Ontdek de mogelijkheden van vrijwilligers voor zorg thuis

Vrijwilligers in de thuiszorgAls u op hoge leeftijd zelfstandig woont en er ontbreekt voor uw gevoel iets wezenlijks in uw leven, dan is een zorgvrijwilliger misschien iets voor u. Ook al krijgt u thuiszorg door een zorgorganisatie en vermaakt u zich uitstekend met uw familie, vrienden en kennissen in uw omgeving. Alleszelf.nl zet de mogelijkheden op een rij en laat zien hoe u van deze vrijwillige dienstverlening gebruik kunt maken, ook bij u in de buurt.

Drie soorten zorg thuis

Er zijn verschillende soorten hulp en ondersteuning voor hulp bij u thuis.

 • De professionele thuiszorger is vaak in dienst bij een zorgorganisatie. Ook zijn er professionele hulpen die ‘voor zichzelf’ werken. Zij bieden hun diensten veelal aan via een van de platforms die we al eerder hebben besproken op Alleszelf.nl. Kenmerkend voor de professionele thuiszorgers is dat men per uur wordt betaald. De hulpen werken taakgericht. Zij komen niet in de eerste plaats voor de gezelligheid, maar voor bijvoorbeeld het schoonhouden van uw woning.
 • De mantelzorger is een familielid of goede bekende die het vooral belangrijk vindt voor ú te werken. Natuurlijk zijn de taken ook belangrijk, maar de reden dat de mantelzorger voor u werkt is de band die deze met u als persoon heeft. Naar schatting zijn er 4 miljoen mantelzorgers die hun ouder(s), kind of bekende hulp geven.
 • De derde groep hulpverleners zijn vrijwilligers in de zorg. Daarvan zijn er in Nederland ongeveer 420.000. Deze vrijwilligers willen graag mensen helpen die zich in kwetsbare situaties bevinden. Bij vrijwillige thuiszorg staat de persoonlijke aandacht voor de mensen met een zorgvraag voorop. De zorg kan allerlei vormen hebben. Soms gaat het om praktische hulp aan ouderen (zoals samen boodschappen doen), soms om intensieve begeleiding van mensen met een psychische aandoening.

Wat doen vrijwilligers in de zorg

Vrijwilligers in de zorg verrichten belangrijk werk. Er zijn verschillende soorten hulp die ze aanbieden.

 • De vrijwillige thuishulp zet zich belangeloos in voor hulpbehoevenden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mensen die geen mantelzorgers of onvoldoende professionele hulp hebben, maar toch hulp nodig hebben. De vrijwilligers kunnen ook een rol spelen wanneer uw mantelzorger met vakantie gaat of ziek is. De thuishulp voor vrijwilligers kan uit verschillende activiteiten bestaan: van schoonmaakklusjes tot het opknappen van huis en tuin, tot langdurige maatjesprojecten. Bij deze ‘maatjesprojecten’ kunt u denken aan samen regelmatig iets ondernemen. Dat kan zijn samen winkelen, wandelen, naar het theater, of wat dan ook.
 • Bij buddyzorg gaat het om vrijwilligers die maatje zijn van mensen met psychische of verslavingsproblematiek. Ook mensen met een ernstige of levensbedreigende ziekte (zoals kanker, ALS, MS of hiv/aids) kunnen beroep doen op een buddy. Een buddy is dan weliswaar een vrijwilliger, dat wil niet zeggen dat deze geen professionele aanpak heeft. Over het algemeen krijgen buddy’s een uitgebreide training. Meer weten over buddyzorg?
 • Bij een organisatie voor georganiseerde burenhulp kunt u vrijwilligers vinden die graag buurtgenoten helpen die door ouderdom, ziekte of een beperking hulp nodig hebben. Deze vrijwilligers komen graag langs om eens een praktisch klusje te doen of om gezellig een praatje te maken. Er zijn in Nederland veel organisaties die vraag en aanbod van burenhulp bij elkaar willen brengen. Op internet vindt u bijvoorbeeld de websites Zorgvoorelkaar.com, Croqqer, Wehelpen.nl en BUUV.nu. Zie ook het bericht dat wij hierover maakten. Ook hier is het meeste aanbod gratis, al wordt voor sommige diensten wel een vergoeding gevraagd. Als dat het geval is, wordt u daar natuurlijk van tevoren van op de hoogte gesteld.

Door de inspanningen van de vrijwilligers kunt u zelf meer zelf doen, deelnemen aan de samenleving en/of minder eenzaam zijn. U kunt zich daardoor prettiger voelen en beter leven. De vrijwilligers zijn net als de professionele thuiszorgers vaak verbonden aan een organisatie. Dat is wel zo veilig, u weet dan meteen dat u niet zomaar iemand over de vloer krijgt, maar iemand die volgens de doelstellingen van de organisatie werkt.

Vrijwillig, dus helemaal gratis?

De vrijwilligers krijgen geen vergoeding voor de uren die zij werken. Maar zij krijgen vaak wel een (beperkte) vergoeding voor de kosten die zij maken. Zodat zij er in ieder geval niet op hoeven toe te leggen.  Die vergoeding wordt meestal (deels) vanuit de organisatie via wie ze ingezet worden betaald; soms wordt u een kleine bijdrage in de kosten gevraagd. Wanneer u bijvoorbeeld een vrijwilliger vanuit Carinova krijgt, moet u rekening houden met een vergoeding van  € 1,- per uur en maximaal € 5,- per dag (prijzen van juni 2015). Bovendien vergoedt u de kosten voor het vervoer: de werkelijke kosten van het openbaar vervoer of € 0,20 per kilometer indien de vrijwilliger van eigen vervoer gebruik maakt. Het werk van de vrijwilliger hoeft dus niet gratis te zijn, maar arm zult u er niet door worden!

De vrijwilligersorganisatie bij u in de buurt

Er zijn veel organisaties die vrijwillige thuiszorg aanbieden. De organisatie Mezzo heeft hier een landelijk overzicht van. Wanneer u uw woonplaats intypt, vindt u vanzelf de dichtstbijzijnde organisatie voor vrijwilligerszorg. U vindt het overzicht hier.

En u?

Heeft u ervaring met vrijwilligers die vanuit een organisatie werken? Wat voor hulp bieden zij en hoe bevalt het u? Laat het ons horen!

Deel dit artikel
4 reacties op “Ontdek de mogelijkheden van vrijwilligers voor zorg thuis
 1. Mary van Vucht schreef:

  Er is een vierde groep nl leden van stadsdorpen. Burgerinitiatief van mensen die door elkaar te leren kennen de handen ineen te slaan en activiteiten ook iets voor elkaar kunnen doen in de vorm van vrijwillige hulp en steun. Kijk eens op http://www.stadsdorpzuid.nl en de site van bv alle stadsdorpen in Amsterdam. Pas als je lid bent hebt je toegang tot alle activiteiten en mogelijkheden ik vind onze aanpak en ervaring die juist uitgaat van binding, steun en eigen regie zeker het vermelden waard. Bij steun en zorg naar elkaar speelt namelijk de belangrijke component elkaar kennen en vertrouwen en feedback over de steun een heel grote rol. Wij kennen elkaar en dat is een groot voordeel. We staan nergens als vrijwilligers te boek maar we helpen vrijwillig, onder het motto niets moet maar het mag.

 2. Joeri schreef:

  Iemand van jullie inzichten rond timebanking ifv vrijwilligerswerk?

 3. Jannet Huisman schreef:

  Bij SIZ Twente zetten wij al jarenlang vrijwilligers in bij de mensen thuis. Dit vaak om de mantelzorger te ontlasten. Onze vrijwilligers worden vast gekoppeld aan 1 persoon en komen gemiddeld 1 keer per week een dagdeel bij de mensen thuis. Er zijn vrijwilligers die bijvoorbeeld fietsen met blinde mensen op de tandem, die wandelen met iemand die dementie heeft, meegaan naar de winkel, een kopje thee drinken, gezelschap bieden etc.
  Ook zijn er vrijwilligers die een keer een nacht kunnen overnemen van een mantelzorger. De vrijwilliger slaapt/waakt dan van 23.00 – 7.00 uur bij de mensen thuis.
  Daarnaast zijn er ervaringsdeskundigen die gekoppeld worden als maatje aan een mantelzorger die zorgt voor iemand met dementie of aan jonge mantelzorgers die zorg hebben om een ouder of een broertje of zusje.
  Kijk voor meer informatie op http://www.siztwente.nl

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: