Social media[Gastbijdrage] U kunt langer zelfstandig blijven wonen als u internet goed gebruikt. Vooral de sociale kanalen zijn nuttig. Maar waar moet u beginnen, wat moet u gebruiken? Deze tien tips wijzen u de weg, waar u zélf mee verder kunt.

Social wat?

U bent op Alleszelf.nl en leest dit bericht, dus u bent op internet. Dat is heel goed, maar weet u dat er nog veel meer mogelijkheden op internet zijn die u helpen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen? Vooral ‘social media’ zijn belangrijk. Dat zijn manieren op internet om informatie te verspreiden en te delen, te netwerken en te discussiëren. Bij ‘social media’ zijn altijd andere mensen betrokken, vandaar het ‘sociale’ in ‘social media’. Dat klinkt misschien vaag, maar met de volgende tips wordt het u vast duidelijk.

Tip 1 – Leer social media kennen en gebruiken 

Is dit een voor de hand liggende en overbodige tip? Nee, want in mijn workshops merk ik dat het voor veel ouderen niet vanzelfsprekend is. Er is weerstand, onbekendheid en wantrouwen. Gelukkig wordt steeds duidelijker dat social media echt zinvol zijn. Uit Brits onderzoek blijkt dat ouderen zich veel beter voelen door internet en social media: ze krijgen meer zelfvertrouwen, kunnen meer informatie verwerken, leggen vaker sociale contacten en zijn minder eenzaam, want er is minder kans op isolatie. En juist eenzame mensen hebben een groter risico om ziek te worden of achteruit te gaan. Ook een recente Nederlandse studie bevestigt dat social media eenzame ouderen kunnen helpen. Met andere woorden: met meer zelfvertrouwen, beter getrainde hersens, meer sociale contacten en minder eenzaamheid hebt u een grotere kans om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Alle volgende tips hebben daarmee te maken. (Maar: social media zijn ook gewoon leuk en handig. Genieten mag ook.)

Tip 2 – Vind (oude) bekenden om uw sociale contacten te verbreden

Social media zijn een goede manier om familie, (oud) collega’s en vrienden te vinden. Vooral Facebook is hiervoor geschikt. Nadat u bent aangemeld kunt u gaan zoeken. Omdat zóveel mensen op Facebook actief zijn, hebt u al snel die oud-collega, medestudent of voormalige buurtgenoot teruggevonden! 

Tip 3 – Gebruik YouTube om antwoorden te vinden

YouTube is een website waar gebruikers filmpjes neerzetten. Dat zijn leuke filmpjes, spannende filmpjes en ontroerende filmpjes. Maar ook nuttige filmpjes. Juist die laatste soort kunt u goed gebruiken, ook op hoge leeftijd. In beeld en geluid kunt u antwoorden vinden op vragen zoals: hoe werkt een iPad, hoe ga je om met dementie of hoe werkt een traplift?

Tip 4 –  Gebruik moderne mogelijkheden om makkelijker te communiceren

Via internet op uw computer of smartphone zijn er nieuwe manieren om te communiceren: u kunt méér dan de traditionele post en telefoon gebruiken om met andere mensen in contact te zijn: 

 • u kunt beeldbellen: via de camera van uw computer of telefoon kunt u gratis contact leggen met een ander en die persoon ook ‘zien’ tijdens een gesprek. Zo kunt u makkelijk uw nieuwe aankopen tonen, uw probleem in huis uitleggen of samen lekker lachen. Programma’s die u hiervoor goed kunt gebruiken zijn Skype, Facetime (voor Apple-gebruikers) en Hangout van Google+;
 • u kunt ‘chatten’: een gesprek voeren met een ander door het over en weer typen van tekst tussen uzelf en een of meer anderen. Dit is ideaal om ‘groepsgesprekken’ te voeren met bijvoorbeeld uw buurtvereniging of kinderen. Programma’s hiervoor zijn Whatsapp en Messenger van Facebook.

Tip 5 – Vind mensen met dezelfde hobby

Of uw hobby populair is of door slechts een beperkt aantal mensen als liefhebberij wordt beschouwd: op internet kunt u altijd andere mensen vinden die óók van uw favoriete tijdbesteding houden. Wat denkt u van enkele willekeurige voorbeelden: tuinieren, geschiedenis van de Zaanstreek en op stap of uw passie delen op Max50Plus? Je favoriete hobby vindt je door bij de zoekfunctie (herkenbaar aan het vergrootglas)  je hobby in te vullen. Dat ‘zoeken’ staat meestal bovenin de balk van het social medium waar je bent. Het werkt hetzelfde als bij Google.

Tip 6 – Train uw hersens

Helaas zonder garantie, toch is algemeen bekend dat het trainen van uw hersens helpt om geestelijk fris en fruitig te blijven. Social media bieden veel nieuwe mogelijkheden. U kunt online spelletjes spelen, bijvoorbeeld Wordfeud op uw smartphone: een soort scrabble met naar keuze een bekende of onbekende spelpartner. Of kijk eens bij de spelletjes van Libelle en vraag anderen (ook jongeren) welke spelletjes zij graag online spelen. U traint uw hersens ook door uitleg te zoeken over van alles wat u wilt weten. De online encylopedie Wikipedia is daarvoor een uitstekende bron. “U zoekt het, Wikipedia weet het!”

Tip 7 – Verruim uw blik op de wereld

Natuurlijk kunt u uw tv, radio en krant blijven gebruiken. Maar via social media krijgt u toegang tot veel meer informatie. Voor superactuele nieuwsberichten en meningen is Twitter nuttig; mooie foto’s vindt u op Instagram en Flickr en internationale contacten u in Facebookgroepen. En zoek maar eens naar ‘blogs’: dan vindt u een eindeloze hoeveelheid informatie, meningen en actualiteit van andere internetgebruikers.

Tip 8 – Gebruik de handigste apps

Op uw tablet of smartphone kunt u allerlei kleine programma’s of ‘apps’ installeren. Die bestaan voor alle tips in dit artikel, zodat u overal en altijd ‘sociaal kunt zijn’. Maar wat denkt u van:

Tip 9 – Ontmoet uw nieuwe partner via een datingsite

Als u wilt en durft: via social media kunt op zoek gaan naar een nieuwe partner. Er zijn allerlei datingsites, zoals 50Plusmatch en Lach.nl. Makkelijker kan het niet gemaakt worden!

Tip 10 – Sluit u aan bij lokale initiatieven

Tot op hoge leeftijd kunt u vrijwilliger zijn; er zijn altijd mogelijkheden en social media maken het vinden van een passende klus heel makkelijk. Via het overzicht van Alleszelf.nl vindt u snel uw weg.

Bonustip – Kijk eens bij de bibliotheek

In  Nederland schieten de lessen voor iPads en andere tablets de grond uit (hierover binnenkort meer). Ook zijn er internetcafés speciaal voor senioren. Hier en daar kom ik aparte workshops voor bijvoorbeeld Facebook tegen. Tip: kijk eens op de website van uw bibliotheek of er speciale social media-activiteiten voor senioren zijn.

Tot slot

Hopelijk hebt u via deze tips inspiratie gekregen om internet verder te verkennen. Of u nu uw computer, tablet of telefoon gebruikt: social media kunnen u veel bieden en helpen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Wat zijn uw gouden tips? Laat ze hieronder achter!

Deel dit artikel
16 reacties op “De tien belangrijkste socialmediatips (en één bonustip) om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen
 1. Wil Stolte schreef:

  Heel mooi, kort, bondig en stimulerend.

 2. Rob jongman schreef:

  Een helder overzicht. Alle belangrijke punten op een rijtje.
  Wat een aantal mensen ook wel handig zullen vinden en wat er impliciet wel in staat: je kunt gewoon met je kinderen, kleinkinderen, vrienden, broers en zussen, waar ze nu ook in de wereld zijn praten met beeld erbij.

 3. Corrie schreef:

  Tussen de mensen blijven werk en vrijwilligerswerk contact houden heel belangrijk.

 4. Annet van Betuw schreef:

  Hallo Corrie,
  Dank je wel voor je reactie. Natuurlijk is offline contact heel belangrijk. Maar misschien bedoel je iets anders? Ik zie steeds meer initiatieven waarin bijvoorbeeld thuiszorg, huisartsen en vrijwilligers online contact onderhouden met ouderen. Bedoel je dat?

 5. Aschwin Stam schreef:

  Voor zowel offline als online valt te pleiten. Belangrijk is dat het maatwerk is, passende media vinden bij de persoon die het moet gebruiken. En ook geldt dit voor het apparaat dat de toegang biedt naar deze media.

 6. Naam (verplicht) schreef:

  Helemaal mee eens Annet, belangrijk om senioren te leren om te gaan met social media. Gelukkig zitten er steeds meer jeugdige senioren zoals ik (77) achter de PC, maar soms is het toch wel prettig om gewoon contact te hebben met mensen. In het verre verleden kwam de bakker, melkboer en veel later de maaltijd bezorger bij je aan de deur. Er was contact! Gelukkig ben ik nog mobiel en mantelzorger, maar ik moet er niet aan denken dat ik alleen afhankelijk moet zijn van mijn “social media”. Weet u dat ik het soort workshops dat u geeft, heel erg mis. Die persoonlijke contacten, je moeten inspannen om bij te blijven! Als oudere moet je zorgen niet te snel geestelijk af te takelen als je elke dag in dezelfde omgeving zit. Iets wat je niet wilt, maar inherent is aan het ouder worden. E is elke oudere financieel in staat om een computer/tablet aan te schaffen.
  Sorry, het zijn zomaar wat gedachten kronkels. Overigens: vel succes!

 7. Cees van Die schreef:

  Helaas boven mijn naam vergeten in te vullen.

 8. Annet van Betuw schreef:

  Ja, ik ben het helemaal met jullie eens: offline blijft belangrijk. Maar online is erbij gekomen en dat biedt extra mogelijkheden. Daar zijn we het natuurlijk over eens.
  Een probleem zit inderdaad bij ‘apparaten’. Gelukkig zijn er steeds meer workshops en cursussen, vaak in bibliotheken. Tablets en laptops zijn niet goedkoop, maar worden wel goedkoper. Ik heb nogal wat senioren ontmoet die een IPad voor hun verjaardag kregen of konden lenen om te proberen.
  @Cees, ik doe mijn best om workshops op te zetten en te promoten. Vorig jaar deden Samsung en de Anbo een gezamenlijke actie, ABN-AMRO organiseerde een seniorendag, de bibliotheek in Den Haag een social media café en de regionale ouderenbonden in mijn eigen regio een middagbijeenkomst. Ik noem ze als voorbeelden (ik gaf bij de laatste twee presentaties en bij de eerste twee werd mijn boek meegegeven aan deelnemers) om te laten zien dat er mogelijkheden zijn. Maar het is te weinig; zelf ga ik ook workshops organiseren. Je kunt overigens ook bij je eigen bibliotheek, Volksuniversiteit, regionale groepen van Seniorweb en HCC informeren. Hier en daar zijn aparte workshops Facebook.
  Dank je wel voor je gedachtenkronkekls 🙂

 9. Geertien Pols schreef:

  Helder zo’n eenvoudig rijtje van toepassingen..
  Voor de grote groep ouderen tot 70 zal het misschien nog lukken als ze inderdaad meer en vaker met een computer hebben gewerkt.
  Tegelijk dacht ik dat de” omringende wereld van hulpverleners en artsen” vooral dit medium gaat gebruiken uit zuinigheid op inzet van tijd. Je moet je als oudere dus aan gaan passen aan je hulpverlener.
  Dat is een pittige klus want je moet je kinderen / kleinkinderen mobiliseren om de computer in te richten en je op weg te helpen. Een schrift met hoe doe ik dit en dat, met de wachtwoorden enz. De oudere generatie 70+ is er niet mee opgegroeid. Heb je het in je werk niet veel hoeven te gebruiken, dan is het nu erg lastig om nog aan te beginnen. Zeker als er meer vergeetachtigheid groeit. De vraag is dus hoe implementeer je dit en hoe zorg dat senioren elkaar hierbij ondersteunen. Heb je daar ervaring mee?

  • Annet van Betuw schreef:

   Ja, @Gertien, het is een pittige klus en het is met name voor de oudere generatie 70+ lastig. Gelukkig komen er steeds meer tablet- en computercursussen oa. bij bibliotheken. Volgende week komt mijn blog n.a.v. een vraag naar deze cursussen (Hugo van den Beld van AllesZelf stelde deze vraag in enkele groepen LinkedIn). Het aanbod is nog te weinig, maar ik verwacht dat dit groeit.
   Vergeetachtigheid en andere hindernissen zijn lastig, maar ik denk dat nieuwsgierigheid van ouderen helpt om hobbels te overwinnen. Zelf blijf ik er op hameren dat mensen die instructie geven rust en tijd moeten nemen; ouderen zijn niet zo visueel ingesteld als jongeren en zijn nu eenmaal langzamer. Autorijden heb je ook niet in 1 dag geleerd.

 10. S.de vries schreef:

  naar aanleiding van bovenstaande wil ik jullie graag op de hoogte brengen van een eenvoudige computer de PC Basic geheel in het Nederlands met hulp op afstand en ze kunnen meekijken echt geschikt voor iedereen welke nu nog gaat beginnen met de computer . ook is er geheel in het Nederlands een handleiding bij ook met voorbeelden

  mijn schoonmoeder van 85 kan er uitstekend mee overweg tot haar 83 e jaar had ze nog nooit achter een computer gezeten er gaat een nieuwe wereld voor haar open.

 11. Helgard schreef:

  zo vervelend het is als je volgens de regels zelfgemaakte wachtwoord niet geaccepteerd word of je gevraagd word onnozele enquetes in te vullen ,deste meer is het zo ontzettend interessant op “Andre Kuipers fotostream” zijn eigen foto’s te bekijken of info van het KNMI op te zoeken of de recepten op te vragen die b.v. de WDR in een uitzending heeft laten zien en maken , je kan ook op Google je buitenlandse reizen van toen / vroeger nog een keer over doen en er is uit de krant iets interessants op te zoeken , allemaal niet erg moeilijk – gewoon proberen – misschien helpt je iemand Skype te installeren of een site waar je een eigen verhaal of iets dergelijken kan verzinnen / vasthouden …… ……. ….. .. ,
  allemaal bruikbare tips van iedereen , maar ik weet ook nog goed dat ik eerst niet wist wat doen wanneer er iets verkeerd ging / en nog steeds gebeurd – zo plots – het went echt – blijft voor een deel gebeuren , maar er explodeert echt niets !!!!! Toi – toi – toi ……..

3 Pings/Trackbacks op "De tien belangrijkste socialmediatips (en één bonustip) om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen"
 1. […] krant en op straat: overal wordt ernaar verwezen. U kunt er zelfs langer mee thuis blijven wonen, schreef ik laatst. Hoewel ouderen steeds vaker op internet zijn, is er ook een groep mensen voor wie dat niet zo is. […]

 2. […] verwante onderwerpen: Met social media minder eenzaamheid onder senioren (op haar eigen site) en De tien belangrijkste socialmediatips (en één bonustip) om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven… op Alles […]

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: