Mobiliteit met een gehandicaptenauto of aangepaste auto

[Gastbijdrage] Met een handicap of bij ouderdom mobiel blijven? Dat is tegenwoordig heel goed mogelijk. Lees u in. Wanneer iemand mindervalide, invalide of gehandicapt is, is het belangrijk de mogelijkheden voor mobiliteit te onderzoeken. Immer, mobiliteit biedt vrijheid! Er zijn mogelijkheden genoeg tegenwoordig bij aanschaf van aangepaste auto’s om zelf te besturen, een auto of bus ombouwen voor rolstoelgebruik en uiteraard de bekendste gehandicaptenauto van Nederland; de Canta. Dit artikel geeft de opties voor zelf rijden, meerijden met rolstoel of voor een gehandicaptenauto zonder rijbewijs.

Mag je zelf in een aangepaste auto rijden?

Er bestaan zoals u weet aangepaste auto’s voor rolstoelgebruikers. Maar wist u ook dat u hier zelf in mag rijden. Met een aangepaste auto om zelf in te rijden is het mogelijk zonder begeleiding van en naar uw bestemming te rijden. Oplossingen bestaan uit uw eigen auto of bus aan laten passen, of een reeds aangepaste auto om zelf in te rijden aan te schaffen. Dit kan zowel een nieuwe auto als een tweedehands auto zijn. De aanpassingen variëren van mogelijkheden tot rolstoeltransport als alleen handbediening voor gas en rem. Speciale rijlessen zijn voor zelf rijden in een aangepaste auto verplicht.

rolstoelbus mobiliteit

Mobiliteit: Rolstoelbus of rolstoelauto

Wanneer u altijd samen op pad gaat, dan is een auto met rolstoellift en de mogelijkheid tot de rolstoel vastzetten veruit het handigste. U hoeft immers niet de klim van rolstoel naar autostoel te maken. Met een verlaagde bodem, kofferbaklift of rijplaat, kunt u via de achterdeur naar binnen rijden. De rest van de auto blijft onaangepast waardoor op de voorstoelen twee mensen plaats kunnen nemen. Een rolstoelbus kopen, is praktisch wanneer iemand in het gezin invalide of gehandicapt is.

Direct alle vervoer zoeken en vinden >>

Rijbewijs voor gehandicaptenauto verplicht?

Een gehandicaptenauto is ideaal voor mensen die zelf op pad gaan. Er zijn voldoende mogelijkheden. Voor een aangepaste auto is een rijbewijs verplicht. Echter ook zonder rijbewijs kunt u, bij ouderdom of als mindervalide, toch uw mobiliteit behouden.

mobiel met een canta

De Canta is de bekendste auto in dit segment en valt onder de gehandicaptenauto’s zonder rijbewijsverplichting. Gaat u zelf rijden en bent u mindervalide? Bekijk dan zeker de mogelijkheden.

Ervaring met mobiliteit

Hoe ervaart u uw eigen mobiliteit en de oplossingen in dit artikel? Deel het in een reactie onder dit bericht. Dat mag natuurlijk ook een andere tip of oplossing zijn voor meer mobiliteit onder ouderen.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over mobiliteit?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

mobiliteit welzorg[Gastauteur:] Welzorg richt zich als specialist in hulpmiddelen voor mobiliteit op senioren en mensen met een beperking. Dat kan gaan om aanpassingen van de woning of de auto maar ook om de toegankelijkheid te verbeteren. Maatwerk staat voorop bij elke complete oplossing.

Deel dit artikel
Een reactie op “Mobiliteit met een gehandicaptenauto of aangepaste auto
  1. Petra Hamers Delicaat schreef:

    Ik ben minder mobiel en heb wmo ondersteuning en recht op trevvel maar dit voldoet niet. Graag zou ik zelfstandig mij kunnen verplastsen en wil info of ik vanuit de wmo ondersteuning kan krijgen voor een brommobiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: