Reizen voor ouderen: Slim van A naar B

reizenHoe reist u op hoge leeftijd door stad en land? Er kan meer dan u denkt. Alleszelf.nl zet de mogelijkheden om te reizen in Nederland op een rij. Maak kennis met alle opties en leer dat u door slim te combineren én gebruik te maken van gratis ondersteuning misschien verder komt dan u denkt.

Reizen wanneer en waarheen ú dat wilt

Het lukt u misschien niet meer om van de auto of fiets gebruik te maken. Maar u wilt toch af en toe zélf boodschappen doen, bij een kennis koffie drinken, naar een restaurant in de buurt of naar familie en vrienden elders in het land. Zonder (alweer) afhankelijk te zijn van uw buren of kinderen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Voor de korte afstand zijn de buurtbus, regiotaxi en gewone taxi geschikt. Reist u verder dan ongeveer 25 kilometer, dan komen de trein en de Valys meer in aanmerking.

Reizen voor de kortere afstand

Opstapper, wijk-/buurtbus, BoodschappenPlusBus

Sommige steden bieden vervoer voor de korte afstand. Om bijvoorbeeld makkelijker boodschappen te doen en voor activiteiten of een kopje koffie in de buurt. Zo vervoeren bijvoorbeeld vrijwilligers in Den Haag met aangepaste bussen ouderen en mindervaliden in de wijk.  Aan de dienst zit een kleine financiële vergoeding verbonden, puur kostendekkend en daarnaast wordt een kleine vaste bijdrage gevraagd, in dit geval via een jaarabonnement van € 10.

Reizen

©Nationaal Ouderenfonds

Wilt u in uw regio met de bus of met de trein reizen, maar stopt het dichtstbijzijnde openbaar vervoer ver van uw opstap- of aankomstadres? Dan biedt mogelijk de OV-taxi, de Belbus of de Opstapper uitkomst.

De meeste wijkbussen zijn inmiddels opgeheven of vervangen door buurtbussen, vaak gereden door vrijwilligers. De buurtbus rijdt meestal van dorpen die geen busverbinding hebben naar plaatsen waar een goede verbinding is met grotere steden. Buurtbussen hebben vaste haltes, maar meestal volstaat het een hand op te steken langs de route. En in ruim 80 plaatsen in Nederland rijdt regelmatig de Boodschappen PlusBus; een concept van het Nationaal Ouderenfonds dat lokaal wordt uitgevoerd door een welzijnsorganisatie.

reizen

©Argos Mobiel

Tuk-tuk

Een duurzame, elektrische ’tuk tuk’ rijdt in Schiedam, Vlaardingen en Utrecht. Hiermee kunt u op afroep van deur naar deur reizen. In Schiedam en Vlaardingen bedragen de kosten van en rit tot 3 km € 1,50 en van 3-6 km kost het € 3. Een retourrit met de Buurt Mobiel in Utrecht kost tussen de € 3,64 en € 4.

Vrijwilligers met eigen auto

Al in circa 25 gemeenten actief met een net iets andere aanpak is het Automaatje van de ANWB. Vrijwilligers brengen met hun auto ouderen naar hun bestemming binnen of net buiten de gemeente. De kosten bedragen € 0,30 per kilometer plus eventuele parkeerkosten.

De bus

Wanneer u met de bus reist, kunt u vaak gebruik maken van haltes die geschikt zijn voor rolstoelen. Informatie daarover vindt u op de websites van de busmaatschappij in uw regio, die u kunt vinden in de tabel hieronder. Bij steeds meer bussen is de vloer afgestemd op de hoogte van de halte en kunt u met rolstoel of rollator zo naar binnen rijden. Of dat ook voor de haltes geldt waar u van gebruik wilt maken, kunt u meestal zien op de website van de vervoersmaatschappij. Klik daarvoor in de tabel op de naam van de maatschappij. Of u zoekt op de site HalteScan zelf direct een halte op die voor uw situatie toegankelijk is.

Busmaatschappijen met haltes geschikt voor rolstoelen:
MaatschappijInformatie
ArrivaHaltes checken op geschiktheid rolstoel
ConnexxionHaltes checken op geschiktheid rolstoel
BrengHaltes checken op geschiktheid rolstoel
HTMToegankelijk
QbuzzToegankelijk voor rolstoelen
RETDeel haltes toegankelijk met rolstoel
Twents (Syntus)Alle haltes toegankelijk met rolstoel
UoVVia haltescan te checken
Reizen

©Tranzer

U kunt met de bus reizen met een OV-chipkaart die u kunt opladen bij een servicepunt. Handig is deze OV-chipkaart servicepuntzoeker. Voor buskaartjes in Nederland kunt u echter ook gebruik maken van de Tranzer app waarmee u vooraf al een kaartje koopt.

De taxi

De taxi biedt u rechtstreeks vervoer van deur tot deur. Altijd en voor iedereen op elk gewenst moment. Om te kunnen vergelijken gebruiken we in dit artikel de willekeurige afstand van Woerden naar Utrecht. Met de taxi kost dit circa € 73 voor een enkele reis. Dit is het wettelijke maximumtarief. Er kunnen maximaal drie personen met u meereizen. U kunt ter indicatie de prijs van alle mogelijke taxiritten zelf berekenen met de Taxi-calculator (van DiTaxi). In Friesland, Groningen, Drenthe en de kop van Overijssel is er bijvoorbeeld de Flexitax: voor € 5,25 per zone (en hetzelfde bedrag aan instaptarief) reist u van deur tot deur in de hele regio. Als u een rolstoel meeneemt, kost dat € 5,25 extra. Voor een rit van 22 kilometer met rolstoel kost zo’n rit circa € 36.

regiotaxiRegiotaxi of deeltaxi

Regiotaxi of deeltaxi zijn vormen van (recreatief* vervoer van deur tot deur met een mogelijke omweg. Door de reiswensen van meer personen te combineren, kunnen de kosten flink omlaag. Er is een kans dat tijdens uw rit iemand anders moet worden opgehaald of afgezet. Uw rit kan daardoor langer duren dan wanneer u met een taxi zou gaan. Maar daar staat tegenover dat de kosten lager zijn. Indien u over een Wmo-indicatie beschikt betaalt u meestal een bedrag dat overeen komt met het openbaar vervoer. Wanneer u als begeleider meereist, kunt u vaak tegen hetzelfde tarief of soms zelfs gratis mee. Heeft u geen indicatie, dan ligt het bedrag ongeveer tussen het openbaar vervoer en taxi in. In een apart artikel gaan wij dieper op de mogelijkheden van de regiotaxi in. Wij brengen dan ook de gegevens van alle regiotaxi’s van Nederland in beeld.

* Wie (tijdelijk ) niet met OV of eigen vervoer op zijn werk kan komen, moet met de werkgever overleggen. Deze kan mogelijk een taxi vergoeden. Is vervoer naar het werk een structureel probleem dan is mogelijk een regeling via UWV mogelijk.

Gratis OV ouderen

In een aantal gemeenten is gratis reizen met openbaar vervoer mogelijk: Amsterdam, Amstelveen, Barendrecht, Capelle a/d IJssel, Diemen, Den Haag, Eindhoven, Leidschendam-Voorburg, Ridderkerk, Rotterdam, Rijswijk en Vlaardingen. De voorwaarden zijn veelal ‘ouder dan de AOW-leeftijd’ en soms in combinatie met een minimaal inkomen en/of bezit van en speciale pas. Filter in onze Keuzehulp op ‘Gratis openbaar vervoer ouderen’ en ”Gemeente’ voor het aanbod. Mist u een gemeente? Laat het weten!

Reizen voor de langere afstanden

De trein

reizen priority seatDe trein is in veel gevallen, ook op hoge leeftijd, een uitstekende optie. De NS maakt zelfs tien procent van alle stoelen geschikt voor reizigers die slecht ter been zijn. Priority seats worden aangeduid met twee markeringen. De ene afbeelding is een persoon met een stok, de andere een zwangere vrouw. Van beide kunt u echter gewoon gebruik maken. De priority seats worden verder gelijkmatig over de coupés verdeeld. U vindt ze zo dicht mogelijk bij het balkon.

Er zijn nog meer voorzieningen voor mensen die minder mobiel zijn:

 • De meeste treinen in Nederland zijn rolstoeltoegankelijk en hebben een rolstoeltoilet. De algemene voorzieningen per type trein geeft de NS ook aan op hun site.
 • In 2019 al weer 127 stations biedt de Nederlandse Spoorwegen kosteloos reisassistentie aan. U krijgt dan hulp van een persoonlijke assistent vanaf binnenkomst op het station, begeleiding naar het perron en bij het in- en uitstappen. Bovendien brengt een assistent u weer naar de uitgang van het station.
 • Een begeleider kan gratis met u meereizen wanneer deze over een OV-Begeleiderskaart beschikt.
 • Bij het plannen van de reis (op www.ns.nl, 9292.nl of de mobiele apps van deze diensten zoals de ns-app) kunt u bij ‘extra opties’ aangeven hoeveel extra overstaptijd u wenst. Met de 9292 planner plant u ook een toegankelijke reis door bij ‘Extra opties’ het rolstoelsymbool aan te klikken. Maar u kunt ook nog steeds het papieren spoorboekje raadplegen. Lees hier meer over de NS dienstregeling.
 • Ook regionale organisaties voor openbaar vervoer, zoals Arriva, Veolia, Syntus, EBS en Connexxion hebben speciale mogelijkheden voor mensen die hulp nodig hebben.
 • De NS zonetaxi kan een mooie aanvulling zijn op een treinreis. Voor circa € 2 per kilometer reist u naar of van de meeste stations in Nederland.

De kosten van uw reis per openbaar vervoer zijn meestal relatief laag. Van Woerden naar Utrecht betaalt u voor de trein minder dan € 4 en voor de aansluitende bus aanvullend € 1 à € 2. Neemt u de NS-zonetaxi, dan komt er per kilometer € 2 bij.

OV-Begeleiderskaart

Wanneer een begeleider met korting met u meereist is een begeleiderskaart nodig. Zie OV-Begeleiderskaart van Argonaut Advies waar u een aanvraagformulier kunt gebruiken. De begeleiderskaart is geldig in zowel de trein als tram en bus.

Valys

ReizenWanneer u over meer dan vijf zones (ongeveer 22 kilometer) wilt reizen, kunt u binnen heel Nederland gebruik maken van Valys. Dit lijkt sprekend op de regiotaxi. Maar omdat de reis verder weg kan gaan, mag u twee hulpmiddelen (zoals een rolstoel) en een koffer meenemen. Om gebruik te kunnen maken van Valys moet u eerst een pas aanvragen. Dat kan wanneer u van uw gemeente een bewijs heeft gekregen dat u recht heeft op Wmo-vervoer.

Wanneer u recht heeft op korting in de regiotaxi, kunt u ook de Valys-pas aanvragen. Met deze pas mag u maximaal 600 kilometer per jaar reizen tegen het tarief van € 0,20 per kilometer. Als u voor sociaal-recreatieve doeleinden vaker reist, kan dit worden opgehoogd naar 2.250 kilometer per jaar. U vraagt dit hier aan. Wanneer u uw budget overschreden heeft kunt u doorreizen, maar dan betaalt u het commerciële tarief. Dit bedraagt momenteel € 1,31 per kilometer. U kunt Valys ook gebruiken in combinatie met ander vervoer. Dan zetten medewerkers van Valys u af bijvoorbeeld af bij het ene treinstation en halen zij u weer op bij het andere en vervolgt u uw reis.

Reizen

©Schiphol

Vliegtuig

Ook wanneer u wilt vliegen, is hulp beschikbaar. U kunt op Schiphol kosteloos assistentie krijgen vanaf de parkeerplaats naar het vliegtuig en weer terug. Maar ook bij het overstappen. U kunt dit aangeven bij de luchtvaartmaatschappij waarmee u reist of bij uw reisbureau. Dit geldt ook voor de overige Nederlandse luchthavens: Eindhoven Airport, Groningen Airport en Rotterdam-The Hague Airport.

Conclusie reizen

U moet ‘vooruit plannen’, hebt wellicht een langere reistijd en moet regelmatig wachten. Toch zijn er verschillende mogelijkheden als u niet meer zelfstandig kunt reizen, ook over langere afstanden. Door slim te combineren kunt u bijvoorbeeld met een opstapper, (regio)taxi of Valys van en naar één van de ruim 100 NS-treinstations waar u kosteloos persoonlijke assistentie krijgt. U kunt op deze manier zelfs tot in het vliegtuig komen. Gebruik onze Keuzehulp voor vervoer om uw reis op maat te vinden. Geef eenvoudig uw vertreklocatie aan bij ‘dekkingsgebied’ en filter zelf het gewenste ‘variant’ van vervoer.

Direct alle vervoer zoeken en vinden >>

Uw ervaringen

Kent u misschien nog andere interessante mogelijkheden om te reizen binnen Nederland? Wat zijn uw ervaringen en eventuele tips? Geef ze hieronder of via deze tippagina aan ons door!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over reizen van A naar B? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
6 reacties op “Reizen voor ouderen: Slim van A naar B
 1. D. Dijkhoff schreef:

  Zulke informaties vind ik waardevol voor ouderen die niet meer mobiel zijn in de huidige maatschappij vanwege het feit dat ze geen middel van vervoer hebben.

 2. T. van der Biezen schreef:

  “AllesZelf”; zeer goede en zeer uitgebreide informatiesite!

  Geweldig initiatief van de ANWB met “AutoMaatje”!

 3. Mieke de rijke schreef:

  Een aangepaste driewieler e-bike, als je niet meer op een gewone fiets kunt fietsen?

 4. frerichs schreef:

  “Ze”willen dat je als”oudere”zo lang mogelijk zelfstandig kunt functioneren. Ik was zóóó blij dat ik in de gemeente zwijndrecht met hulp en begeleiding van de WMO ambtenaar te mogen reizen met Regiotax en de Valys.
  Door omstandigheden moest ik naar Leusden(Utr) verhuizen.
  Helaas trof ik daar een situatie aan waar de beambten je het zo moeilijk mogelijk maken om wederom het recht te krijgen om een kaart te krijgen voor reizen per regiotax.
  Een brief van Zwijndrecht, waarin staat dat ik recht heb vervoer per regiotax belandde in de prullenbak. Het hele circus van een papiermolen moest opnieuw worden opgetuigd. Het verlenen van het vervoer van ouderen per regiotax wordt in Leusden beschouwd als een gunst niet als een recht. Leeftijd? speelt geen enkele rol ( ik ben 78) Met dit overbodige gedoe houdt de WMO afdeling van de gemeente Leusden zich aan het werk.

 5. Elisabeth Klene schreef:

  Ik vind het hele reizen gedoe en een wirwar van keuzes die je moet maken en dan ook nog de lange wachttijden. Wat als je niet kunt staan of zitten, de aanvraag die je moet doen en lang duurt, ik heb bij voorbaat al geen zin meer.

 6. Tania schreef:

  Rijd er ook vervoer door de Steenhouwersgaarde???

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: