Tien tips 80-jarige om langer zelfstandig te blijven

tips 80-jarige[Gastbijdrage, sfeerfoto betreft niet de auteur] Zo lang mogelijk zelfstandig thuiswonen, tot op de hoogste leeftijd. Dat willen steeds meer mensen. Daarom deel ik, als 80-jarige, graag mijn top 10 met tips die u hierbij kunnen helpen.

Verantwoording tips 80-jarige

De tips in dit artikel heb ik verzameld op basis van mijn eigen ervaringen én mijn werk voor Verbonden, een sociale belservice voor ouderen. Sommige tips zijn makkelijker dan anderen. Toch dragen ze bij aan langer zelfstandig thuiswonen. Probeer expliciet te maken wat er nodig is voor uzelf om dit doel te verwezenlijken. Vergeet daarbij zeker uw omgeving niet. Vraag of mensen bereid zijn hulp te verlenen als dat nodig is, dat scheelt een hoop zorgen als het zover is.

Tien tips

 1. Durf hulp te vragen als dat nodig is aan familie en vrienden. Veruit de meeste mensen helpen graag!
 2. Gun u uzelf contactmomenten met uw omgeving. Probeer bijvoorbeeld vaste afspraken te maken, bijvoorbeeld een wekelijkse lunch met een goede vriendin of vriend.
 3. Blijf uw hobbies doen; kaarten, puzzelen, bridgen, handwerken etc. U kunt u ook opgeven voor een vereniging als die in de buurt is.
 4. Maak een persoonlijke telefoongids met belangrijke telefoonnummers voor verschillende onderwerpen, zodat u makkelijk weet wie u in welke situatie kunt bellen. Maak bijvoorbeeld een lijstje met namen en telefoonnummers voor onderwerpen zoals boodschappen doen, een klusje in huis of tuin, een formulier invullen, een huishoudelijk klusje of om u ergens naar toe te brengen en/of op te halen.
 5. Inspecteer uw huis op onveilige plekken, zoals losse kleedjes, wankele trappen. Zie ook dit bericht.
 6. Neem een hondje of kat tegen eenzame momenten. Als dat geen optie is, misschien kunt u wel af en toe oppassen op een huisdier via Stichting Oopoeh. Kijk hier voor meer tips tegen eenzaamheid.
 7. Onderzoek wat er allemaal te doen is in buurthuizen en probeer daar al vroeg eens aan deel te nemen
 8. Probeer zoveel mogelijk te bewegen; wandelen, fietsen. Het liefst elke dag. Zie ook dit bericht.
 9. Lucht het huis regelmatig, dat is goed voor de fysieke en mentale gezondheid. ’s Ochtends en ’s avonds 15 minuten twee ramen tegenover elkaar open zetten maakt al veel verschil.
 10. Blijf het nieuws volgen via TV, radio en krant.

Tot slot

Hebt u nog andere ’tips 80-jarige’ om langer zelfstandig thuis te blijven wonen? Deel deze via een reactie onder dit bericht. Ik ben heel benieuwd!

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel met tips 80-jarige? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
11 reacties op “Tien tips 80-jarige om langer zelfstandig te blijven
 1. Elly van mourik schreef:

  Prima. Hier in Gooise Meren hebben wij de Bootschappen Plus Bus die iedere dag door vrijwilligers verzorgde uitstapjes aanbiedt. Ik ga vaak mee en heb zo al een hele groep gezellige mensen ontmoet die ik regelmatig zie. Aan te bevelen.

 2. Rinus en Ines schreef:

  Door lid te worden van een ouderenbond kun je deelnemen aan veel activiteiten die worden georganiseerd, maak je kennis met veel mensen en wordt je goed voorgelicht over veel aspecten van het ouder worden.

 3. F.H. van Heuven schreef:

  Ik heb wat problemen met punt 10. “Blijf het nieuws volgen” Al het nieuws is bijna negatief . Positief nieuws is met moeite te vinden. De krant brengt veel nieuws voor jongeren ! Maar die lezen geen kranten ! Dus moet je het nieuws voor jezelf als oudere selecteren. De TV biedt wel wat meer selectie mogelijkheden.

 4. Ellie van Erp schreef:

  Blijf aandacht houden voor gezonde voeding,dat is een peiler die mi vaak wordt vergeten !

 5. Mariek schreef:

  Ik vind dat de tips erg veel druk uitoefenen. Je moet dit, je moet dat, je moet zus, je moet zo.
  Niemand die vraagt wat je wilt.
  Ik zit helemaal niet te wachten op langer thuis blijven wonen. Veel liever zou ik in een groep wonen waar mensen om me heen zijn.
  Huisdieren wil ik niet, 2 ramen om tegen elkaar open te zetten heb ik niet eens.
  Hoezo contactmomenten met mijn omgeving, die zijn overdag niet eens thuis
  KBO-activiteiten zijn dikwijls erg duur, buurthuizen zijn ver van mijn woning.
  Daarnaast zit ik er ook helemaal niet op te wachten om oud te worden. Als mantelzorgen heb teveel leed gezien onder ouderen die thuis moesten blijven wonen en zich steeds eenzamer gingen voelen omdat ze geen mogelijkheden hadden de deur uit te gaan, en de mensen die op bezoek kwamen puur uit verplichtingsgevoel kwamen

 6. Anja schreef:

  Mariek….ooit van omdenken gehoord?
  Toon initiatief om de woongroep op te richten en je hebt een groot deel van de punten behandeld.
  De eerder genoemde punten, met daarbij gezonde voeding, lijken open deuren maar zijn o zo belangrijk.

 7. Carin schreef:

  Ik mis de belangrijkste, namelijk:
  Tijdig bepalen of ouder worden in je huidige woning / woonomgeving prettig gaat lukken. Bij twijfels; kom tijdig in actie d.m.v. verhuizen of verbouw. Of breng derden in beweging. (politiek / woningbouw etc.)

  • carolien schreef:

   Mijn familieleden zijn allemaal vertrokken door heel Nederland……Ik zou héél graag in de buurt van mijn kleindochter in Vianen willen wonen jammer genoeg onmogelijk ik word 80 jaar en kan mij zelf nog behelpen maar vaak op reis is vermoeid en erg duur en geen woning of flat te vinden.

 8. Vera van Meurs schreef:

  Misschien kunt u nog iets voor een ander betekenen? Mijn moeder van 89 jaar bezoekt vanuit de Zonnenbloem nog enkele bejaarden!

 9. AMM Jeannet Mulder schreef:

  IK vind al uw reacties prima, met vriendelijk dank, maar wat ik bedenk dat alleen mensen met een computer dit alles kunnen lezen, mits ze minder goedziend zijn maar dat is een ander probleem, -zij die zich al te oud voelen om zich aan te passen om computerlessen te nemen en misschien niet eens het geld daarvoor hebben, met nog zo veel andere noodzakelijkheden die hen langzaam maar zeker doen terugtrekken.

  Bij AOW aanvraag in iedere Gemeente zou een SCHRIFTELIJKE uitgave van een
  up-to-date ALLESZELF.NL gevoegd kunnen worden inclusief de gemakkelijk te interpreteren blokjes zoals die nu reeds er instaan. Velen hebben drempelvrees of schamen zich.
  Met alles zelf doen/kunnen behoudt men de eigenwaarde, dat stimuleert de goede gezondheid.

  Dank aan allen.

 10. Els schreef:

  Laat led verlichting onder je bed plaatsen zodat deze automatisch ’s nachts gaat branden als je een been uit bed steekt om naar het toilet te gaan. Bezoek een voorlichting “Wonen met gemak” of ” woon morgen zonder zorgen” voor handige tips en veiligheid in huis.
  Ga toch met de computer aan de slag. Seniorweb kan voordelig assisteren als je lid bent geworden. Ook is de bibliotheek vaak behulpzaam, net als wijkverenigingen.

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: