Apps, wearables, slimme pillen, testjes en meters. Ze volgen elkaar in rap tempo op. Reuzen als Apple en Amazon maar ook kleine startups richten zich steeds vaker op eHealth-toepassingen. Niet zo gek natuurlijk, we willen immers allemaal gezond oud worden. En daar hoort ook zelfstandigheid bij. Nieuwe technieken stellen ons in staat steeds sneller zelf aan de bel te trekken. En naarmate die zorginnovaties voor ouderen geaccepteerd worden dalen de prijzen. Wat de acceptatie alleen nog maar verder op weg helpt. Laten we eens kijken naar zulke actuele innovaties die ons langer zelfstandig houden.
Vijf zorginnovaties voor ouderen
1. VR therapie zorginnovatie voor ouderen
Met behulp van een computersimulatie kunnen levensechte 3D-situaties worden gecreëerd. Omdat de gebruiker een bril op heeft, komt alles heel erg realistisch over. Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat ouderen verrassend genoeg erg positief zijn over de inzet van VR, ondanks de mindere kennis over nieuwe technische foefjes bij deze generatie. Maar hoe wordt een VR-bril ingezet? Deze kan bijvoorbeeld hulp bieden bij eenzaamheid. Ouderen die nog maar weinig sociaal contact hebben, krijgen een levensechte sociale omgeving voorgeschoteld via de VR-bril. Zo kunnen zij interacteren met virtuele personages. Daarnaast kunnen ouderen die last hebben van dementie aan de hand van beelden weer herinneringen proberen terug te halen. Tot slot kan ook nog eens de fysieke conditie worden verbeterd met speciale bewegings- en ademhalingsoefeningen.
2. Incontinentiemateriaal met sensortechnologie
Veel ouderen hebben last van ongewenst urineverlies. Dit geeft niet alleen stress aan degene die het overkomt, maar ook aan de omgeving. Bijvoorbeeld het verplegend personeel dat nu vaak pas kan ingrijpen als het al te laat is. Binnenkort kan een speciale sensor van Novioscan voorkomen dat ouderen ongewild urine verliezen. Ook incontinentiemateriaal wordt slim. De sensor is bevestigd aan een pleister, die de gebruiker op de onderbuik plakt. Met speciale echografie wordt het volume van de blaas in de gaten gehouden. Wanneer de blaas een bepaalde hoeveelheid urine bevat, dan krijgt de gebruiker een seintje. Met een bijbehorende app worden de dagelijkse gegevens geanalyseerd en kan een arts eventueel aanvullende therapie voorschrijven dat helpt tegen incontinentie.
3. Persoonlijke Gezondheidsomgeving
Sinds dit jaar kan iedere Nederlander zich aanmelden bij een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). Een PGO is beschikbaar als website en app. Het is een digitale omgeving waar je eigen gezondheidsdata kan vergaren en delen. Dit zijn bijvoorbeeld de medische gegevens die de huisarts of het ziekenhuis van jou heeft. Maar je kan in een PGO ook eigen data opslaan uit bijvoorbeeld een glucosemeter of hartslagapparaat. De patiënt staat centraal en krijgt op deze manier de regie over de eigen data. Ook neem je dus makkelijker te beslissing of je bepaalde zorggegevens wel of niet wilt delen met een zorgverlener. Echter, het grote voordeel voor artsen is dat ze een beter beeld kunnen krijgen van de gezondheid van de patiënt. Een PGO moet voldoen aan strenge voorwaarden op het gebied van privacy en veiligheid, alvorens ze hun diensten mogen aanbieden.
4. Slim wondherstel
De komende jaren worden steeds meer medische toepassingen op nanoniveau ontwikkeld. Een manier om de gezondheid in de gaten te houden is met behulp van een slimme pleister. Die bevat een hele kleine sensor, ter grootte van een zandkorrel. Zo’n pleister houdt bijvoorbeeld een wond op het lichaam continu in de gaten op basis van de temperatuur en de pH-waarde. Wanneer het wondherstel niet spoedig verloopt dan krijgt de patiënt en de arts een seintje op de smartphone. Zo kan de arts tijdig de behandeling aanpassen. Met name diabetespatiënten hebben vaak last van slecht helende wondjes op de voeten (diabetische voet). Zij zijn dus gebaat bij dergelijke hulpmiddelen. Inmiddels worden er ook pleisters ingezet bij de behandeling van coronapatiënten. De sensor monitort de hartslag en de ademfrequentie en voorkomt daardoor complicaties.
Innovatieve personenalarmering zoeken en vinden >>
5. LumiHealth op de iWatch
Geld verdienen door gezond te leven? Dat kan vanaf volgende maand in Singapore. Dan is de gratis LumiHealth app te downloaden door de Singaporezen. De app is ontwikkeld door Apple in samenwerking met HPB, een adviesorgaan op het gebied van gezondheid in Singapore. De app werkt op de Apple Watch in combinatie met de iPhone. Met de app wil Singapore de gezondheid van de inwoners verbeteren voor een verlaging van het risico op ziekte. Maar ook kan je als gebruiker een beloning krijgen door bepaalde doelen te halen in de app. Door gepersonaliseerde taken en uitdagingen uit te voeren kan de gebruiker 380 dollar verdienen in de vorm van winkelvouchers. Op basis van leeftijd, geslacht en gewicht stelt de app bewegingsoefeningen in. Het doel is om de taken te volbrengen en zo mogelijk het slaapritme en het eetpatroon van de gebruiker te verbeteren.
Nog meer ‘langer thuis’-innovaties
Wilt u meer weten over innovaties die helpen om langer thuis te blijven wonen? Lees dan verder in:
- E-health helpt om langer thuis te wonen >>
- Zo woont u fijn en veilig in uw smart home >>
- Handig, zelfstandig met innovatieve hulpmiddelen >>
- Personenalarmering vergelijken, welke kiest u?
Uw ervaring met zorginnovaties voor ouderen
Heeft u ervaring met een van deze zorginnovaties voor ouderen of andere? Laat het weten in een reactie onder dit bericht. Alvast bedankt!
Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over zorginnovaties voor ouderen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.