Haarverzorging op leeftijd? Dit helpt bij dunne, kale plekken

haarverzorgingNaarmate u ouder wordt, is het normaal dat uw lichaam veel verschillende veranderingen doormaakt. Veranderingen in uw haar maken deel uit van dat proces. In de loop van de tijd verandert het haar van nature van kleur en textuur. Soms betekent dit dat u dunner haar hebt of minder haar naarmate u ouder wordt. Gelukkig kunt u dingen doen voor goede haarverzorging en om haargroei te ondersteunen na de leeftijd van 50 jaar. Alleszelf.nl legt oorzaken en oplossingen haarfijn uit aan de hand van veelvoorkomende vragen.

Wat gebeurt er met het haar als je ouder wordt?

Uiteraard is er sprake van kleurverandering. Haarzakjes zijn structuren in de hoofdhuid en huid die haar helpen groeien. Naarmate u ouder wordt, gaan de haarzakjes minder pigment produceren. Hierdoor wordt uw haar grijs. De dikte van uw haar kan ook veranderen. Het is normaal dat het dikke haar dat u als jonge volwassene had, uiteindelijk fijn en dun wordt. Haarlokken worden kleiner. Ze kunnen vaker uitvallen of helemaal niet terug groeien.

Waarom verlies je haar als je ouder wordt?

Hier noemen we een paar verschillende redenen waarom u haaruitval kunt krijgen naarmate u ouder wordt:

1. Erfelijke eigenschappen

Dit zijn eigenschappen die van ouders op kinderen worden doorgegeven. Als een van uw ouders dunner haar of een voorgeschiedenis van haaruitval heeft dan heeft u dit waarschijnlijk ook.

2. Endocriene aandoeningen

Hormonen zijn in feite chemicaliën. Deze worden door klieren in uw endocriene systeem gemaakt en in uw bloedbaan afgegeven. Een disbalans ontstaat wanneer er te veel of te weinig van een hormoon is. Haarverlies kan gepaard gaan met verschillende endocriene aandoeningen.

3. Schildklieraandoeningen

Als uw schildklier de hormoonproductie verstoort, beïnvloedt dit andere lichaamsprocessen. Zo ook de haarontwikkeling bij de wortel. Het haar valt uit en kan dan niet worden vervangen door nieuwe haargroei. Dit kan ertoe leiden dat uw hoofdhuid en andere gebieden, zoals uw wenkbrauwen, dunner worden.

4. Verminderde hormonale ondersteuning

Zowel mannelijke als vrouwelijke hormonen beïnvloeden de haargroei. Mannelijke hormonen staan ​​bekend als androgenen, een categorie die testosteron omvat. Androgenen stimuleren de haargroei op het gezicht en lichaam en zorgen voor voller, dikker haar op het hoofd.

5. Voedingstekorten

Schrik niet… Als u een dieet gebruikt zonder de juiste voedingsstoffen dan kan dit zelfs leiden tot haaruitval.

6. Menopauze vraagt om haarverzorging

De menopauze is de tijd in het leven van een vrouw waar haar maandelijkse menstruatiecyclus stopt. In dat geval verlaagt het de productie van progesteron en oestrogeen. Dit zijn de hormonen die ervoor zorgen dat haar sneller groeit en bovendien langer op uw hoofd blijft zitten. Zodra er minder van het hormoon is, is er ook minder haar.

Hoe doe je haarverzorging als je ouder wordt?

Naarmate je ouder wordt, kunt u de haargroei op verschillende manieren ondersteunen

  • Minder vaak wassen: als u uw haar te vaak wast, kan het droog en broos worden. Gebruik niet te veel shampoo. Hou uw hoofdhuid schoon door deze minimaal twee keer per week te wassen.
  • Gebruik conditioner en volumizer: het gebruik van een conditioner nadat u uw haar met shampoo hebt gewassen, kan helpen om vocht toe te voegen om de glans van het haar en natuurlijke oliën die mogelijk zijn verwijderd, aan te vullen. U kunt ‘volumizers’ toevoegen om elke haarlok te versterken, het haar op te vullen en om in het algemeen meer volume toe te voegen.
  • Kies het juiste artikel: wilt u uw haar kleuren of alleen de uitgroei verven ? Dat kan tegenwoordig ook met effectieve haarmascara voor elke haarkleur zoals hieronder aangegeven. Bij twijfel kunt u ook naar een professionele stylist gaan voor de keuze van een veilige kleurstof voor uw haartype. Zij kunnen ook tips geven over de beste shampoos, conditioners en andere haarproducten.

uitgroeipoeder

Lezersaanbieding: profiteer eenmalig van 15% korting op dit uitgroeipoeder (of de Beauty Bundle) van Imperio met code AZ15

  • Vermijd stylingtools met warmte: dit gaat om dagelijks gebruik stylingtools met warmte, zoals föhns, krultangen en strijkijzers. Af en toe gebruik van deze tools is meestal prima. Als u ze echter elke dag gebruikt, kan dit zeer schadelijk zijn voor uw haar. Als u hittestylingtools gebruikt, breng dan een hittebeschermer aan op uw haar voordat u ze gebruikt. Dit kan vocht toevoegen en uw haar een beschermende laag geven.
  • Eet een eiwitrijk dieet: naarmate u ouder wordt, is het gebruikelijk om minder te gaan eten. Soms kan dit ertoe leiden dat u een voedingstekort krijgt. Omdat haarzakjes voornamelijk uit eiwitten bestaan, is het belangrijk om eiwitten in uw dieet op te nemen. Voedingsmiddelen zoals rood vlees, spinazie en groene bladgroenten, eieren, bessen en avocado’s zijn allemaal geweldige opties. Het kan ook nuttig zijn om dagelijks een multivitamine in te nemen om de voedingsstoffen aan te vullen die u mogelijk niet binnenkrijgt in het voedsel dat u eet.
  • Controleer uw medicijnen: sommige medicijnen kunnen de haargroei of haaruitval verstoren. Uw arts kan u adviseren hoe u de negatieve effecten kunt tegengaan.
  • Thuiszorg: bekijk de mogelijkheden voor thuiszorg in onze Keuzehulp als u moeite heeft om zelf uw haar te verzorgen:

Thuiszorg voor haarverzorging zoeken en vinden >>

Wanneer moet u uw arts raadplegen?

Veranderingen in uw haar zijn een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces. Gezonde levensstijl keuzes kunnen u helpen om dingen die verband houden met leeftijd gerelateerd haarverlies te beheersen, te vertragen of te voorkomen. Sommige symptomen kunnen wijzen op een onderliggende gezondheidstoestand of snel voortschrijdende ziekte die kan leiden tot haaruitval of kaalheid. Zorg ervoor dat u uw arts raadpleegt als u last krijgt van:

• Plotseling fragmentarisch haarverlies;
• Meer dan normaal haarverlies bij het kammen of wassen van uw haar;
• Terugtrekkende haarlijn als u een vrouw bent.

Plotseling haarverlies kan wijzen op een onderliggende medische aandoening zoals alopecia areata. Dit is wanneer uw immuunsysteem de haarzakjes aanvalt. Het kan worden veroorzaakt door ernstige stress. Als u zich zorgen maakt over haaruitval of meer wilt weten over haargroei en haarverzorging om uw haar gezond te houden als u ouder wordt, kan uw arts u ook helpen.

Hoe gaat u om met haarverzorging?

We zijn benieuwd wat u doet aan haarverzorging of wat u nu mogelijk anders gaat doen. Kunt u nog alles zelf? Deel daarom hieronder uw tips en ervaring.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over haarverzorging?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Een reactie op “Haarverzorging op leeftijd? Dit helpt bij dunne, kale plekken
  1. Didy van Klaarbergen schreef:

    Vooral vit D (3) En vit B complex hebben bij mij geholpen de uitval te verminderen en zelfs eer wat teruggeven te bevorderen. Overigens heb ik mijn haar nooit aan mijn ‘strijkijzer’ gewaagd, maar ik vermoed dat u een bepaalde specifieke haar-tool bedoeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: