fietspad rijden, daar mag u wel meer vaart maken. Liever op de rijbaan? Ook dat mag binnen de bebouwde kom, kies zelf welke optie het beste uitkomt. Buiten de bebouwde kom rijdt u altijd op het fietspad, autowegen en snelwegen zijn uiteraard niet bestemd voor scootmobielen.

2. U mag met een scootmobiel in de winkel rijden

U mag niet alleen op de stoep rijden, maar ook in de winkel. Houd er wel rekening mee dat winkels zelf mogen beslissen of ze hiervoor de nodige maatregelen treffen. Bevindt de winkel zich op een hogere etage zonder lift? Jammer, dan kunt u hier niet komen met de scootmobiel. Is er een trapje of is de ingang te smal? Dan kunt u ook hier niet terecht. Gelukkig zijn er steeds meer winkels die toegang bieden voor scootmobielen, schakel wel terug naar de lage snelheid en houd rekening met het winkelend publiek.

3. Neem een paar rijlessen

Als u van een auto of brommer overstapt naar een scootmobiel, dan bent u vast al bekend met de verkeersregels. Heeft u weinig ervaring met rijden op de rijbaan of bent u niet op de hoogte van de laatste regels? Het is voor iedere nieuwe gebruiker verstandig om enkele lessen te nemen. Veel gemeenten bieden goedkoop of zelfs gratis scootmobiel rijlessen aan, zo leert u binnen enkele uurtjes veilig deel te nemen aan het verkeer. Informeer naar de mogelijkheden bij de gemeente, de lokale ANWB of VVV.

4. Vergeet de verzekering niet

Het is niet nodig om een rijbewijs te halen om op een scootmobiel te mogen rijden, wegenbelasting betalen hoeft ook niet. De voornaamste verplichting is het afsluiten van een WA-verzekering. Een All-risk verzekering mag uiteraard ook, een WA-verzekering is minimaal. Mocht u dan door uw schuld in een ongeval terechtkomen dan worden de kosten voor de tegenpartij gedekt, maar niet voor uzelf. Informeer bij de verzekeraar naar de mogelijkheden.

5. Subsidie (elektrisch) scootmobiel rijden

Goed om te weten dat u ook subsidie kunt krijgen voor een (elektrisch) scootmobiel. U doet dan een aanvraag voor een ‘hulpmiddel voor langdurig gebruik’. Daarvoor bestaan in Nederland twee subsidiepotjes; WMO en PGB, welke het leven een stukje makkelijker en dragelijker kunnen maken. . Informeer bij het wmo-loket of andere informatie-adres van uw gemeente naar de regels waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen.

scootmobiel rijden

6. Stel uw eigen scootmobiel samen

Wat veel mensen niet weten, is de grote keuze in opties voor een scootmobiel. Naast modellen op drie of vier wielen zijn er ook allerlei opties zoals een accu met meer vermogen of een houder voor een wandelstok. Daarnaast kunt u de zithoogte laten instellen, of een zetel die kan draaien laten monteren. Dit maakt in- of uitstappen veel eenvoudiger. Vind u draaien aan de handvatten om sneller te rijden niet prettig? Dan is het ook mogelijk om duimbediening te laten installeren of bediening met voetpedaal. Zelfs verwarming is mogelijk.

Keuzehulp Mobiliteit & Vervoer >>

Meer over scootmobiel rijden

Neem voor vragen over maatwerk scootmobielen contact op met dé scootmobiel specialist. Heeft u nog meer tips en/of ervaring met scootmobiel rijden? Deel uw kennis onder dit bericht voor de andere lezers. Is de afstand voor uw uitstapje te groot? Maak dan gebruik van de regiotaxi

[Gastauteur:] Fast & Furious uit onze Keuzehulp in Alphen aan den Rijn is de scootmobiel specialist met zowel een webshop als een winkelpand om te bezoeken. Met kennis van zaken verlenen zij de beste service. Na aankoop en voor aflevering controleren zij alles uitgebreid en stellen alles perfect af. Men levert in geheel Nederland en België.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over scootmobiel rijden?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: