Meer sociaal contact op hoge leeftijd

sociaal contactWordt uw sociale leven minder groot en komt u steeds minder in aanraking met andere mensen? Bijvoorbeeld omdat u geen kinderen heeft, deze niet in de buurt wonen, u minder mobiel bent of uw partner en oude vrienden en vriendinnen zijn komen te overlijden? In Nederland staat u er dan niet alleen voor. Er zijn veel mogelijkheden om, ook als alleenstaande op (hoge) leeftijd, gezelschap te hebben aan anderen. Sociaal contact, of dit nu uit of thuis is. Alleszelf.nl geeft overzicht en wijst u de weg.

Persoonlijk sociaal contact en gezelschap

In dit artikel richten we ons op vriendschappelijk, persoonlijk contact waarbij u elkaar daadwerkelijk ontmoet. Daarbij hebben we het dus niet over online contact via bijvoorbeeld digitale platforms of telefonische contactmogelijkheden en ook niet over dating- of relatiesites. De informatie is speciaal bedoeld voor mensen die, bijvoorbeeld door beperkte mobiliteit of minder energie, niet makkelijk actief kunnen participeren in vrijwilligerswerk of aan maatschappelijke activiteiten. Terwijl dat juist kansen zijn om contacten op te doen!

Ondersteuning door vrijwilligers

In Nederland zijn veel organisaties met vrijwilligers die helpen bij contact en ontmoeting met ouderen. Denk hierbij aan onder andere de volgende organisaties:

  • Humanitas: een vereniging met een groot aantal vrijwilligers die mensen die dat nodig hebben, meestal tijdelijk, ondersteunen. Alleszelf.nl besteedde eerder aandacht aan deze organisatie en brengt hier in kaart welke afdeling deze diensten verzorgt.
  • Rode Kruis: het Rode Kruis biedt ‘huisbezoek’ door vrijwilligers aan. Via deze pagina kunt u de beschikbaarheid in uw omgeving nagaan.
  • De Zonnebloem: de vrijwilligers van de Zonnebloem komen langs voor een kop koffie of gaan samen met u op pad. Via deze pagina kunt u uw interesse kenbaar maken voor bezoek aan huis of zelf contact opnemen.
  • Unie van Vrijwilligers: “mensen blij maken, bezoeken, helpen” geeft deze vrijwilligersorganisatie op de website aan. In 51 plaatselijke afdelingen is de UVV actief. Via deze pagina kunt u in contact komen met de afdeling in uw omgeving.
  • Digitale platforms om vrijwilligers en burenhulp te vinden. In Nederland zijn veel websites en initiatieven waar u sociaal contact kunt vinden. Eerder zette Alleszelf.nl deze op een rij. Denk hierbij aan WeHelpen, Buuv, Vraagelkaar, NLvoorelkaar.nl en Thuiswoonservice.
  • Vrijwilligerscentrales: in veel gemeenten zijn vrijwilligerscentrales actief, waar u uw vraag en behoefte prima kunt neerleggen. Een goed begin voor het vinden van uw vrijwilligerscentrale kan deze pagina zijn.
  • In veel gemeenten is een welzijnsorganisatie actief. Eén van de kerntaken van welzijnsorganisaties is het ‘bevorderen van participatie en het bestrijden van eenzaamheid’. U mag daarom verwachten dat uw lokale welzijnsorganisatie u actief ondersteunt bij het vinden van gezelschap.
  • Komt er u niet uit? Dan kunt u altijd bellen of mailen met het Wmo-loket van uw gemeente. Participatie, sociaal contact en bestrijden van eenzaamheid horen in veel gemeenten tot hun beleid. Van het Wmo-loket mag u daarom verwachten dat zij u actief helpen. Zie ons overzicht van contactgegevens van alle Wmo-loketten in Nederland.

Betaalde ondersteuning

Wat u misschien nog niet weet is dat er ook organisaties zijn waar u sociaal contact kunt ‘inkopen’. Tegen een vergoeding is het mogelijk iemand aan huis te ontvangen om samen een wandelingetje te maken, een uitstapje te maken, samen de krant te lezen, of eten voor u klaar te maken. Ook licht huishoudelijk werk of meegaan naar bijvoorbeeld de huisarts is vaak mogelijk. Nadrukkelijk gaat het dan niet over medische zorg. Eerder gaf Alleszelf.nl inzicht in dienstverleners die dit als onderdeel van hun aanbod hebben. Er bestond echter nog geen overzicht van hierin gespecialiseerde aanbieders, die vaak lokaal of regionaal werken.

Enkele landelijk werkzame organisaties zijn:

  • Senioren-assistent, de “persoonlijke assistent voor senioren”;
  • Seniorenstudent, die studenten koppelt aan ouderen voor hulp en gezelschap;
  • Senior Service, die zegt onderdeel te willen “uitmaken van de mantel rondom een senior en daarmee de bestaande mantelzorger en de senior ondersteunen”.

De prijsstelling van deze aanbieders varieert van € 16,50 tot  € 29,50 per uur. Soms is een lidmaatschapsbijdrage verplicht en zijn er mogelijkheden voor korting bij afname van meer uren of meerdere diensten. Ook zijn soms aanvullende kosten verschuldigd, zoals voor parkeren, reiskosten en de uitgaven voor de activiteit die u samen onderneemt. Denk, behalve over de prijs, ook na over het type gezelschap dat u wilt hebben. Bijvoorbeeld een jonge student of iemand met levenservaring. Of iemand voor een korte periode in uw leven of voor langere tijd. Daarnaast is de ‘klik’ uiteraard belangrijk: past u goed bij elkaar, hebt u plezier samen en krijgt u nieuwe energie?

Gebruik de Keuzehulp voor sociaal contact:

Direct alle ontmoetingsmogelijkheden zoeken en vinden >>

Direct begeleiding & gezelschap zoeken en vinden >>

Conclusie sociaal contact

Uw partner, kinderen en goede vrienden vervangen: dat is vaak niet mogelijk. Toch zijn er in Nederland veel mogelijkheden om nieuwe sociale contacten op te doen. U kunt kiezen uit vrijwilligers of betaalde dienstverlening. Afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden kunt u hier gebruik van maken.

Wat zijn uw ervaringen?

Met welke vrijwilligersorganisaties of andere aanbieders hebt u ervaring? Hoe beviel dat? Laat uw reactie hieronder achter.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over sociaal contact?
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: