Maaltijd afhalen bij de buren: Lekker succes Kook Voor Je Buur 10Daagse

Kook voor je Buren[Gastbijdrage] Met 5.212 maaltijden, 445 nieuwe thuiskoks en 566 nieuwe afhalers eindigde gisteren de eerste editie van de Kook Voor Je Buur 10Daagse. Thuisafgehaald hoopt via de Kook Voor Je Buur 10Daagse het maaltijd afhalen bij je buren normaler en voor iedereen te maken. Dat is een logische optie op het moment dat dit nodig is. Stéphanie van Gerven (directeur Thuisafgehaald): “Wij willen laten zien dat maaltijden aanbieden voor of afhalen bij je buren heel makkelijk en gezellig is. Ik hoop dat mensen hier na deze 10 dagen daardoor sneller voor kiezen. Het is onze droom dat er in de toekomst in elke straat een vers gekookte maaltijd bij een buurtgenoot af te halen is.

Lekkere start maaltijd afhalen

maaltijd afhalen of lekker koken“Deze eerste 10Daagse is een zeer veelbelovende start. Het is een mooie basis biedt om verder te kunnen groeien. We kunnen niet alle drempels omtrent afhalen bij je buren in 10 dagen wegnemen, maar ik denk dat we een mooie stap hebben gezet en ik kijk uit naar de volgende keer. Daarom smaakt deze eerste Kook Voor Je Buur 10Daagse naar meer. Het succes van de eerste Kook Voor Je Buur 10Daagse maakt dat we het komende jaar nog meer mensen kunnen helpen aan een lekkere, verse en met liefde bereide maaltijd terwijl ze tegelijkertijd hun buurtgenoten leren kennen, ook als de maaltijden thuisgebracht moeten worden. Dat is heel belangrijk, omdat nog steeds 30% van alle Nederlanders zich eenzaam voelt en 7% van alle zelfstandig wonende ouderen ondervoed is.“, aldus Stéphanie.

Foodbloggers en ander hoog bezoek

Ook Minister Hugo de Jonge, vele wethouders en Foodbloggers De Hippe Vegetariër en Living The Green Life kookten mee. We mochten de Week Tegen Eenzaamheid op alternatieve wijze aftrappen. Deze 10 dagen waren gevuld met hoogtepunten:

  • We trapten af met foodbloggers De Hippe Vegetariër en Living The Green Life. Zij kookten op vrijdagavond in Amsterdam
  • Op zaterdag kookte de Haagse wethouder Kavita Pharbudayal
  • Vervolgens op zondag minister Hugo de Jonge
  • Maandag kookte de Rotterdamse wethouder Sven de Langen
  • Op dinsdag de Nijmeegse wethouder Grete Visser
  • Woensdag de Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen, de Delftse wethouder Karin Schrederhof. De wethouders John van Engelen & Marieke Schouten en De Goededoelen Maestro’s Martin en Cees in Nieuwegein
  • Tenslotte kookten de Haarlemse wethouder Marie-Thérèse Meijs en wethouders Ellie Eggengoor & Jan Kuiper in Nieuwegein op vrijdag.

Meer maaltijdvoorzieningen vinden >>

Diner Week tegen de eenzaamheid

Op dinsdag 1 oktober zou de Week tegen de Eenzaamheid starten met een congres in Den Haag. Hier zouden de Nationale Coalitie en alle Lokale Coalities tegen Eenzaamheid ook genieten van een luxe diner. Dit congres kon door het Boerenprotest helaas niet doorgaan. Daarom pakten wij de kans om de maaltijden rond te brengen naar verschillende locaties in Den Haag. Zo genoten buurtgenoten er samen van en startten we de actieweek juist extra goed. Tot slot eindigden we de week in Utrecht met de Thuiskok Trofeeën, waar we alle actieve thuiskoks in het zonnetje hebben gezet.

Een jaarlijks terugkerende campagne

Dit is de eerste editie van de Kook Voor Je Buur 10Daagse in Nederland. Deze actie zal vanaf nu jaarlijks rondom Burendag en de Week tegen de Eenzaamheid gehouden worden.

“Ik wil de huidige partnergemeenten en fondsen bedanken voor hun steun en vertrouwen dit jaar. Ik hoop dat zij en nog veel meer gemeenten of andere partners zich geroepen voelen om ons volgend jaar (weer) te steunen, zodat we nog meer kunnen bereiken. Daarnaast hoop ik dat we volgend jaar nog meer Bekende Nederlanders bereid vinden om iets af te halen bij of te koken voor hun buurtgenoten, zodat we een nog bredere doelgroep kunnen inspireren.” | Stéphanie van Gerven, directeur Thuisafgehaald

maaltijd kokenliever afhalen

Gaat u ook een maaltijd afhalen of liever koken?

In 2020 is de Kook Voor Je Buur 10Daagse van 25 september t/m 4 oktober. De week werd dit jaar ondersteund door 11 gemeenten en een aantal fondsen. Wat vindt u van dit initiatief en heeft u nog tips? Deel uw reactie hieronder.

Deze gastbijdrage en beeldmateriaal is van initiatiefnemer Thuisafgehaald en hun fotograaf Koen Verheijden.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over maaltijd afhalen bij de buren?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: