Vijf vragen en antwoorden over incontinentie

incontinentie ouderen[Gastbijdrage] Over incontinentie bestaan helaas nog altijd veel onduidelijkheden en onwaarheden. Zo zijn er nog steeds veel mensen die denken dat incontinentie een ouderdomsziekte is en dat er niets tegen te doen valt. Maar hoe zit het nu echt? En hoe kan je bij incontinentie tot de hoogste leeftijd zo comfortabel en zelfstandig mogelijk thuis wonen? Voor Alleszelf.nl zet ik de vijf belangrijkste vragen en antwoorden op een rij:

1. Incontinentie, wat is dat eigenlijk?

Er is sprake van incontinentie als u ongewild urine en/of ontlasting verliest. Graag geef ik u enkele tips om er zo goed mogelijk mee te kunnen omgaan. Want dat draagt ertoe bij dat u minder afhankelijk bent van anderen en vrijer bent om te doen wat u wilt. De meest voorkomende vormen zijn stressincontinentie, aandrangincontinentie en overloop incontinentie.

Stressincontinentie

Stressincontinentie is de meest voorkomende vorm van incontinentie. Stressincontinentie wordt ook ook wel inspanningsincontinentie of hoge druk-incontinentie genoemd omdat urineverlies vooral optreedt bij hoesten, niezen of tijdens het sporten. Stressincontinentie heeft dus niets met geestelijke stress te maken, maar met druk op de blaas.

Aandrangincontinentie

Aandrangincontinentie of ook wel urge-incontinentie genoemd, is een vorm van incontinentie waarbij je plotseling een hevige aandrang voelt om te plassen en de toiletgang niet meer kunt uitstellen.

Overloopincontinentie

Overloopincontinentie is een vorm van ongewild urineverlies die wordt veroorzaakt door een overvolle blaas. Doordat de druk toeneemt, verlies je druppels of scheutjes urine. Vooral oudere mannen hebben hier last van.

2. Wat zijn de belangrijkste oorzaken?

Vaak wordt gedacht dat incontinentie alleen voorkomt bij oudere vrouwen. Toch zijn ouderdom en geslacht geen oorzaken van ongewild urineverlies. Verzwakking van de (bekkenbodem)spieren, medicijngebruik en ziekten (zoals prostaatkanker) kunnen dat wel zijn.

Incontinentie kan veel verschillende oorzaken hebben. De huisarts kan u daarom het beste vertellen waar de problemen bij u vandaan komen en welke oplossingen hiervoor zijn. Een indicatie van de huisarts is sowieso nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

3. Wat kunt u doen bij incontinentie?

Het is een misverstand dat er bij oudere mensen niets gedaan kan worden tegen incontinentie. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Medicijnen, bekkenfysiotherapie of een behandeling kunnen de problemen oplossen of verminderen. Zorg er zo nodig voor dat er minder obstakels zijn op de weg naar het toilet en dat de route goed en herkenbaar aangegeven staat. Volg deze drie belangrijke tips bij ongewild urineverlies:

  • Drink voldoende. U zult misschien de neiging hebben minder te drinken, omdat u dan eerder last zou kunnen krijgen van urineverlies. Toch is het juist goed om voldoende te drinken. Niet alleen omdat uw lichaam vocht nodig heeft, maar ook om de blaas gezond te houden, is het belangrijk voldoende te drinken. Drinkt u per dag tenminste anderhalf tot twee liter.
  • Eet gezond. Wanneer u last heeft van overgewicht, kan de druk op uw blaas toenemen. Pas ook op met pittig gekruid voedsel, cafeïne en alcohol.
  • Ga naar uw huisarts. Hij of zij kan u op het spoor brengen van de juiste incontinentieproducten en behandelmethoden.

4. Hoe kan incontinentie worden behandeld?

Het heeft natuurlijk de voorkeur wanneer u de klachten kunt laten verdwijnen. Dan hoeft u ook geen incontinentiematerialen te dragen. Het meest voor de hand liggend is om (onder begeleiding van een fysiotherapeut) uw bekkenbodemspieren te trainen. Met de oefening van de fysiotherapeut ontwikkelt u een beter spiergevoel en gaat u bewuster om met het gebied rond uw bekken. Soms kan een operatie de klachten verhelpen, bijvoorbeeld wanneer een ander orgaan tegen uw blaas drukt. Ook zijn er medicijnen waardoor de klachten afnemen.

5. Welke hulpmiddelen zijn er beschikbaar?

Zijn de problemen door bijvoorbeeld een operatie, medicijnen of bekkenfysiotherapie niet (geheel) verholpen? Dan zijn er hulpmiddelen beschikbaar die u beschermen tegen urineverlies en waarmee u gewoon aan het sociale leven kunt deelnemen. Er zijn incontinentiematerialen te koop voor iedere vorm van urineverlies.

Om huidirritatie en lekkages te voorkomen kiest u het beste voor een product met anti-lekrandjes en een maximaal ademende folie. Naast absorberende slips, broekjes en luiers zijn er ook onderleggers beschikbaar voor extra bescherming tegen lekkages.

6. Hoe zit het met de vergoeding van incontinentieproducten?

Bij de huisarts krijgt u een medische indicatie. Patiënten worden ingedeeld naarmate de ernst van het urineverlies, van zeer licht urineverlies (profiel 0) tot zeer zware vormen van incontinentie (profiel 7). Afhankelijk van het profiel wordt de vergoeding bepaald.

Tot slot – uw ervaringen

In dit bericht heb ik u geïnformeerd over incontinentie. Wat zijn uw ervaringen of tips om ervoor te zorgen dat mensen op hoge leeftijd met ongewild urineverlies zo lang mogelijk comfortabel thuis wonen? Ik ben heel benieuwd!

Vera Hendriks

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over incontinentie?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Vera Hendriks is lid van het Abena Adviesteam en adviseert mensen met ongewild urineverlies. Zij helpt mensen bij het maken van de juiste productkeuze, het gebruik van de incontinentieproducten en weet alles over vergoedingen.

Een reactie op “Vijf vragen en antwoorden over incontinentie
  1. l.v.balen schreef:

    Dat wil ik best doen, maar waarom in de Engelse taal. Zijn toch nog steeds Nederlanders?
    Wel, mijn ervaring met het bovengenoemde materiaal is op het moment waarop de vergoeding afhankelijk gesteld werd van -juiste?- leveringsadres niet plezierig. Contract met -sommige- leveranciers van inc.materiaal werd gestopt, waarbij 3 andere andere adressen ter keuze -verplicht- werden gesteld.
    Betekende: opnieuw materialen kiezen- niet alle merken konden worden geleverd -met uiteindelijk materiaal dat elke 13 weken geleverd zou worden: dus:
    afspraken zoals voorheen wanneer en hoeveel er gebracht zou worden, voorbij! Verpakking in enorme dozen, die in huis een plek moeten krijgen zodra de bestelling die wel afgesproken kan worden w.b. dag en datum, arriveert.
    Ik wil meewerken aan minder kosten voor alles wat ik voor mijn gezondheid nodig heb, maar zou wel eens een becijfering willen zien of de kosten nu inderdaad echt veel minder zijn. In ieder geval: indien ik een andere zorgverzekeraar zou kiezen zou de levering weer als vanouds kunnen plaatsvinden, tenzij de overige zorgverzekeraars dezelfde aanpak gaan hanteren.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: