Eenzaamheid zelf aanpakken

eenzaamheid zelf aanpakkenHoewel eenzaamheid in alle leeftijdscategorieën voorkomt, is de kans om eenzaam te worden op hoge leeftijd groter. Gelukkig groeit de aandacht voor dit probleem en zijn er steeds meer mogelijkheden om hier zelf wat aan te doen. Alleszelf.nl geeft een eerste overzicht van oplossingen. Kent u er nog meer?

Eenzaamheid: gebrek aan relaties

Bij eenzaamheid gaat het om het aantal contacten dat iemand heeft en/of de aard van die contacten. Oftewel: heb je mensen met wie je kunt praten en/of voldoet de kwaliteit van de relatie(s) aan de eigen wensen en behoeften? Een oorzaak van eenzaamheid op hoge leeftijd kan zijn het wegvallen van partner en vrienden. Ook een slechtere gezondheid, die het moeilijker maakt contacten te onderhouden, verhoogt de kans op eenzaamheid. Eenzaamheid is een subjectief gevoel: “je bent pas eenzaam als je jezelf eenzaam voelt”, noemt Coalitie Erbij dat. Eenzaamheid komt helaas vaak voor: volgens het Nationaal Ouderenfonds zijn 200.000 55-plussers extreem eenzaam.

Praktische tips

Coalitie Erbij geeft een aantal nuttige en praktische tips op hun site.

  • Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kunt u iemand bellen of mailen.
  • Zijn er mensen met wie u een oppervlakkig contact hebt dat u zou willen verdiepen? Praat dan eens over wat u de laatste tijd bezighoudt en vraag eveneens de ander daar naar.
  • Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander, zeker als het niet te groot is.
  • Bied buren of kennissen uw hulp: oppas van kinderen of huisdieren, klussen, huishouden en dergelijke.
  • Oefen uzelf in ‘small talk’ (praatje over koetjes en kalfjes) bij het boodschappen doen. Maak zo contact met mensen in de buurt.
  • Als u een hond hebt, maak een praatje met andere hondenbezitters.
  • Veel mensen ervaren (h)erkenning in contact met lotgenoten op een bepaald gebied (‘je hebt aan een half woord genoeg, begrijpt elkaar precies’), bijvoorbeeld bij een patiëntenvereniging of nabestaandengroep.

Vooraf: er zijn veel methoden

Het is goed om te weten dat er in Nederland veel soorten cursussen, activiteiten en methoden zijn die u kunnen helpen. Er zijn bijvoorbeeld netwerkcursussen, voorlichtingsbijeenkomsten, telefooncirkels, maatjes-projecten, bezoekdiensten, ontmoetingsruimten, activiteitenprogramma’s, stappenplannen, vriendschapsbanken, communicatiemiddelen, spellen en marktplaatsen. Kortom: er zijn vast oplossingen die bij u als persoon en uw situatie passen.

Begin bij uzelf en houd vol

Hebt u eenzaamheidsgevoelens of kent u iemand die deze heeft? Het is belangrijk om er eerst ‘bewust van te worden’ dát die gevoelens er zijn. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel noodzakelijk om oplossingen te zoeken die eenzaamheid kunnen verminderen. In veel gevallen moet u meerdere stappen zetten. Ons advies: houd vast, houd vol en gebruik de suggesties in dit bericht.

Mogelijke oplossingen

Hierna omschrijft Alleszelf.nl verschillende mogelijke oplossingen. Daarna volgt een tabel zodat u alles in één oogopslag kunt zien. De informatie is gebaseerd op deskresearch en niet op eigen ervaring. Deel uw aanvullingen en ervaringen bij de reacties onderaan het bericht!

 Ga direct naar de overzichtstabel met mogelijke oplossingen >> 

Huisarts

Uw huisarts is een prima startpunt: hij of zij kent u vaak al langer en kan u van advies dienen en/of verwijzen.

Welzijnswerk

In vrijwel elke gemeente is er een ‘stichting welzijn’. Deze organisaties zijn er juíst voor vragen die met ‘welzijn’ te maken hebben. Eenzaamheid hoort bij hun kerntaken. Zoek daarom op internet naar de combinatie van ‘welzijnsorganisatie’ en ‘uw gemeentenaam’. Bij deze organisaties werken, naast vrijwilligers, ook professionals. Van hen mag u verwachten dat zij passende oplossingen voor u hebben of weten te vinden.

Wmo-loket

Sinds een paar jaar heeft vrijwel elke gemeente een zogenaamd Wmo-loket. Bel eens met uw gemeente, vraag naar dit loket en leg uw situatie voor. Ook van elk Wmo-loket mag u verwachten dat ze u verder helpen.

Bellen en chatten met hulplijnen

Binnen de bredere aanbod van telefoondiensten zijn er twee hulplijnen in Nederland die u kunt inschakelen:

  • Sensoor, 24 uur per dag, via het landelijke nummer. U kunt ook chatten of mailen.
  • Ouderenombudsman van het Nationaal Ouderenfonds, bereikbaar ma t/m vrij van 9.00-17.00 uur.

Contact via platforms op internet

Er zijn ook een aantal platforms die speciaal voor ouderen zijn, en waar u over allerlei onderwerpen met anderen van gedachten kunt wisselen. Kijk maar eens op:

  • 50plusplein.nl, met in het forum onder andere een Koffiehoek voor een ‘gezellige babbel’
  • 50plusser.nl, met onder andere een forum met een Grand Café als ontmoetingsplaats
  • MAX 50plusnet, waar 50plussers gratis hun sociale netwerk kunnen uitbreiden

Hulporganisaties

In veel gemeenten zijn maatschappelijke hulporganisaties actief die zich ook op eenzaamheid richten. Denk daarbij aan organisaties zoals Humanitas, het Leger des Heils, de Zonnebloem en afdelingen van het Rode Kruis. Aarzel niet, maar maak gebruik van hun diensten; daar zijn ze voor!

Oppassen op een huisdier

Iets heel anders, en daarom extra interessant. Via Stichting OOPOEH kunnen 55+ers zich aanbieden als maatje voor een huisdier. U kunt op die manier in het gezelschap van een huisdier zijn, zonder de volledige zorg te dragen. Via OOPOEH krijgt u gezelschap, uitjes en leuke nieuwe contacten.

‘Christelijk’ werkboek

Onderdeel van het initiatief Stop eenzaamheid zelf is het werkboek ‘Stop eenzaamheid zelf’. Voor €12,50 kunt u online in 15 weken, eventueel met begeleiding, eenzaamheid ’te lijf gaan’.

Overzicht ‘eenzaamheid zelf aanpakken’

Hieronder staat het overzicht van alle hierboven besproken oplossingen.

HulpmiddelToelichting
Begin bij uzelfErken het probleem, maak het bespreekbaar, zoek naar oplossingen!
HuisartsKent u vaak al langer, goed startpunt.
WelzijnswerkElke gemeente heeft wel een 'welzijnsstichting'. Zoek ernaar en vraag hulp en advies.
Wmo-loketElke gemeente heeft een Wmo-loket. Bel ze en vraag om hulp.
De LuisterlijnDe landelijke luisterlijn: 24 uur per dag bellen, chatten of mailen.
OuderenOmbudsmanMa t/m vrij van 9.00-17.00 uur.
50plusplein.nlMet onder andere een forum met een Koffiehoek voor een 'gezellige babbel'
50plusser.nlMet onder andere een forum met een Grand Café als ontmoetingsplaats
MAX 50plusnet.nlGratis het eigen sociaal netwerk uitbreiden voor 50-plussers
HumanitasEenzaamheid is één van de thema's
Leger des HeilsHuiskamers in de buurt
De ZonnebloemBezoek aan huis
Rode KruisAfdelingen helpen bij eenzaamheid
OOPOEHOp een huisdier passen
'Christelijk' werkboek 'Stop eenzaamheid zelf''Voor €12,50 online in 15 weken eenzaamheid 'te lijf gaan'

<p style=”text-align: center;”><a class=”button” href=”/diensten-voor-ouderen/ontmoeting”>Alle Ontmoeting zoeken en vinden &gt;&gt;</a></p>

Nog meer oplossingen?

Kent u nog meer oplossingen voor ouderen om hen te helpen eenzaamheid te verminderen? Hebt u ervaringen met de hier genoemde oplossingen? Laat uw reactie hieronder achter!

<blockquote>
<p style=”text-align: center;”><span style=”color: #808080;”>Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over eenzaamheid zelf aanpakken?
</span><span style=”color: #808080;”><span style=”color: #808080;”>Klik <a style=”color: #808080;” href=”https://www.alleszelf.nl/nieuwsbrief”>HIER</a> en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.</span></span></p>
</blockquote>

Deel dit artikel
12 reacties op “Eenzaamheid zelf aanpakken
  1. Martine schreef:

    Hoi Hugo,

    Check de site http://www.uwcompaan.nl/
    Een digitaal hulpmiddel bij eenzaamheid.
    Wordt reeds veel ingezet bij Ontmoetingscentra van Amie

    Groet,

    Martine

  2. Anoniem schreef:

    Beste Hugo
    Kijk op http://www.thuishuis.org
    Een keuze voor alleenstaande ouderen die niet alleen willen wonen en/of (dreigen) te vereenzamen. Thuishuisproject een sociaal innovatief project waar professionals vrijwilligers ondersteunen

  3. Anoniem schreef:

    Het HAN Centre of Expertise heeft het spel Hoe is het? ontwikkeld. Dit spel zal tijdens de week van de eenzaamheid worden gepresenteerd.

  4. Aad Francissen schreef:

    Geluksroute: gericht op inwoners met sterke eenzaamheid, maar focus op welbevinden (en niet op de klachten). zie http://www.geluksbudget.nl. Er wordt nu ook een effectiviteitsonderzoek naar verricht, door de Universiteit Twente, zie hier: http://www.onderzoek-zorgopmaat.nl/

  5. Hulp bij het oplossen van conflicten met kinderen en (oude) vrienden!

  6. Joop Kesler schreef:

    Voor mensen met een hart of vaatziekte- diabetes-dementie enz kunt u ook advies en ondersteuning krijgen bij : www,hartenvaatgroep.nl

  7. Anoniem schreef:

    Goed bezig Hugo!
    Denk ook aan het concept Buurgemeenschap; een woongroep zonder verhuizen! Denk aan Mantelzorg binnen een Buurgemeenschap. En aan een Buurgemeenschap rond een Nutscafë. In een Nutscafé kunnen mensen elkaar ondersteunen bij het gebruik van ICT, domotica en het zoeken van geschikte dienstverleners.
    Amersfoort is koploper?
    Kijk op http://www.mijntrefpunt.nl.

  8. Anoniem schreef:

    Daarom had sociale indicatie niet van de lijst voor zzp gemogen! Ook in het verpleeghuis vereenzamen cliënten door de bezuinigingen op welzijn en de focus op zorg. Een mens heeft duidelijk meer nodig dan een wasbeurt en een boterham. Maar nu zit welzijn niet in hun pakket, dus geen middelen om en ab-er in dienst te houden, en wordt welzijn aan, goed bedoelende, maar niet geschoolde vrijwilligers overgelaten. Dat dat niet werkt, gezien de vermeerdering van vereenzaming ook in de instelling, wordt op de koop toe genomen, jammer. Ik zie dagelijks mensen verpieteren, maar mag er niets aan doen, want zorg is belangrijker. Men heeft liever dat ik de vaatwasser leegruim dan dat ik met een bewoner praat. Dat kost tijd, en levert zgn niets op….. Het is maar wat je belangrijker vindt……..

  9. marian schreef:

    Het welzijn van de mens kan wel eens het aller belangrijkste zijn voor de mens om goed te kunnen functioneren. Ik vind het jammer dat er juist in en direct na de week van de eenzaamheid veel belangstelling is voor de doelgroep. Zou het niet zo moeten zijn dat we doorlopend in elkaar geïnteresseerd moeten zijn? Allemaal de WMO gedachte daadwerkelijk tot uitvoering brengen of hebben we het allemaal te druk met andere zaken? Ik doe mee!

  10. Benita schreef:

    Mooi overzicht met oplossingen. Maar denk ook eens aan particuliere zorginitiatieven, zoals Uw Chaperone.
    Uw Chaperone wil graag mee als begeleidster naar arts of ziekenhuis, is er voor gezelschap, uitjes, verzorgen van de administratie, koken en tafelaankleding, maar ook om samen boodschappen te doen of te winkelen. Kortom, eenzaam zijn hoeft niet meer.
    http://www.uwchaperone.nl

  11. Mia schreef:

    Fijn dat er zoveel mogelijk voor ouderen zijn. Zelf ben ik sinds kort actief op http://www.gewoonvriendschap.nl Het is er nog niet druk, omdat de website nog maar net van start is, maar heb toch al een paar nieuwe mensen leren kennen. Ook handig is de 50+ activiteitenkalender en stiekem is het ook wel lekker dat het nu nog gratis is 😉

  12. R. Jonker schreef:

    L.S.,
    09-02-2017
    Onderzoek de mogelijkheden van het aloude BAKKIE; de moderne apparaten zijn op accu’s en bieden met 80 kanalen mogelijkheden om vrij te kletsen. actie radius ca. 10 tot 15 km (van ca. 50 tot € 250 compleet)
    In het verleden ervaring mee met aan bed gekluisterde patient.
    Ook de huidige walkie-talkies bieden binnen een straal van ca. 1 km. mogelijkheden.

    met vr groet
    de bock. de-bock@quicknet.nl

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: