Hoe bestelt ú een alarm voor uw schoonmoeder?

Dit is een mooi voorbeeld: mijn schoonmoeder in Den Haag. Een paar jaar geleden vonden ‘wij’ als familie dat het tijd was voor personenalarmering. Ze werd minder mobiel, woonde zelfstandig en was al eens gevallen. Dan is het geen prettig gevoel als ze niet direct hulp kan inschakelen als ze in haar eigen appartement zou komen te vallen. Ik ken de ouderenzorg uitstekend, maar het werd me snel duidelijk dat het zo eenvoudig nog niet was om de alarmering te regelen.

Gewoon zoeken levert geen goed resultaat

Toevallig wist ik dat zo’n rode-knop-voor-verbinding-met-alarmcentrale ‘personenalarmering’ heet, maar ik denk dat de gemiddelde Nederland die term niet kent. Zoektermen die door niet-ingewijden gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld ‘alarmknop bij vallen den haag’. Als ik dat nu doe, dan geeft Google de volgende resultaten:

De moed en de schoenen

Van de eerste zes resultaten zijn er slechts twee relevant. De overige vier gaan over inbraakalarm, de val van Srebrenica en weeralarm. En als ik het eerste resultaat kies, dan komt het volgende scherm:

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar bij mij zakt de moed dan al in de schoenen. Waar te beginnen, wat te kiezen?

Een zoekactie door ingewijden levert beter resultaat

Een betere zoekactie, met mijn kennis over de juiste term ‘personenalarmering’ leidt tot het volgende resultaat.

Dat ziet er een stuk beter uit, hoewel ik niet wist dat Carint Reggeland ook in Den Haag actief is ;). En Florence komt beter naar voren dan grote Haagse concurrent HWW Zorg.

De eerste die een goed resultaat levert

En dan het vergelijken. Als ik het eerste zoekresultaat kies, dan is het aanbod van Florence helder; ook is er de mogelijkheid om direct alarmering aan te vragen.

Vergelijken met een tweede aanbieder is onmogelijk

Wil ik het Florence-aanbod vergelijken met de tweede aanbieder in Den Haag (waarbij is als ingewijde Carint Reggeland al oversla) en HWW Zorg kies, dan gaat het direct fout. Ik kom op de home-pagina van HWW Zorg, zonder enige verwijzing naar personenalarmering. Alleen na drie extra kliks: producten/diensten > service, veiligheid en comfort > personenalarmering kom ik uit bij de dienst waar ik naar zoek. In kleine letters staat de dienst omschreven. Over kosten wordt niets gezegd en het is ook niet mogelijk direct alarmering te bestellen.

Welke ervaringen hebt u?

Kortom: zelfs met expert-kennis is het moeilijk om een eenvoudige dienst zoals personenalarmering te vinden, te vergelijken en te bestellen. Daarom ben ik heel benieuwd hoe u producten en diensten voor uzelf of uw oudere familielid hebt gezocht, vergeleken en gevonden. Zijn er gebieden in Nederland waar dit beter geregeld is? Laat uw reactie hieronder achter.

Deel dit artikel
4 reacties op “Hoe bestelt ú een alarm voor uw schoonmoeder?
 1. Hans Tegelaar schreef:

  Beste Hugo,

  Ben je er uiteindelijk uitgekomen? En draagt schoonmoeder het alarmzendertje ook? Dat lukte mij aanvankelijk namelijk niet. Ik zie om mij heen dat de alleen kinderen zich zorgen om moeder (of vader) maken en dat is ook terecht als je de statistieken kent. Maar de betreffende ouder zal in veel gevallen het zendertje op het nachtkastje laten liggen. Hoe is dat bij jouw schoonmoeder?

  Ik heb wel een tip, ga naar de website van de zorgverzekeraar van schoonmoeder. Je moet dan wel op personenalarmering zoeken wil je verder komen maar dan kun je ook geïnformeerd worden onder welke voorwaarden de zorgverzekeraar mee betaalt aan een alarm. En de meeste zorgverzekeraars werken met een vaste aanbieder. Zo’n vaste aanbieder moet aan hoge kwaliteitseisen voldoen wil de zorgverzekeraar er mee in zee gaan. Ook als je geen vergoeding krijgt is een dergelijke vaste aanbieder dus een prima keus. Die voldoen immers aan alle kwaliteitseisen. En verzekeraars kunnen dat soort aanbieders soms ook stimuleren om net een paar stappen extra te zetten. Kijk maar eens op http://www.vgz.nl/blog/een-sieraad-dat-levens-redt zo heb ik mijn schoonmoeder zover gekregen de zender ook te dragen

  Ik hoop dat ik je wat verder heb kunnen helpen.

  • HugovandenBeld schreef:

   Ja, we zijn eruit gekomen. In het begin deed ze het zendertje inderdaad niet om. Maar toen hebben we een ‘wedstrijdje’ in gang gezet: wij zouden drie keer onverwacht langskomen, en als ze dan alle drie de keren de zender om had, dan zouden we trakteren op een etentje. En dat werkte. Ze heeft het nu altijd om.

 2. M.Droog schreef:

  Het aanbod van hulpmiddelen, alarmering en informatie hierover is slecht geregeld. Ook gebeuren er ongelukken thuis als ondeskundige mensen domotica of hulpmiddelen plaatsen of installeren. Dit moet door deskundige installateurs gebeuren. Vandaar dat wij voor de ouderen http://www.thuiscomfort.nl gelanceerd hebben, een inspiratieplatform vol moderne oplossingen met een doorlink naar 600 opgeleide Thuiscomfortpartners. De site wordt druk bezocht en we krijgen veel aanvragen voor artikelen en informatie.

 3. Willem van den Blink schreef:

  Dag,

  Florence is voor een incapabel lachertje:

  Situatie:
  Moeder ligt op bed met ogen half gesloten.
  Huishoudelijk verzorgster ziet dat en belt de wijkverpleegkundige organisatie (ook die hebben geen sleutel).
  Men belt mij (1e contactpesoon) om te vragen of ze de deur moeten laten inrammen door Politie, of wachten op mijn broer met een sleutel, die 1.5 uur nodig heeft om daar te komen (korten dan mijn aanrij-route). Ik vertel haar niets te doen (mijn moeder heeft te kennen gegeven NIET gereänimeerd te willen woren).
  Ik bel STGT Florence Alarmering (die heeft WEL sleutels) en vraag hen zsm te plaatse te gaan. Dat word geweigerd omdat moeder niet zelf op het alarm heeft gedrukt.

  Dank Florence ……

  Willem.

2 Pings/Trackbacks op "Hoe bestelt ú een alarm voor uw schoonmoeder?"
 1. […] is niet altijd eenvoudig om in de eigen woonplaats personenalarmering te vinden. Dit toonde Alleszelf.nl eerder aan. Daarom heeft Alleszelf.nl geprobeerd alle partijen in kaart te brengen die […]

 2. […] Zeeland. Mijn ervaring is echter ook dat het heel moeilijk is om die diensten te vinden, zoals het eerste bericht over alarmering voor mijn schoonmoeder duidelijk maakte. Natuurlijk kun je ‘Googelen’ […]

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: