Zo is koffie gezond tot op de hoogste leeftijd

koffie gezondIs een kopje koffie ook uw ‘cup of tea’? Er zijn genoeg Nederlanders voor wie koffie drinken een dagelijks ritueel is. Het lijkt erop dat zij niet meer zonder kunnen. Het begint vaak al met een kopje koffie bij of na het ontbijt. Daarna drinken we het door tijdens de dag en/of nemen nog een bakkie troost na het avondeten. Naast de ‘shot’ cafeïne om alert te worden of te blijven, genieten velen ook gewoon van de bijzondere smaak van het ‘bruine goud’. Een gezellig bakje doen is ingeburgerd taalgebruik en heeft dan ook een sociale functie. De vele nieuwe koffieapparaten maken het alleen maar makkelijker om even verse koffie te zetten. Alleszelf.nl bekeek of koffie nu eigenlijk gezond is en blijft.

Oftewel, wat zijn de voordelen, gelden die voor iedereen, hoe zet je gezonde koffie en is er een grens aan het aantal kopjes koffie per dag? We horen ook graag uw ervaring met een bakkie leut of pleur.

Koffie gezond? Cafeïne heeft ook voordelen

Cafeïne is een stimulerende stof die u vooral kunt binnenkrijgen door het drinken van koffie en thee. Koffie bevat deze stof van nature. Cafeïne kan positieve en negatieve effecten hebben. Als gezonde volwassene kunt zo’n 4 cafeïnerijke producten (á 100 mg) per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. De exacte hoeveelheid die in een kopje koffie zit, hangt af van het type koffie, van de sterkte en van de grootte van de kop. Zo bevat een standaard mok filterkoffie ongeveer 85 mg cafeïne. Als u er een of twee per dag van drinkt, heeft dit al positieve effecten op uw lichaam en humeur. Een bekend voordeel van cafeïne is het stimulerende effect, wat ervoor zorgt dat u wakker blijft. De stof kan echter ook zorgen voor een verhoogde concentratie, alertheid en een verbeterd geheugen. Koffie maakt dus pienter!

koffie gezond schijf van vijf koffSchijf van Vijf vindt koffie gezond

Volgens het Voedingscentrum past koffie zonder suiker in een gezond eetpatroon met de Schijf van Vijf. Alleen koffie die wordt gezet door gemalen koffiebonen in water te koken (kookkoffie) en koffie gezet met een cafetière staan niet in deze Schijf van Vijf. Hier zit namelijk veel cafestol in; een stof die het LDL-cholesterol verhoogt en daarom niet goed is voor de bloedvaten. Vanwege het cafestol geldt ook het advies niet meer dan 2 tot 3 kopjes espresso of koffie van cups te drinken.

Decafé voor uitzonderingen

Koffie met cafeïne is niet voor iedereen geschikt. Voor deze koffieliefhebbers biedt cafeïne vrije koffie een oplossing:

  • Bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kan cafeïne darmklachten verergeren.
  • Sommige mensen zijn gevoelig(er) voor cafeïne en slapen slechter na een ‘laat’ bakje, soms zelfs al na 15.oo uur.
  • Ook personen die lijden aan angstgevoelens, kunnen beter voorzichtig zijn met inname van producten met veel cafeïne.

Koffiefeiten en fabels

Aan koffie drinken kleven ook verhalen over mogelijke nadelige effecten van koffie. Een aantal van deze mythes blijkt een broodje aap:

  • ‘Van koffie droog je uit…’ Een kopje koffie drinken stimuleert wel de werking van uw nieren. Daarentegen levert een kopje koffie u evenveel vocht als een glaasje water.
  • ‘Koffie geeft een hoger risico op kanker…’ De stoffen die kankerverwekkend zouden kunnen zijn, zitten in zulke minieme hoeveelheden in koffie dat dit geen effect op u als gemiddelde koffiedrinker kan hebben. Beter: u verlaagt juist het risico op beroertes, hartziekten en diabetes type 2 met koffiegebruik!
  • ‘Die koffie maakt rusteloos, geeft hartkloppingen en andere klachten…’ Dit effect is bij de gemiddelde Nederlander pas merkbaar bij meer dan vijf koppen koffie per dag.

Koffie gezond en met gemak gebruiken

Nou, dat is best goed nieuws; koffie is gezond bij gewoon gebruik en als u het op de juiste manier zet! Onze redactie geniet zelf graag van verschillende soorten Italiaanse koffie en bij een mijlpaal ook met gezonde worteltaart natuurlijk. In de namiddag werken we liever door met een goede decafé of een kop thee van ons lekkere theepakket want een fijne nachtrust is ons lief. Met online bestellen kunnen we als platform niet achterblijven en dat is voor iedereen makkelijk.

Lezersaanbieding
In onze Keuzehulp vonden we zelf deze koffiewinkel met bezorgservice waar we een mooie koffieaanbieding voor u hebben bedongen: Met de code alleszelfkoffie krijgt u er als Alleszelf.nl-lezer 10% korting op uw bestelling. De code is eenmaal geldig per klant op een niet afgeprijsde artikel.

Bezorggemak

Heeft u steeds meer moeite of weinig tijd voor de dagelijkse boodschappen waaronder uw koffie? Dan zijn er gelukkig volop mogelijkheden om de boodschappen online te doen en deze thuis te laten bezorgen. Grotere pakken koffie zijn weliswaar voordeliger maar wegen ook…

Uw boodschappenservice zoeken en vinden >>

Meer over gezonde voeding

We zijn benieuwd wat uw ervaringen zijn met de gezonde en sociale effecten van koffie. Kent u nog andere broodjes aap voor bij de koffie? Laat uw reactie hieronder achter, ook voor de andere lezers. Als u meer over gezonde voeding wilt lezen kan dat in het bericht ‘Zo helpen eten en drinken om langer zelfstandig te blijven‘ en ‘Tips van een topchef‘.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over ‘koffie gezond’?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: