Blijft u sociaal tot op de hoogste leeftijd? Tien social media tips die helpen

social media tips[Gastbijdrage] U kunt langer zelfstandig blijven wonen als u internet goed gebruikt. Vooral de sociale kanalen zijn nuttig. Maar waar moet u beginnen, wat moet u gebruiken? Deze tien social media tips wijzen u de weg, waar u zélf mee verder kunt. Bent u mantelzorger, naaste of hulpverlener? Geef deze tips dan als advies!

Social wat?

U bent op Alleszelf.nl en leest dit bericht, dus u bent op internet. Dat is heel goed, maar weet u dat er nog veel meer mogelijkheden op internet zijn die u helpen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen? Vooral ‘social media’ zijn belangrijk. Dat zijn manieren op internet om informatie te verspreiden en te delen, te netwerken en te discussiëren. Bij ‘social media’ zijn altijd andere mensen betrokken, vandaar het ‘sociale’ in ‘social media’. Dat klinkt misschien vaag, maar met de volgende social media tips wordt het u vast duidelijk.

social media tips kanalen

Tien social media tips (en één bonustip) om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen:

Tip 1 – Leer social media kennen en gebruiken

Is dit een voor de hand liggende en overbodige tip? Nee, want in mijn workshops merk ik dat het voor veel ouderen niet vanzelfsprekend is. Er is weerstand, onbekendheid en wantrouwen. Gelukkig wordt steeds duidelijker dat social media echt zinvol zijn. Uit Brits onderzoek blijkt dat ouderen zich veel beter voelen door internet en social media: ze krijgen meer zelfvertrouwen, kunnen meer informatie verwerken, leggen vaker sociale contacten en zijn minder eenzaam, want er is minder kans op isolatie.

Juist eenzame mensen hebben een groter risico om ziek te worden of achteruit te gaan. Ook een Nederlandse studie bevestigt dat social media eenzame ouderen kunnen helpen. Met andere woorden: met meer zelfvertrouwen, beter getrainde hersens, meer sociale contacten en minder eenzaamheid hebt u een grotere kans om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Alle volgende tips hebben daarmee te maken. (Maar: social media zijn ook gewoon leuk en handig. Genieten mag ook.)

Tip 2 – Vind (oude) bekenden om uw sociale contacten te verbreden

Social media zijn een goede manier om familie, (oud) collega’s en vrienden te vinden. Vooral Facebook is hiervoor geschikt. Nadat u bent aangemeld kunt u gaan zoeken. Omdat zóveel mensen op Facebook actief zijn, hebt u al snel die oud-collega, medestudent of voormalige buurtgenoot teruggevonden!

Tip 3 – Gebruik YouTube om antwoorden te vinden

YouTube is een website waar gebruikers filmpjes neerzetten. Dat zijn leuke filmpjes, spannende filmpjes en ontroerende filmpjes. Maar ook nuttige filmpjes. Juist die laatste kunt u goed gebruiken, ook op hoge leeftijd. In beeld en geluid kunt u antwoorden vinden op vragen zoals: hoe werkt een iPad, hoe ga je om met dementie of hoe werkt een traplift?

Tip 4 –  Gebruik moderne mogelijkheden om makkelijker te communiceren

Via internet op uw computer of smartphone zijn er nieuwe manieren om te communiceren. Zo kunt: u méér dan de traditionele post en telefoon gebruiken om met andere mensen in contact te zijn:

  • u kunt beeldbellen: via de camera van uw computer of telefoon kunt u gratis contact leggen met een ander en die persoon ook ‘zien’ tijdens een gesprek. Zo kunt u gewoon met uw kinderen, kleinkinderen, vrienden, broers en zussen, waar ze ook in de wereld zijn, praten met beeld erbij
  • Programma’s die u hiervoor goed kunt gebruiken zijn Skype, Facetime (voor Apple-gebruikers), Whatsapp en Messenger, allebei eigendom van Facebook of Google Hangouts;
  • u kunt ‘chatten’: een gesprek voeren met een ander door het over en weer typen van tekst tussen uzelf en een of meer anderen. Dit is ideaal om ‘groepsgesprekken’ te voeren met bijvoorbeeld uw buurtvereniging of kinderen. Meest gebruikt in Nederland zijn Whatsapp en Messenger van Facebook. ‘Appen’ is door WhatsApp zelfs een werkwoord geworden.

Tip 5 – Vind mensen met dezelfde hobby

Of uw hobby populair is of door slechts een beperkt aantal mensen als liefhebberij wordt beschouwd: op internet kunt u altijd andere mensen vinden die óók van uw favoriete tijdbesteding houden. Wat denkt u van enkele willekeurige voorbeelden: tuinieren, geschiedenis van de Zaanstreek en op stap of uw passie delen op Max50Plus? Bij de Rondleiding staat uitgelegd hoe het werkt.

Tip 6 – Train uw hersens

Helaas zonder garantie, toch is algemeen bekend dat het trainen van uw hersens helpt om geestelijk fris en fruitig te blijven. Social media bieden veel nieuwe mogelijkheden. U kunt online (geheugen)spelletjes spelen, bijvoorbeeld Wordfeud op uw smartphone: een soort scrabble met naar keuze een bekende of onbekende spelpartner. Of kijk eens bij de spelletjes van Libelle en vraag anderen (ook jongeren) welke spelletjes zij graag online spelen. U traint uw hersens ook door uitleg te zoeken over van alles wat u wilt weten. De online encylopedie Wikipedia is daarvoor een uitstekende bron. “U zoekt het, Wikipedia weet het!”

Tip 7 – Verruim uw blik op de wereld

Natuurlijk kunt u uw tv, radio en krant blijven gebruiken. Maar via social media krijgt u toegang tot veel meer informatie. Voor actuele nieuwsberichten en meningen is Twitter nuttig; mooie foto’s vindt u op Instagram en Flickr en internationale contacten in Facebook-groepen. En zoek maar eens naar ‘blogs’. Op dit trefwoord vindt u een eindeloze hoeveelheid informatie, meningen en actualiteit van andere internetgebruikers. Pinterest biedt, ook met een smartphone-app, alles op het gebied van hobby en inspiratie met volop tips en uitleg.

Tip 8 – Gebruik de handigste apps

sociale media tips apps

Foto ©Annet van Betuw

Op uw tablet of smartphone kunt u allerlei kleine programma’s of ‘apps’ installeren. Die bestaan voor alle tips in dit artikel, zodat u overal en altijd ‘sociaal kunt zijn’. Lees over ‘Nuttige en leuke apps’ in dit artikel van Alleszelf.nl en wat denkt u van:

Tip 9 – Ontmoet uw nieuwe partner via een datingsite

Als u wilt en durft: via social media kunt op zoek gaan naar een nieuwe partner. Er zijn allerlei online vijftigplus dating sites zoals 50plusmatch.nl. Dit relatieplatform is er voor 50-plussers die op zoek zijn naar een serieuze date. U kunt zowel via de site als via een handige mobiele app profielen bekijken, persoonlijke berichten sturen en chatten. Extra leuk is de optie om online een quiz met elkaar te spelen. Inschrijven is er gratis en alle inschrijvingen worden handmatig gecheckt. Download de app en ontmoet 50+ singles. Makkelijker kan het niet gemaakt worden! Of bekijk een van de andere opties voor 50+ dating hier.

,,Het draait puur om het tot stand brengen van vriend­schap­pen, niet van liefdesre­la­ties” | Bron AD 27/9/16: ‘Tinder’ voor senioren’ 

Tip 10 – Sluit u aan bij lokale initiatieven

Tot op hoge leeftijd kunt u vrijwilliger zijn. Er zijn altijd mogelijkheden en social media maken het vinden van een passende klus heel makkelijk. Via dit overzicht van Alleszelf.nl of de Keuzehulp vindt u snel uw weg.

Bonustip – Kijk eens bij de bibliotheek

Een van de problemen waar ouderen tegenaan lopen is het dagelijkse gebruik van de apparaten: hoe werkt het, waar zijn die knoppen voor, wie legt me het me eens op het gemak uit? Er zijn gelukkig inmiddels veel initiatieven gericht op ‘starters’ met internet en social media. Informeer eens bij je bibliotheek! Daar zijn vaak gratis inloopcafé’s of betaalbare cursussen. Zo zijn er ‘Klik en Tik’-cursussen voor iedereen die beter wil leren omgaan met de computer en internet. Deze cursussen kunt u ook online volgen. Eerder gaf ik op Alleszelf.nl deze informatie over computerlessen.

Tot slot: Wat zijn uw gouden social media tips?

Hopelijk hebt u via deze social media tips inspiratie gekregen om internet verder te verkennen. Of u nu uw computer, tablet of telefoon gebruikt: social media kunnen u veel bieden en helpen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Wat zijn uw gouden social media tips? Laat ze hieronder achter!

Leestip redactie Alleszelf.nl:

Wilt u verder lezen of social media tips cadeau doen? Dit is het eerste boek over social media gericht op senioren van onze gastauteur Annet van Betuw:

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over social media tips? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Annet van Betuw geeft sinds 2009 trainingen en workshops social media. Daar ontmoet ze veel nieuwsgierige ouderen die anders met social media omgaan dan jongeren. Als auteur van 'Social Media voor senioren', merkt zij in de trainingen die ze geeft dat steeds meer ouderen die voor het eerst op internet gaan, een pc of laptop overslaan en meteen naar een smartphone gaan. Ze willen WhatsAppen.

Een reactie op “Blijft u sociaal tot op de hoogste leeftijd? Tien social media tips die helpen
  1. R. de Bruin schreef:

    Erger me ontzettend dat je bij alles wat je opzoekt eerst cookies moet aanvaarden. Al die troep heb ik niet nodig. Nog even dan staan er meer cookies op mijn pc dan normale programma’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: