De e-bike in de winter: dit is wat u moet weten!

e-bike in de winterDe e-bike biedt zowel jong als oud een nieuwe dimensie van vrijheid en comfort. Zo wordt het fietsen van lange afstanden toegankelijker, maar worden ook alledaagse taken zoals het doen van een kleine boodschap eenvoudiger. De zelfredzaamheid wordt dankzij de e-bike dus vergroot. Een verminderde conditie vormt namelijk geen obstakel meer. Een heleboel ouderen zijn om die reden in positieve zin in meer of mindere mate afhankelijk geworden van de e-bike. Voor de mensen die de e-bike deze winter dagelijks zullen gebruiken en de mensen die de fiets in de winter liever laten staan, bieden wij in dit artikel een aantal handige tips voor het gebruik van de e-bike in de winter!

De technologie van een e-bike in de winter

Een elektrische fiets is een prettig vervoersmiddel als u om gezondheidsredenen een verminderde conditie heeft. Zeker als winkels en zorg zich op fietsafstand van uw woning bevinden. Het is van belang u te realiseren dat e-bikes heel wat technologie bevatten. Het is om die reden zaak hier vooral in de wintermaanden voorzichtig mee om te gaan. Zelfs als u er bewust voor kiest om de e-bike minder vaak van stal te halen. Neem bijvoorbeeld de accu. Deze is gevoelig voor kou. Bij lage temperaturen stroomt de energie minder soepel door het systeem, wat de afstanden die u kunt fietsen met een volledig opgeladen accu beïnvloedt. Het is dan ook belangrijk dat u deze periode voorzichtig omgaat met de accu.

De accu

Ongeacht of u uw e-bike veel of weinig gebruikt, is het belangrijk om uw accu vorstvrij te bewaren. Als u de fiets in de tuin of in de schuur stalt, kunt u het beste de accu uit de fiets halen en deze binnen bewaren. De e-bike accu functioneert namelijk het beste als deze op kamertemperatuur bewaard wordt. Daarnaast is het belangrijk dat u rekening houdt met mogelijke diepontlading, wat de accu onherstelbaar beschadigt. Dit verschijnsel komt vaak voor in de winter omdat de fiets dan minder wordt gebruikt. Diepontlading is eenvoudig te voorkomen door de fietsaccu regelmatig op te laden. Iedere accu en batterij loopt na verloop van tijd langzaam leeg. Door dit regelmatig te controleren en de accu op te laden als deze leeg dreigt te raken blijft diepontlading voorkomen.

Overige voorzorgsmaatregelen

e-bike in de winter accuNaast de accu is het ook belangrijk om een paar andere zaken te controleren als u er tijdens de wintermaanden op uit trekt met de e-bike. Het winterse weer kan bijvoorbeeld verraderlijk zijn. controleer daarom of u wel voldoende profiel op uw banden heeft. Bent u van plan de e-bike veel te gebruiken? Dan kan het nuttig zijn om uw huidige banden te verwisselen voor winterfietsbanden. Daarnaast is het in de wintermaanden langer donker. Check om die reden of uw verlichting nog naar behoren werkt. Naast alle bovengenoemde tips kan het geen kwaad om uw e-bike na te laten kijken door een specialist. Zo weet u zeker dat u deze winter veilig de weg op gaat.

Meer winters vervoer vinden>>

Op de fiets in weer en wind?

Wilt u meer weten over elektrische fietsen? Lees dan verder op:

Laat u de e-bike liever staan deze winter, of trekt u er ook bij guur weer op uit met de elektrische fiets? Laat het hieronder weten, we zijn benieuwd! Voor de technische input bedanken we graag Stella. Zij bieden ook een proefrit op locatie met een van de ruim 80 bussen in uw eigen straat.

Deel dit artikel
Een reactie op “De e-bike in de winter: dit is wat u moet weten!
  1. Dick Latooij schreef:

    Wat mij in haast alle artikelen over fietsaccu’s verbaast is dat er niet wordt vermeld dat Lithium Ion accu’s bij langdurige opslag (bv bij slecht weer in de winter) NIET volgeladen moeten worden bewaard. Bewaren bij 40-50 procent geladen bevordert de levensduur van deze dure onderdelen.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: