Meer sociaal contact(Gastbijdrage) Wordt uw sociale leven minder groot en komt u steeds minder in aanraking met andere mensen? Bijvoorbeeld omdat u geen kinderen heeft, deze niet in de buurt wonen, u minder mobiel bent of uw partner en oude vrienden en vriendinnen zijn komen te overlijden? In Nederland staat u er dan niet alleen voor. Er zijn veel mogelijkheden om, ook als alleenstaande op (hoge) leeftijd, gezelschap te hebben aan anderen. Of dit nu uit of thuis is. Alleszelf.nl geeft overzicht en wijst u de weg.

Persoonlijk contact en gezelschap

In dit artikel richten we ons op vriendschappelijk, persoonlijk contact waarbij u elkaar daadwerkelijk ontmoet. We hebben het dus niet over online- of telefonische contactmogelijkheden en ook niet over dating- of relatiesites. De informatie is speciaal bedoeld voor mensen die, bijvoorbeeld door beperkte mobiliteit of minder energie, niet makkelijk actief kunnen participeren in vrijwilligerswerk of aan maatschappelijke activiteiten om daar contacten op te doen.

Ondersteuning door vrijwilligers

In Nederland zijn veel organisaties met vrijwilligers die helpen bij contact en ontmoeting met ouderen. Denk hierbij aan onder andere de volgende organisaties:

 • Humanitas: een vereniging met een groot aantal vrijwilligers die mensen die dat nodig hebben, meestal tijdelijk, ondersteunen. Alleszelf.nl besteedde eerder aandacht aan deze organisatie en brengt hier in kaart welke afdeling deze diensten verzorgt.
 • Rode Kruis: het Rode Kruis biedt ‘huisbezoek’ door vrijwilligers aan. Via deze pagina kunt u de beschikbaarheid in uw omgeving nagaan.
 • De Zonnebloem: de vrijwilligers van de Zonnebloem komen langs voor een kop koffie of gaan samen met u op pad. Via deze pagina kunt u uw interesse kenbaar maken of zelf contact opnemen.
 • Unie van Vrijwilligers: “mensen blij maken, bezoeken, helpen” geeft deze vrijwilligersorganisatie op de website aan. In 51 plaatselijke afdelingen is de UVV actief. Via deze pagina kunt u in contact komen met de afdeling in uw omgeving.
 • Digitale platforms om vrijwilligers en burenhulp te vinden. In Nederland zijn veel websites en iniatieven waar u sociaal contact kunt vinden. Eerder zette Alleszelf.nl deze op een rij. Denk hierbij aan WeHelpen, Buuv, Vraagelkaar, Zorgvoorelkaar.com en Thuiswoonservice.
 • Vrijwilligerscentrales: in veel gemeenten zijn vrijwilligerscentrales actief, waar u uw vraag en behoefte prima kunt neerleggen. Een goed begin voor het vinden van uw vrijwilligerscentrale kan deze pagina zijn.
 • In veel gemeenten is een welzijnsorganisatie actief. Eén van de kerntaken van welzijnsorganisaties is het ‘bevorderen van participatie en het bestrijden van eenzaamheid’. U mag daarom verwachten dat uw lokale welzijnsorganisatie u actief ondersteunt bij het vinden van gezelschap.
 • Komt er u niet uit? Dan kunt u altijd bellen of mailen met het Wmo-loket van uw gemeente. Participatie, sociaal contact en bestrijden van eenzaamheid horen in veel gemeenten tot hun beleid. Van het Wmo-loket mag u daarom verwachten dat zij u actief helpen. Kijk hier voor het overzicht van contactgegevens van alle Wmo-loketten in Nederland.

Betaalde ondersteuning

Wat u misschien nog niet weet is dat er ook organisaties zijn waar u sociaal contact kunt ‘inkopen’. Tegen een vergoeding is het mogelijk iemand aan huis te ontvangen om samen een wandelingetje te maken, een uitstapje te maken, samen de krant te lezen, eten voor u klaar te maken, licht huishoudelijk werk te doen of mee te gaan naar bijvoorbeeld de huisarts.  Nadrukkelijk gaat het dan niet over medische zorg. Eerder gaf Alleszelf.nl inzicht in dienstverleners die dit als onderdeel van hun aanbod hebben. Er bestaat echter nog geen overzicht van hierin gespecialiseerde aanbieders, die vaak lokaal of regionaal werken. Enkele landelijk werkzame organisaties zijn:

 • De Kompanen, die zichzelf aanbiedt met de slogan “onze cliënten helpen het beste uit het leven te blijven halen, dat is onze drijfveer”;
 • Metgezelligheid, met het motto “aandacht voor ouderen”;
 • Senioren-assistent, de “persoonlijke assistent voor senioren”;
 • Seniorenstudent, die studenten koppelt aan ouderen voor hulp en gezelschap;
 • Senior Service van Jeeves, die zegt onderdeel te willen “uitmaken van de mantel rondom een senior en daarmee de bestaande mantelzorger en de senior ondersteunen”.

De prijsstelling van deze aanbieders varieert van  € 12,50 tot  € 29,50 per uur. Soms is een lidmaatschapsbijdrage verplicht en zijn er mogelijkheden voor korting bij afname van meer uren of meerdere diensten. Soms zijn aanvullende kosten verschuldigd, zoals voor parkeren, reiskosten en de uitgaven voor de activiteit die u samen onderneemt. Denk, behalve over de prijs, ook na over het type gezelschap dat u wilt hebben: een jonge student of iemand met levenservaring; iemand voor een korte periode in uw leven of voor langere tijd. En uiteraard is de ‘klik’ belangrijk: past u goed bij elkaar, hebt u plezier samen en krijgt u nieuwe energie?

AanbiederWebsiteTelefoonnummerPrijs
De Kompanenwww.dekompanen.nl085-2735177€ 29,50 /uur
Metgezelligheidwww.metgezelligheid.nl020-4212282€ 12,50 - € 14,50 / uur
Senioren-assistentwww.senioren-assistent.nl085-2013072€ 35,00 lidmaatschap/jaar en max € 20 / uur
Seniorenstudentwww.seniorenstudent.nl020-3080919€ 25,00 inschrijfkosten, € 12,50 / uur
Senior Servicewww.jeeves.nl026-3337432€ 20,15 / uur

Conclusie

Uw partner, kinderen en goede vrienden vervangen: dat is vaak niet mogelijk. Toch zijn er in Nederland veel mogelijkheden om nieuwe sociale contacten op te doen. U kunt kiezen uit vrijwilligers of betaalde dienstverlening. Afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden kunt u hier gebruik van maken.

Wat zijn uw ervaringen?

Met welke vrijwilligersorganisaties of andere aanbieders hebt u ervaring? Hoe beviel dat? Laat uw reactie hieronder achter.

Deel dit artikel
11 reacties op “Meer sociaal contact op hoge leeftijd
 1. Mooi overzicht. Ik ben een ZZP-er met het bedrijf: Accompagna. Ik bied gezelschap aan ouderen ook aan ouderen met Alzheimer of een andere vorm van dementie en ondersteun de mantelzorgers. Ik sluit nauw aan bij de interesses en belevingswereld van de oudere, zodat ik kwaliteitsuren kan bieden. Zowel bij thuiswonende ouderen als ouderen in bijvoorbeeld verpleeghuizen. Accompagna is actief in de regio Nijmegen-Maas & Waal. Zie ook mijn webpagina: http://www.accompagna.nl. Met vriendelijke groet, Marie-Louise Salet

 2. Ook onze organisatie verleend de service van sociaal contact inkopen. De organisatie is actief in Nijkerk en omgeving en biedt deze service aan voor 17 euro per uur.

  • Naam (verplicht) schreef:

   Ook onze organisatie FactorThuis, actief in Nijkerk en omgeving, verleent de service van sociaal contact inkopen. De organisatie biedt deze service aan voor 17 euro per uur.
   http://www.factorthuis.nl

 3. Naam (verplicht) schreef:

  Prachtig overzicht en mooie initiatieven!
  Stichting Maison Patrick richt zich op RESPIJTZORG – VERVANGENDE MANTELZORG.
  Mensen kunnen tijdelijk komen logeren om zo de mantelzorger even een ‘Time-Out’ te bieden een ‘Adempauze’. Kijk voor info op http://www.maison-patrick.nl
  Ga door met dit initiatief om verbindingen te leggen en mensen info te verschaffen.
  Hartelijke groet,
  Patrick Konings

 4. Jeannette schreef:

  Wat zijn we toch diep gezakt in Nederland dat we ouderen moeten laten betalen voor een gezellig praatje. Het spijt me zeer, maar ik vindt het echt diep triest!!!
  Hartelijke groet,
  Jeannette

  • Lucie schreef:

   Tja Jeannette, dus jij bent zelf vrijwilliger? Dat zou mooi zijn.
   Ik vind het nogal kort door de bocht dat betalen voor gezelschap “diep triest” is

 5. Lian Baremans schreef:

  Wij ontvangen in onze speciaal aangelegde tuin ook ouderen met hun begeleiding. Laagdrempelig, eenvoudig en goedkoop. (werken kostendekkend) Met ons project ouderen in het buitengebied van Etten-Leur een plek aan te bieden voor ontmoeting, met als doel deze mensen om wat voor reden dan ook uit hun isolement te halen, hebben we al
  vele blije dankbare gezichten mogen gezien. Het verraste ons dan ook dat er zoveel behoefte is aan contact met medebuurtbewoners of oud buurtbewoners. Op verzoek gaan we elke eerste dinsdag van de maand onze tuin openstellen van 9.30 uur tot 12.00 uur. De kosten zijn €2,50 voor de tuin incl. koffie/thee.
  Ook worden onze gasten opgehaald/thuis gebracht door onze vrijwilligerspoel zodat iedereen de kans krijgt om te langs te komen.

  Dus Jeanette het hoeft niet veel geld te kosten, ik ben het met je eens.

  Groetjes Lian

 6. Stichting SeniorenStudent schreef:

  Bent of kent u een senior die wel wat extra ondersteuning kan gebruiken?

  Senioren kunnen zich nu aanmelden voor het project Jong+Oud=Goud, dat één jaar duurt. In dit jaar komt een student als vrijwilliger 3 uur per 2 weken op bezoek. De student helpt bij klusjes in huis en samen ondernemen ze leuke activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen, samen koken en eten, buurtactiviteiten bezoeken, spelletjes spelen en computeren.

  Student en senior worden aan elkaar gekoppeld op basis van persoonlijke overeenkomsten en gedeelde interesses. Zo kunnen zij samen een bijzondere band opbouwen. Gedurende het projectjaar worden er ook leuke activiteiten georganiseerd waarbij de senioren elkaar ontmoeten.

  Het project is bedoeld voor senioren met weinig budget en een beperkt sociaal netwerk.

  Voorwaarden voor deelname:
  55+
  Wens om sociale netwerk en zelfredzaamheid te vergroten.
  Bereid om een eigen bijdrage van €20,- per maand te betalen.
  Bereid om één jaar deel te nemen vanaf maart/april voor 3 uur per 2 weken.

  Meer informatie:
  http://www.stichtingseniorenstudent.nl
  020-3080916

 7. Mariska Roelofs-van Angelen schreef:

  Onze organisatie: SBOG (Samenwerkende Bonden voor Ouderen in Gelderland) werkt samen met Rijnbrinkgroep (overkoepelende organisatie bibliotheken). Samen organiseren wij Sociale Media cursussen zoals Facebook, Twitter etc.. Na volgen van de cursussen zetten bibliotheken een internetcafe op waar senioren maandelijks bij elkaar komen om elkaar te helpen en ervaringen uit te wisselen. Op verschillende plaatsen in Gelderland zijn de bibliotheken actief op dit gebied. Daarnaast kunnen wij op verzoek Sociale Media cursussen organiseren. U hoeft geen lid te zijn van een ouderenbond om deel te nemen. Mocht u groep mensen hebben die kennis wil maken met Sociale Media kunt u mij mailen en wij zullen proberen een bibliotheek in uw omgeving bereid te vinden om mee te werken. Deze cursus wordt op een informele manier gegeven en zal deels aan sluiten op de digitale snelweg die de overheid wil ingaan in 2017.

 8. Mariska Roelofs-van Angelen schreef:

  Aanvulling:
  De cursussen zijn gratis, omdat de Provincie Gelderland het erg belangrijk vindt dat iedereen digitaal vaardig wordt.

 9. Marieke Roekx schreef:

  In de media: senioren zijn bereid om te betalen voor gezelschap of hulp in en rondom huis. Bijvoorbeeld om mantelzorgers te ontlasten. Wij, Edward van Wingerden en Marieke Roekx voeren momenteel een onderzoek in opdracht van DELA uit. Helpt u ons verder? We zijn zeer benieuwd naar de wensen van u en uw naasten! Klik of kopieer deze link: http://www.vidaplus.nl

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: