E-bike onderhoud: met deze zeven tips fietst u langer

e-bike onderhoudDe elektrische fiets is erg populair, ook om langer mobiel te blijven. Dankzij modellen met een lage instap of zelfs een driewieler blijft u zelfs nog langer fijn fietsen met ondersteuning. Het aanschaffen van zo’n e-bike is echter zeker niet goedkoop. Daarom is het belangrijk om uw mobiele maatje goed te onderhouden. Zelfs als u hem niet vaak gebruikt. Wat kunt u allemaal zelf doen aan e-bike onderhoud? Alleszelf.nl verzamelde daarvoor deze zeven doe-het-zelf basistips:

Blijf langer fietsen met deze zeven tips voor e-bike onderhoud 

1. Schoonhouden

Misschien bent u niet zo’n fan van schoonmaken, maar toch is een regelmatige poetsbeurt voor uw fiets erg goed. Het bespaart u een onderhoudsbeurt bij de fietsenmaker en daarvoor in de plaats kunt u bijvoorbeeld een handige weekendtas of cowboysbag aanschaffen. Voordat u begint met schoonmaken moet u eerst de accu en het display verwijderen van de fiets. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen voor fietsen, hebt u die niet in huis? Een milde zeep werkt ook goed. Let er op dat u geen keiharde waterstraal op de fiets zet, want dan beschadigt de e-bike.

2. Smeer vet op de ketting

Hoort u een piep terwijl u aan het fietsen bent of een irritante kraak? Dan is het tijd om de ketting met vet in te smeren. Laat het even intrekken en verwijder het overtollige vet met een oude doek. Gebruikt u de fiets al een tijdje dan is het verstandig om de ketting schoon te maken met een reinigingsvloeistof voordat u hem in gaat vetten. In de winter is het handig om Wet Lube te gebruiken. Deze substantie blijft beter aan de ketting kleven.

3. Banden oppompen

Check of er genoeg lucht zit in de banden. Dat is te controleren door met uw duim in de band te duwen. Er zijn tegenwoordig ook fietspompen die de luchtdruk van banden meten. Een fiets met volle banden fietst een stuk fijner. Zo voelt bijvoorbeeld een volle schoudertas heren een stuk lichter met volle banden. Een hogere bandendruk zorgt namelijk voor een lagere rolweerstand. Bovendien heeft een E-bike met volle banden een langere accuduur. Allemaal voordelen.

4. Bewaar de accu op een droge plaats

De accu van de e-bike moet u op een droge plaats bewaren bij een temperatuur die niet kouder dan tien graden is en zeker niet warmer dan 30 graden is. Bewaart u de accu te koud dan wordt de capaciteit aangetast en dat zorgt ervoor dat de accu eerder leeg of stuk gaat. Vooral in de winter moet u de accu uit de e-bike halen.

Fietst u door in de winter? Check ook deze handige tips voor e-bike onderhoud én e-bike gebruik in de winter.

5. Check de schijfremmen

De meeste E-bikes hebben schijfremmen. Voordat u deze gaat schoonmaken is het belangrijk om het juiste smeermiddel te gebruiken. Meestal wordt Isopropyl alcohol voor dit klusje gebruikt. Weet u niet zeker of u het juiste middel hebt, ga dan even bij een fietsspecialist langs. Hier kunt er zelfs een e-bike specialist met BOVAG-garantie in de buurt vinden.

6. Controleer de verlichting

Meestal is de verlichting van een e-bike aangesloten op de accu. De verlichting beschikt over een lichtsensor. Zodra het begint te schemeren gaat de verlichting automatisch aan. Maar de verlichting kan ook werken op de naafdynamo. De achterlichten werken vaak op batterijen. Check regelmatig of alles nog goed werkt.

Keuzehulp Vervoer & Mobiliteit >>

7. Servicebeurt 

Bovenstaande tips zijn prima uit te voeren om voor uw eigen e-bike onderhoud. Toch is het verstandig om minstens een keer per jaar naar een fietsspecialist te gaan voor een servicebeurt. Fietst u flink wat kilometers dan is het zelfs raadzaam om uw e-bike nog vaker te laten controleren.

Wij wensen u een fijne en veilige rit!

Denkt u na het e-bike onderhoud ook aan veilig elektrisch fietsen: lees daarvoor deze tien e-bike tips. Daarnaast is voor zo’n investering een e-bike verzekering verstandig. Tot slot gaven we eerder deze tips voor meer fietsplezier. Wat zijn uw ervaringen met e-bike onderhoud en vooral om dit zelf te doen? Laat het graag weten onder dit bericht.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over e-bike onderhoud?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: