Bent u op hoge leeftijd en houdt u van boeken of informatie? Maar heeft u problemen met lezen of bent u minder mobiel? Maak dan kennis met grootletterboeken, luisterboeken, boekenbezorging, e-boeken en andere diensten van de openbare bibliotheek. Alleszelf.nl zet voor u op een rij hoe u dankzij de bibliotheek langer en beter zelfstandig kunt blijven wonen.
Verantwoording
Dit artikel is gebaseerd op internetonderzoek en telefoongesprekken, waaronder een onderzoek door de Koninklijke Bibliotheek en een rapport van een bibliotheekinstituut. De telefoongesprekken zijn gevoerd met vier verschillende bibliotheken; van een bibliotheek in een kleine gemeente tot (middel)grote gemeenten. In dit bericht geeft Alleszelf.nl een eerste indruk van het aanbod. U kunt uw aanvullingen onder dit bericht doorgeven. Het artikel is gericht op functies van de bibliotheek die specifiek kunnen helpen bij het langer thuis wonen en die mogelijk niet iedereen kent. Hierbij gaat het om de openbare bibliotheken. Andere soorten bibliotheken, zoals wetenschappelijke bibliotheken of de muziekbibliotheek laten we buiten beschouwing.
De bibliotheek
In Nederland zijn meer dan 1.000 vestigingen en uitleenpunten van openbare bibliotheken, dus altijd wel een plek bij u in de buurt. De kosten voor lidmaatschap van de bibliotheek zijn afhankelijk van het type abonnement en verschillen per bibliotheek. In een korte verkenning naar tien willekeurige bibliotheken komt het gemiddelde bedrag op €43,10 per jaar. Hiermee heeft u een basisabonnement voor volwassenen. Vraag bij uw lokale bibliotheek naar de voorwaarden of ga naar de website van de lokale bibliotheek. U vindt uw lokale bibliotheek hier.
Grootletterboeken
Voor mensen op hoge leeftijd kan het lezen van boeken lastig worden omdat het zicht verslechtert en het moeilijk wordt om kleine letters te lezen. Dan is er een oplossing. Steeds meer titels van boeken worden in grote letters gedrukt en zijn in de bibliotheek te leen. U herkent de grootletterboeken aan de sticker met de letter ‘G’, zoals hieronder op de foto.
Welke titels beschikbaar zijn in grote letters verschilt per bibliotheek. Over het algemeen zijn dit romans en met name streekromans. Ook nieuwe boeken worden vaak in grote letters uitgebracht, zoals bijvoorbeeld de thrillers van Simone van der Vlugt. Het aanbod van grootletterboeken is minder dan het aanbod ‘gewone boeken’. Maar:
- u kunt grootletterboeken altijd reserveren bij uw lokale bibliotheek, net zoals u dat met andere boeken doet en;
- alle titels die in grote letters beschikbaar zijn in heel Nederland kunt u reserveren bij uw plaatselijke bibliotheek. Kortom: de volledige collectie van ons land is ook voor u beschikbaar! Reserveren kan vaak via de website of aan de balie bij uw bibliotheek, waar ze vervolgens ook worden afgeleverd. De gemiddelde wachttijd bedraagt dan 1 week. Mogelijk zijn er kosten verbonden aan het aanvragen van materiaal uit andere bibliotheken dan uw eigen locatie/streek. Vraag daarnaar wanneer u een reservering doet.
Luisterboeken
Als u niet kunt of wilt lezen, dan kunt u ook naar boeken luisteren. Als lid van de bibliotheek kunt u kiezen uit luisterboeken in veel categorieën, zoals:
- romans en literatuur (literatuur & klassiekers, spanning & thrillers, young adult, fantasy & science fiction, chicklit & romantiek, historische romans, verhalenbundels, Nederland Leest 2015, cabaret, hoorspel, volksvertelling/sprookjes, gedichten volwassenen)
- informatief (beste keuzes in algemeen, biologie & natuur, economie, economie & maatschappij, filosofie, gezondheid, geschiedenis, muziek & cultuur, politiek & recht, psychologie, reizen & talen, spiritualiteit & religie, spiritualiteit, sociologie, wetenschap)
- anderstalig & dialect (English – novel, suspense, lecture, speeches, biology, poems, Fries, Maastrichts, Vlaams).
De luisterboeken kunt u op uw eigen tablet of smartphone via het gratis programma ‘LuisterBieb’ lenen en luisteren. U vindt de handleiding voor gebruik hier. (Zie ook onze eerdere berichten over smartphones en tablets)
Boek-aan-huis-dienst
Wilt u boeken aan huis laten bezorgen omdat u minder mobiel bent? Dat kan de bibliotheek ook voor u verzorgen. Vaak heeft u eerst een kennismakingsgesprek met een vrijwilliger van de bibliotheek. Vervolgens gaat deze vrijwilliger naar de bibliotheek om boeken, tijdschriften of cd’s voor u te lenen. Deze worden bij u thuis afgeleverd. Na een bepaalde tijd wordt het geleende materiaal weer opgehaald en gaat de vrijwilliger weer voor u naar de bibliotheek. Hoe vaak dat gebeurt is afhankelijk van de afspraken met uw lokale bibliotheek. Aan deze dienst zijn geen kosten aan verbonden, behalve de vaste kosten voor uw bibliotheekabonnement. Helaas is het onduidelijk welke bibliotheken in Nederland deze service bieden; u kunt hiervoor het beste contact opnemen met uw lokale bibliotheek.
E-boeken
Als u minder mobiel bent maar wél digitale middelen in huis hebt, dan kunt u ook gebruik maken van digitale boeken of ‘e-boeken’. Dan hoeft u de deur niet meer uit naar de bibliotheek, maar leent u de boeken ‘gewoon’ via internet. En leest u die boeken op uw e-reader, smartphone, tablet of computer. U hebt op die manier toegang tot 10.000 boeken en kunt ze 24 uur per dag, 7 dagen per week lenen. De collectie en meer informatie vindt u hier.
Computercursussen
“Een mens is nooit te oud om te leren”, is een bekend gezegde. De openbare bibliotheek maakt dit mogelijk door het aanbieden van diverse cursussen. Zo kunt u in veel bibliotheken meer leren over de computer door het volgen van een computercursus. Ook bieden steeds meer bibliotheken cursussen of informatiebijeenkomsten aan over gebruik van de DigiD, waarmee u toegang krijgt tot websites van de overheid en in de zorg. Ook hiervoor geldt: informeer bij uw eigen bibliotheek of er een computer- of tabletcursus wordt aangeboden. (Zie voor nog meer mogelijkheden voor computercursussen ook dit eerdere bericht).
Ontmoeting en contact
Hebt u behoefte aan een praatje en wilt u graag meer andere mensen ontmoeten? Denk dan ook eens aan de bibliotheek! Voor veel bibliotheken is het aanbieden van ontmoeting en een kopje koffie tegenwoordig erg belangrijk. Even een praatje maken bij de leestafel of zelfs een broodje of gebakje eten is niet ongewoon. Ook zijn er geregeld georganiseerde leesclubjes actief waar u zich bij kan aansluiten. Vast ook bij uw bibliotheek!
Conclusie
De openbare bibliotheek kan u op veel verschillende manieren helpen om langer en beter thuis te blijven wonen. Boeken met grote letters, luisterboeken, boekenbezorgservice, e-boeken, computercursussen en ontmoeting en contact: u vindt het er allemaal. Bent u op zoek naar een bibliotheek bij u in de buurt? Op de website van de Bibliotheek vindt u alle vestigingen. Vul uw plaatsnaam of postcode in de zoekbalk en ontdek welke bibliotheek voor u geschikt is.
Tot slot
Wat zijn uw ervaringen met de openbare bibliotheek voor mensen op hoge leeftijd? Zijn er nog meer mogelijkheden om dankzij de bibliotheek langer en beter thuis te blijven wonen? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.
Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over de bibliotheek? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.
Heel goed, en ‘de wereld’ voorhanden, ook reeds gebruik gemaakt van luisterboeken
en er komen er steeds meer van.
Ik werk in de FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. Mark had mij ook gebeld voor informatie en die heb ik hem graag willen geven. Lezen is belangrijk voor veel mensen en dat is niet leeftijdsafhankelijk.
Het is een mooi en duidelijk artikel geworden. In Lelystad hebben we ook de mogelijkheid van “Bibliotheek aan Huis” dus (nieuwe) klanten die daarvoor belangstelling hebben nodig ik hier van harte voor uit.
Prima artikel. Ik ga het graag delen!
Prima ontwikkeling
Beste lezer(es),
In het bovenstaande mis ik de mogelijkheid om boeken te beluisteren via AnderS lezen.
De gestreamde boeken komen via een webbox ter beluistering. Dit is een prachtig systeem.
Voor mensen met een leesprobleem is dit beschikbaar.
Voor informatie kunt u mij bellen.
Met hartelijke groet,
Joke van Onna