Digitale platforms voor contact. Welke past bij u?

digitale platforms ouderenHebt u op hogere leeftijd behoefte aan sociaal contact, wilt u ervaringen uitwisselen en leren van anderen? In Nederland zijn verschillende digitale platforms speciaal voor ‘senioren’ en/of ouderen die dit mogelijk maken. Alleszelf.nl geeft een overzicht van deze platforms, zodat u kunt kiezen wat bij u past. Het gaat om de volgende platforms.

 • Ga direct naar het overzicht van alle platforms

  Digitale platforms: ontmoet andere ouderen

  Op digitale platforms kunt u via uw computer of tablet met andere ouderen in contact komen. U kunt elkaar helpen met informatie en ideeën. U kunt advies vragen én geven, discussies voeren of nieuwe mensen ontmoeten. Sommige platforms zijn er ook op gericht om elkaar ‘live’ te ontmoeten en samen dingen te ondernemen.

  Welke digitale platforms zijn er?

  Alleszelf.nl heeft de bekendste platforms op een rij gezet, als verdieping van het eerdere bericht over social media. Hier noemen we uitsluitend platforms die zich op 50-plussers richten; dating- en relatiesites en bredere buurtplatforms voor alle inwoners laten we buiten beschouwing. Kent u digitale platforms die niet vermeld staan? Wij horen ze graag van u; laat onderaan het artikel een berichtje achter!

  50 Plusplein

  digitale platforms 50plusplein

  50plusplein.nl is een website waar u nieuws en informatie kunt vinden. De site kent de rubrieken vakantie, fietsen, wandelen, lifestyle, financieel, boeken, eropuit en gezondheid. Er zijn berichten, tips en aanbiedingen te vinden. Ook zijn er columns en een ‘agenda’; deze informatie is echter sterk gedateerd. Het forum is een plek om met andere te praten over onderwerpen zoals gezondheid, tuinieren en kokkerellen. Dit forum lijkt niet erg actief bezocht te worden; veel berichten zijn erg oud. Per saldo: een matig interessant platform, vooral omdat veel informatie verouderd is.

  50plusser.nl

  digitale platforms 50plusser

  50plusser.nl is volgens eigen zeggen het “grootste 50plus-forum voor ouderen”: met veel en actieve rubrieken. Zo worden er dagelijks enorm veel foto’s gedeeld, voornamelijk natuurfoto’s. Het tuinseizoen is ook geopend: de website nodigt u uit om een moestuin te beginnen en de ontwikkelingen met anderen delen. Zodoende kunt u van elkaar leren. Ook kunt u zich ook aansluiten bij diverse clubs, bijvoorbeeld een teken- en schildersclub of een wandelclub. Op het forum kunt u discussiëren met anderen, ook deze is erg actief. Met het ‘Plus lidmaatschap’ voor € 1,79 per maand kunt u diverse extra’s krijgen. Zo verdwijnt de reclame en wordt de website nog overzichtelijker, kunt u gebruik maken van kortingsacties, kunt u videocursussen volgen en maakt u kans op prijzen.

  MAX 50plusnet

  digitale platforms 50plusnet

  Op MAX 50plusnet kunt u een persoonlijke pagina aanmaken. U krijgt dan uw eigen mailbox. MAX 50plusnet zoekt een ‘match’ voor u. Dat betekent iemand met dezelfde hobby’s of interesses. Met hen kunt u chatten, mailen, en ‘live’ een afspraak maken. Het is dus erg gericht op nieuwe mensen ontmoeten. Dat kunt u ook doen door zich aan te sluiten bij een club, bijvoorbeeld een fietsclub of koffiegroep. U kunt dan in clubverband activiteiten ondernemen. Daarnaast geeft de website u de mogelijkheid om op het prikbord berichten, verhalen of gedichten te plaatsen. Er zijn  veel actieve leden en vele clubs opgericht: ook MAX 50plusnet is een grote online ontmoetingsplek.

  SeniorPlazadigitale platforms seniorplaza

  Op het eerste oog lijkt SeniorPlaza wat eenvoudiger dan de andere genoemde platforms. De indruk bestaat dat deze site voornamelijk wordt beheerd door ouderen zelf. De website biedt interessante rubrieken met thema’s over vroeger. Zo kunt u lezen over componisten van vroeger, oude opzegversjes of de gebeurtenissen in de periode tussen 1930 tot 1970. Op het prikbord worden geregeld berichten geplaatst, maar er wordt nauwelijks op gereageerd.

  SeniorWeb    digitale platforms seniorweb

  SeniorWeb heeft een wat andere focus dan voorgaande platforms. Dit platform biedt namelijk hulp om uw weg te vinden in de digitale wereld. Onder ‘Tips & Uitleg’ vindt u allerlei informatie over de computer: van internetaansluitingen tot tips voor het gebruik van uw iPad en bijvoorbeeld videobellen met WhatsApp. Wanneer u lid wordt voor €33 per jaar (2020), worden de functies uitgebreid. Dan kunt u online lessen en cursussen volgen, u krijgt persoonlijke telefonische computerhulp (of zelfs bij u thuis) en u krijgt een computertijdschrift thuis gestuurd. Er is een mogelijkheid om u aan te sluiten bij clubs  om met andere SeniorWeb-leden te praten over computeronderwerpen. Door het hele land heeft SeniorWeb 425 Leercentra opgezet. Hier kunt u heen gaan om cursussen te volgen die mede worden verzorgd door vrijwillige ouderen zelf. Kortom, op deze manier kunt u de enorme mogelijkheden die de computer en het internet bieden, zelf ervaren.

  Conclusie

  Digitale platforms voor ouderen zijn er in verschillende vormen. De ene is meer gericht op ontmoeten en de ander op leren en informeren. De twee toonaangevende platforms voor informatie en ontmoeting zijn 50plusser en MAX 50plusnet. Seniorweb is hét platform voor computerhulp. De meest platforms zijn gratis; andere vragen een bescheiden bijdrage voor extra functionaliteit.

  Overzicht

  NaamKostenWebsiteEerste indruk
  50plusplein.nlGratiswww.50plusplein.nlveel verouderde informatie
  50plusser.nlGratis / Plus Lidmaatschap is € 1,79 per maand.www.50plusser.nlgroot, actief en drukbezocoht
  MAX 50plusnetGratiswww.50plusnet.nlactief, grote ontmoetingsplek
  SeniorPlazaGratiswww.seniorplaza.nlthema's over vroeger, geen actieve discussie
  SeniorWeb€ 32,- per jaarwww.seniorweb.nlfocus op digitale wereld: clubs en mailgroepen

  Bekijk ook andere mogelijkheden voor ontmoeting >>

  Wat zijn uw ervaringen?

  Kent u nog andere platforms? Wat zijn uw ervaringen? En zou u geïnteresseerd zijn in een platform speciaal voor 80-plussers? We zijn heel benieuwd; laat u hieronder een bericht achter?

  Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over digitale platforms? Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

  Deel dit artikel
4 reacties op “Digitale platforms voor contact. Welke past bij u?
 1. Carina Peek schreef:

  Als docent Ouderen en ICT word ik blij van zo’n bericht en initiatief! Ik hoop en verwacht dat deze informatie voor veel mensen een gids kan zijn op het wereldwijde web.

 2. Carla Ossendrijver schreef:

  Ik zou wel graag een platform willen hebben voor 80+. Ik heb het idee dat je helemaal afgeschreven bent als je over de 80 bent en dat is toch niet bij iedereen zo. Maar ik vind wel dat er steeds meer moeilijkheden opduiken en dat je minder mogelijkheden hebt om alles op te lossen, ook omdat (in mijn geval) je energie minder wordt.

 3. Alleszelf.nl schreef:

  Beste Kees, dank voor je reactie. In ons bericht hebben we ons beperkt tot platforms die zich specifiek op *ouderen* richten. Vandaar dit beperkt overzicht, want er zijn inderdaad nog veel meer platforms in ons land. Succes en groet van de redactie.

 4. Mona schreef:

  Ik denk dat het tijd wordt om de leeftijd van ” ouderen” eens wat op te hogen.
  Werken mogen wij (tot nu toe ) tot 67, zal vast nog ouder worden….
  Kinderen krijgen wij rond ons dertigste levensjaar.
  Als onze kinderen straks 20-25 jaar zijn, behoren hun ouders tot de “ouderen”
  De 50 jarige oudere is mantelzorger voor de 80 jarige???? bejaarden/senioren?

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: