Zorg vinden? 5 Tips om de zorg te vinden die bij u past

zorg vindenHoe kunt u als oudere of als mantelzorger makkelijk en goed een keuze maken uit het zorgaanbod? Alleszelf.nl hield eerder al het onderzoek ouderen vergelijken. Daaruit bleek dat er een aantal internetplatforms zijn waar ouderen en hun netwerk het aanbod van thuiszorg kunnen vergelijken. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om verschillende soorten zorg met elkaar te vergelijken, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie, ziekenhuizen en ouderenzorg. Graag geven we vijf tips om de juiste zorg te vinden en lichten ook toe waar andere mensen naar zoeken.

Zorg vinden gaat zo

Doe uw voordeel met deze vijf tips:

Tip 1: gedraag u als klant

In heel veel situaties wordt u als oudere of als mantelzorger door zorgaanbieders en verwijzers als een ‘mak schaap’ doorverwezen naar een bepaalde dienstverlener. Dit is vaak gewoonte of goed bedoeld. Maar hoe weet u nu dat de aanbevolen dienstverlener bij uw wensen past? Anno 2020 is het heel normaal om u als consument op te stellen Immers: de zorgaanbieder zal straks heel belangrijk voor u zijn; dan is het goed om niet de eerste de beste te kiezen. Weet dat u ook na uw keuze altijd nog kunt switchen; u bent de klant!

Tip 2: begin breed

Vaak is de benodigde zorg nieuw voor u. U weet nog niet wat u te wachten staat en wat de mogelijkheden zijn. Daarom is de tweede tip: oriënteer u breed. Zoek rustig naar allerlei aanbieders om een indruk te krijgen waar het om gaat. Zo kunt u in onze Keuzehulp Thuiszorg, Huishoudelijke hulp en Zorgcoördinatie vinden en vergelijken. Intramurale zorg zoals zorginstellingen en praktijken kunt u vinden op bijvoorbeeld Kiesbeter.nlKiesvoorjezorg.nl of Zorgkaart Nederland.

Tip 3: bepaal vooraf wat u belangrijk vindt

U zult er al snel achter komen dat zorgverleners veel verschillende kenmerken hebben. Bij thuiszorgaanbieders, bijvoorbeeld, zijn er aanbieders die palliatieve zorg aanbieden, die gespecialiseerd zijn in aandoeningen zoals CVA, diabetes, of MS. Of ze bieden aanvullende diensten aan, zoals hulpmiddelen of een boodschappenservice. Maar wat is belangrijk voor u? Dat bepaalt u zelf. Daarom is het belangrijk dat u aangeeft welke kenmerken voor ú belangrijk zijn. De praktijk wijst uit dat zorg vaak acuut en snel ingezet moet worden, bijvoorbeeld na ziekenhuisopname of revalidatie. Daarom is het juist goed om die situaties voor te zijn en rekening te houden met verschillende scenario’s. Dat voorkomt dat u gewoon maar snel een zorgverlener met naamsbekendheid kiest in de buurt.

Tip 4: selecteer meerdere aanbieders

Nu u weet wat uw prioriteiten zijn, kunt u aanbieders gaan filteren en selecteren die aan uw wensenlijstje voldoen. U kunt bijvoorbeeld proberen om drie aanbieders ‘over te houden’ in de selectie.

Tip 5: neem contact op met de zorgaanbieder en kies

Met elk van de drie zorgaanbieders kunt u contact opnemen. U kunt ze een mailtje sturen, u kunt ze bellen of u kunt bij ze langsgaan. Op die manier krijgt u een indruk hoe ze met u omgaan, wat hun antwoorden zijn en hoe ‘graag’ ze u willen helpen. Hiermee kunt uw keuze maken.

Nieuwsgierig naar het zoekgedrag van anderen?

Kiesvoorjezorg gaf ons de meest gezochte informatie in de categorieën thuiszorg en ouderenzorg. Uiteraard moet u uw eigen keuze maken, maar interessant is het wél waar andere mensen naar zoeken. Hieronder de top vier van zoekwoorden voor de ouderenzorg (20% van alle bezochte pagina’s) en thuiszorg (19% van alle bezochte pagina’s)

Ouderenzorg

Thuiszorg

  • zoeken op plaatsnaam + thuiszorgaanbieder
  • thuiszorg vergelijken
  • welke behandelingen worden aangeboden
  • bieden (ook) verpleging

Keuzehulpen op Alleszelf.nl

Thuiszorg >>

Huishoudelijke hulp >>

Zorgcoördinatie >>

Wat zijn uw ervaringen met zorg vinden?

Hopelijk kunt u de tips gebruiken. Hebt u nog andere tips over zorg vinden? Of  heeft u andere ervaringen met het zoeken, vinden en vergelijken van hulpverleners? Laat uw reactie hieronder achter! Lees voor meer hulp ook over het uitgebreide stappenplan voor passende zorg.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over zorg vinden?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: