Bewegen bij dementie helpt, zeker met deze beweeggids

bewegen bij dementie[Gastbijdrage KenniscentrumSport] Voldoende bewegen is belangrijk voor iedereen dus ook voor ouderen met dementie. Het houdt je langer gezond en heeft een preventieve invloed op de ontwikkeling van dementie. Hoe blijf je zelf in beweging? Hoe stimuleer je anderen om in meer beweging te komen. In dit gastblog krijgt u meer informatie over bewegen bij dementie, ook aan de hand van de Beweeggids. Lees meer over de handvatten om wat meer beweging in de dag te krijgen.

Waarom bewegen bij dementie?

bewegen bij dementie oefeningBewegen houd je fit en vitaal. Door regelmatig bewegen blijven je spieren en gewrichten soepel. Daardoor wordt je minder snel fysiek afhankelijk van anderen. Het behoudt (of verbetert) je kwaliteit van leven. Bewegen heeft positieve effecten op mensen met dementie. Maar het kan ook helpen om het optreden van (symptomen van) dementie uit te stellen. Beweging zorgt bijvoorbeeld voor meer bloedtoevoer naar het brein en stimuleert de aanmaak van een beschermend eiwit. Als je fysiek en mentaal fit blijft, houd je langer de regie over je eigen leven. Daardoor heb je wellicht minder snel zorg nodig en blijf je langer zelfstandig!

Weetje:

Het samen of met anderen deelnemen aan een beweegactiviteit stimuleert juist de sociale vaardigheden

(dit is natuurlijk geheel afhankelijk van hoe ver gevorderd de dementie is).

Bewegen bij dementie geeft plezier!

Bewegen kan ook erg leuk zijn. Denk aan samen wandelen, fietsen of gaan dansen. Bewegen binnen of buiten, met zijn tweeën of in een groter groepje. Of bijvoorbeeld een spel, een dans of allerlei oefeningen. Er is voor een ieder wat wils. Zelfs online kan je ook op verschillende manieren bewegen. Informeer in de buurt, bij de gemeente, in het buurthuis welke (beweeg)activiteiten zij organiseren. Op de website van Allesoversport vindt u een artikel over welke beweegactiviteiten er zijn voor ouderen met dementie.

De Beweeggids helpt je om in beweging te komen

bewegen bij dementie gids

Speciaal voor verzorgers, begeleiders en mantelzorgers heeft Kenniscentrum Sport samen met wetenschappelijk onderzoekers een Beweeggids ontwikkeld. Opgedeeld in verschillende modules:

  • Sterke benen
  • Sterk bovenlichaam
  • In balans en
  • Flexibiliteit.

Professor Erik Scherder vertelt bij elke module waarom dat onderdeel trainen belangrijk is. Vervolgens laten we zien welke oefeningen je kunt doen om bijvoorbeeld beter in balans te blijven of welke oefeningen helpen om flexibel te blijven. De oefeningen zijn getoetst in onderzoek, zijn gemakkelijk te begrijpen en goed toe te passen in huiselijke situatie. Bovendien ondersteunt de instructie van bewegingsagoog Myron Hamming de beweging van elke oefening. Ook is er van elke oefening een instructiebijschrijving die je kunt downloaden.

De module Oefeningen op de stoel is ontwikkeld door Elly Rusthoven van Cordaan. Dit zijn oefeningenseries van 7, 9 of 13 minuten. Daarbij zitten in elke serie meerdere oefeningen en ze zijn herkenbaar vanuit de andere modules. Leuk om mee te doen, vooral natuurlijk ook samen. Ook is er aandacht voor hoe je iemand met dementie verleidt om in beweging te komen. Soms heeft iemand geen zin om buiten te gaan wandelen, maar een kopje koffie bij het cafe om de hoek kan diegene wel verleiden om in beweging te komen. Het is een van de voorbeelden die je kunt vinden in de Beweeggids.

Weetje:

In de praktijk ziet men bij regelmatig bewegen ook een mentaal effect. Stemming verbetert in positieve zin, men voelt zich beter en prettiger.

Alvast twee oefeningen

Hieronder twee oefeningen ter inspiratie, de overige oefeningen vindt u in de Beweeggids zelf.

Oefening op de tenen staan (uit de module Sterke benen):


Met de oefening ‘op de tenen staan’ versterk je de kuitspieren. Belangrijk voor (trap)lopen en in balans blijven.

Oefening sterke buikspieren (uit de module Sterk bovenlichaam)


Met deze oefening worden de rechte buikspieren getraind. Omdat de beweging ook in het dagelijks leven wordt gebruikt bij bijvoorbeeld het strikken van de veters noemen we dit een functionele oefening.

Nog enkele tips om meer te bewegen en te blijven bewegen:

    • Bouw bewegen zoveel mogelijk in in de dagelijkse dingen.
    • Kleine beetjes helpen.
    • Doe activiteiten die je leuk vindt.
    • De hond uitlaten (van de buren of vrienden) kan enorm helpen als positieve drijfveer om te gaan wandelen.
    • Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift.
    • Huishoudelijke klusjes zijn ook bewegen.
    • Op Allesoversport vindt u nog meer informatie en tips over bewegen en hoe in beweging te komen. Met en zonder dementie.

Combineer ontmoeting met beweging >>

Past u bewegen bij dementie in?

jolanda de zeeuwBewegen is een effectief middel om dementie te voorkomen en te vertragen. Bewegen kan op diverse manieren. Het bewegen inbouwen in het dagelijkse leven kan al een kleine stap zijn, maar het lukt niet altijd. Ik ben nieuwsgierig hoe u meer bewegen in uw dagelijkse leven inpast. Welke tip wilt u delen met anderen?

Wilt u meer lezen over sport en bewegen voor ouderen kijk dan op de themapagina ouderen van Allesoversport.nl voor interessante artikelen. Of lees hier de eerste van drie artikelen over diagnose en hulp bij dementie.

[Over de auteur] Jolanda de Zeeuw, werkzaam bij KenniscentrumSport als specialist sport en bewegen voor ouderen.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over bewegen bij dementie?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Een reactie op “Bewegen bij dementie helpt, zeker met deze beweeggids
  1. HM Vergunst schreef:

    Tijdens het zingen van, voor de bewoners bekende liedjes, bewegen we met zowel armen als benen en bovenlichaam. De meeste bewoners kunnen niet lang staan, maar zittend kun je ook veel. Het is een (bijna) dagelijks terugkerend ritueel en de bewoners genieten ervan. Ze doen mee met datgene zij nog kunnen

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: