TechniekMet technische oplossingen langer zelfstandig blijven wonen? Dat kan heel goed; steeds beter zelfs! Thuisleefgids helpt daarbij – het is een nieuw initiatief dat u inzicht en overzicht geeft bij de vele mogelijkheden die er zijn. Maak hier kennis met mogelijkheden van Thuisleefgids.

Ga direct naar het overzicht

Gegroeid vanuit ervaring

Sinds oktober 2014 is  Thuisleefgids online. Thuisleefgids.nl omschrijft zichzelf als volgt: “Thuisleefgids brengt producten en diensten samen die bijdragen aan langer en zelfstandiger thuis wonen. U kunt hier producten vinden, vergelijken en verkrijgen desgewenst met persoonlijk advies en hulp bij uw keuze.”

Het aanbod

Thuisleefgids biedt informatie in zes categorieën (zie ook het overzicht hieronder):

Verrassend

Bij deze review kwam ik enkele verrassende producten tegen. Wat denkt u van een eenvoudig apparaatje met GPS dat iemand traceert en lokaliseert? Daarmee kunt u bijvoorbeeld uw dementerende partner volgen via computer, tablet of smarthpone als hij of zij op pad is. Of een OK-apparaatje, met een groene knop die een alleenwonende oudere elke ochtend kan indrukken om daarmee een SMS-je te verzenden naar een naaste dat het goed gaat met hem of haar? Slim en handig, ook voor mantelzorgers.

Service

Bij elk product staan foto’s, een omschrijving en een oordeel van gebruikers en experts. Uiteraard ontbreekt de prijs niet en kunt u het product direct bestellen. Ook bestaat de mogelijkheid om per mail of telefonisch advies in te winnen. In de regio Eindhoven kunt u voor €25 zelfs een adviseur aan huis laten komen om u te adviseren. Elk product wordt verkocht door één leverancier.

Betekenis

Het platform richt zich op ‘technische oplossingen’. Daarvan zijn er véél meer dan de meeste mensen beseffen. Daarom is het goed dat Thuisleefgids begonnen is. Ik zou Thuisleefgids aanbevelen aan alle ouderen die op enig moment met serieuze beperkingen te maken krijgen: loop eens rustig door alle categorieën heen en ontdek welke oplossingen er zijn om u te helpen!

Vergelijking

Thuisleefgids is niet de enige site met informatie over technische hulpmiddelen. De Hulpmiddelenwijzer van Vilans en het Ministerie van VWS bestaat al een tijdje.  Een snelle vergelijking leert dat Thuisleefgids overzichtelijker is, persoonlijk advies geeft en de mogelijkheid biedt om direct te bestellen; de Hulpmiddelenwijzer is completer en geeft informatie over vergoedingen. Oordeel zelf!

Verdere ontwikkeling

Nog niet alle categorieën van Thuisleefgids zijn gevuld; gebruikers- en expertoordelen ontbreken vaak. Dit komt ongetwijfeld omdat het nog een ‘jong’ initiatief is. Ook zou het goed zijn om producten met dezelfde functionaliteit eenvoudig te kunnen vergelijken en meerdere leveranciers te kennen, zodat er ook gezonde ‘prijsconcurrentie’ plaatsvindt.

Potentie

Per saldo is Thuisleefgids een initiatief met potentie, waar mensen écht mee geholpen zijn. Verdere ontwikkeling en uitbreiding zijn mogelijk om de komende jaren ouderen en hun omgeving te helpen daadwerkelijk langer thuis te blijven wonen.

Overzicht

Hieronder het overzicht van het aanbod op Thuisleefgids.

OnderwerpOnderdelen en voorbeelden
GezondheidMedicatie (dispenser en herinneringen)
Thuismetingen (o.a. activiteiten-, bloeddruk- en hartslagmeters weegschalen)
Gezondheidapps (o.a. over dementie, doktersbezoek en moedervlekken)
WonenSleuteloplossingen(sleutelkluis)
Detectiesensoren (KlikAanKlikUit-assortiment)
Cameratoepassingen (digitale camera's voor beveiliging en monitoren in/om huis)
Huisautomatisering (o.a. slimme schakelaars, afstandsbedieningen, thermometers)
Trapliften
VoedingBestek
Monitoren eet- en drinkgedrag (drinkt u genoeg?)
Voedingapps (o.a.bijhouden wat je eet, weet wat je koopt)
MobiliteitLoophulpmiddelen
Vervoerhulpmiddelen
Inpandig vervoer
VeiligheidPersonenalarmering (o.a. halsalarm, horloges, smarthones en apps)
Dwaalpreventie en -detectie (o.a. alarmzender)
Valpreventie (alarmapparaat en smartphone)
Welzijnsmelding (smartphone, OK-melder)
Leefstijlmonitoring
Bed-stoelalarmering (meldapparaat)
CommunicatieDienstenplatform (soort eenvoudige iPad)
Beeldbelapp (via beeldverbinding contact met zorgverlener en anderen)
Sociale communicatie (smartphones, alzheimerassistent, zorgsite voor mantelzorgers)
Digitale agenda (o.a. smartphones en eenvoudige iPads)

Tot slot

Wat is uw ervaring met Thuisleefgids? Kent u nog andere sites met technische oplossingen voor zelfstandig wonen?

Deel dit artikel
5 reacties op “Vind technische oplossingen voor zelfstandig wonen
 1. Anoniem schreef:

  Het omzien naar elkaar wordt steeds meer gesignaleerd en gereguleerd door snelle communicatiemiddelen waar een heleboel ouderen nog niet mee om kunnen gaan.Het is jammer dat er steeds minder met de warme hand zorg geboden kan worden door professionals.

 2. Frank Verbeek schreef:

  Snelle communicatiemiddelen verbinden juist senioren met hun omgeving, met vrienden en familie, over generaties heen!

  Graag deel ik het voorbeeld van Max, boven de negentig, nog altijd zelfstandig thuis woonend. Zijn zoon en kleinkinderen wonen in het noorden van het land, Max in het zuiden. Om de drie weken komt de zoon met de kleinkinderen op zondagmiddag op bezoek.

  Ondanks dat max sociaal nog zeer actief is waren dat voorheen drie langen weken, er werd wel regelmatig gebeld, maar Max telde toch altijd weer af naar het volgende bezoek om de laatste familie verhalen te horen.

  Inmiddels gebruikt Max de GoLivePhone, hij staat er mee op en gaat er mee naar bed. Waarom…?

  Sinds Max de GoLivePhone heeft en er inmiddels goed mee overweg kan, door de zeer gebruikersvriendelijk gebruikers interface, is er een familie WhatsApp aan gemaakt. Deze WhatsApp zorgt ervoor dat zijn kinderen, maar ook zijn kleinkinderen regelmatig, meestal dagelijks, een berichtje, foto of video achterlaten.

  Max is daar zo blij mee! Hij voelt zich veel meer betrokken bij het familie leven. Hij is helemaal op de hoogte wat er binnen de familie speelt op een heel eenvoudige en simple manier. Ook de kleinkinderen laten van zich horen op de zelfde wijze als ze gewend zijn te communiceren met hun eigen vriendjes en vriendinnetjes.

  Die drie weken lijken nu lang zo lang niet meer. Max geeft aan dat hij daardoor nu veel beter in zijn vel zit, dat hij positiever tegen het leven aankijkt en de GoLivePhone geen dag meer zou willen missen…:-)

  Hoeveel warmer wilt u het hebben….?

 3. Carina Peek schreef:

  Hugo, ik zou ook zeker http://www.woontechniekhulp.nl opnemen in je overzicht. Een ondersteunende website met voorbeelden van domotica welke gemakkelijk te koppelen is. De dienst is ontwikkeld door Stichting Trivici en provincie Gelderland. Hartelijke groet, Carina Peek

 4. Marianne schreef:

  Dag Hugo, ook http://zorgmag/nl is de moeite waard om op te nemen. Daarnaast is het misschien nuttig om eens te kijken hoe de Zorgmag Expeditie (werknaam) en alleszelf geconnect kunnen worden cq samen kunnen werken?
  De Zorgmag Expeditie verzorgt laagdrempelige bijeenkomsten dichtbij ouderen, chronisch zieken maar ook werkers in de zorg. We zijn nu aan het opstarten (ook met een crowdfundactie), volgende week is er een 2e try-out in Heiloo, daarna volgt er nog 1 in Amsterdam. Vanaf maart, zo is het streven, gaan we echt ‘los’. Je hebt mijn adres voor meer info en ik stuur je ook de nieuwsbrief die deze week uitkomt. Vriendelijke groet,
  Marianne Schenderling

 5. Maarten schreef:

  Goedemorgen, op http://www.thuiscomfort.nl wordt een compleet overzicht gegeven van woningaanpassingen. Ook is het mogelijk direct in contact te komen met ruim 800 specialistische installatiebedrijven, waaronder veel Comfortinstallateurs. De site wordt elke dag van nieuws voorzien, dus de laatste ontwikkelingen zijn hier zichtbaar.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: