Wanneer moet ik mijn fietsaccu opladen van mijn e-bike?

fietsaccu opladen[Gastbijdrage] Er heerst een hoop onduidelijkheid onder e-bike gebruikers met betrekking tot het opladen van de accu. Er wordt tijdens de aankoop vaak onvoldoende of onjuist geïnformeerd. De manier van opladen heeft een behoorlijke invloed op de levensduur en het is daarom zonde om er geen rekening mee te houden. Wanneer moet u nu eigenlijk uw fietsaccu opladen? Moet er gewacht worden tot de accu leeg is? Of kan het geen kwaad om dit al eerder te doen? Lees onze tips voor de langste levensduur.

Na iedere rit fietsaccu opladen

Veel fietsers denken dat het nodig is om een fietsaccu helemaal leeg te fietsen voordat deze opgeladen moet worden. Dit klopt tegenwoordig niet meer. Jaren geleden werden fietsaccu’s nog voorzien van NiMH batterijtechniek, waarbij het juist wel verstandig was om de accu helemaal leeg te fietsen voordat deze aan de lader werd gelegd. Het had een negatieve invloed op de levensduur als dit niet werd gedaan. Op dit moment worden vrijwel alle fietsaccu’s voorzien van li-ion batterijen. Hierbij is het juist wel slim om de accu na iedere fietsrit op te laden, ook als de accu nog niet leeg is.

Revisie voorkomen

Het is niet goed voor de levensduur van een li-ion accu als de energiecellen te ver leeg raken. De accu kan hierdoor beschadigd raken of zelfs volledig onbruikbaar worden. Vervanging of fiets accu revisie is in dit geval noodzakelijk. Natuurlijk wilt u dit te allen tijde voorkomen. Als de batterij na iedere fietstocht wordt opgeladen, beperk je het risico op beschadiging aan de cellen. Het is verstandig om het batterijpercentage tussen de 40% en 90% te houden.

Fietsaccu opladen: Extra tips

Wilt u onnodige slijtage aan de accu voorkomen? De volgende extra laadtips helpen je om de levensduur van de accu te verlengen:

1. Niet continu aan de oplader
Leg de accu niet doorlopend aan de lader. De accu kan van de lader gehaald worden als deze (bijna) vol is. Als het voor uw accutype wel beter is om deze altijd aan de lader te leggen, staat dit in de handleiding uitgelegd.

2. Af en toe laden tijdens stilstand voor langere tijd
De e-bike wordt in de winter door veel fietsers weinig of niet gebruikt. Leg de accu in een ruimte op kamertemperatuur en laad deze minstens eens per maand bij. Dit voorkomt diepontlading van de cellen.

3. Fietsaccu opladen? Lees de handleiding
Het beste advies voor jouw accumodel vindt u in de handleiding van de e-bike. Lees deze handleiding zorgvuldig door voor gebruik.

Meer over mobiliteit zoeken en vinden >>

Meer tips voor uw e-bike:

We hopen dat uw fietsaccu zo wat langer mee gaat. Deelt u uw ervaringen hieronder? We zijn benieuwd en lees via de linkjes hieronder ook meer tips op Alleszelf.nl voor uw e-bike:

fietsaccu opladen website[Gastauteur:] Heskon van Rege Group B.V. is met haar website Fietsaccu-revisie.nl ook te vinden in onze Keuzehulp Mobiliteit. Het bedrijf is gespecialiseerd in fietsaccu herstel. Dat herstel doen zij binnen 12 werkdagen met gratis verzending binnen Nederland. Prettig is de 24 maanden garantie en ‘No cure, no pay’-regeling. Zij hebben verder het Thuiswinkel Waarborg en zijn officieel BOVAG lid.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over fietsaccu opladen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: