Woningaanpassing aan ouderdom: 5 handige tips

woningaanpassing aan ouderdom[Gastbijdrage] Als we ouder worden, kan het nodig zijn om ons huis aan te passen om tegemoet te komen aan onze veranderende behoeften. Gelukkig zijn er verschillende aanpassingen die we kunnen doen om een veilige en comfortabele leefomgeving te creëren. In dit artikel delen we vijf handige tips voor woningaanpassing aan ouderdom, zodat u kunt genieten van uw huis zonder u zorgen te maken over mogelijke obstakels.

Installeer veiligheidsvoorzieningen

Veiligheid is van het grootste belang bij het aanpassen van een woning aan ouderdom. Plaats rookmelders op strategische plaatsen in de woning en zorg ervoor dat ze goed werken. Overweeg ook het installeren van een alarmsysteem en een video-intercom voor extra gemoedsrust. Daarnaast zijn elektrische luxaflex bijvoorbeeld een handige toevoeging, omdat ze gemakkelijk te bedienen zijn en minder gevaar geven om te vallen als je instabiel staat. En niet geheel onbelangrijk: het zorgt voor meer privacy!

Verbeter de verlichting

Goede verlichting is essentieel, vooral voor ouderen. Zorg voor voldoende licht in alle kamers, inclusief de gangen, trappen en entree. Overweeg het installeren van automatische verlichtingssystemen die reageren op beweging. Vergeet niet om voldoende natuurlijk licht binnen te laten door gordijnen open te houden en te kiezen voor lichte kleuren op muren en vloeren.

Maak de badkamer veilig

De badkamer is een van de belangrijkste ruimtes om de veiligheid aan te passen. Installeer stevige handgrepen en antislipmatten om valpartijen te voorkomen. Overweeg het vervangen van een standaard badkuip door een inloopdouche met een lage instap. Daarnaast kunnen toiletverhogers en beugels bij het toilet de toegankelijkheid verbeteren. Vergeet niet om voldoende verlichting in de badkamer te hebben.

Creëer drempelvrije doorgangen

Drempels kunnen struikelgevaar veroorzaken, vooral voor ouderen die moeite hebben met lopen of het gebruik van een rollator. Overweeg het verwijderen van drempels in de woning of het plaatsen van speciale drempelhulpen om een soepele overgang te garanderen. Een drempelloze toegang tot de woning is niet alleen praktisch, maar ook esthetisch aantrekkelijk.

Klussendienst vinden >>

Maak de keuken gebruiksvriendelijk

De keuken is een andere ruimte die aandacht verdient bij het aanpassen van een woning aan ouderdom. Zorg ervoor dat alle essentiële items binnen handbereik zijn en dat keukenapparatuur gemakkelijk te gebruiken is. Overweeg het plaatsen van anti-slipmatten op de vloer en het gebruik van verhoogde werkbladen om ongemak te voorkomen. Daarnaast kunnen handgrepen aan kastdeuren en laden ook de toegankelijkheid vergroten.

Woningaanpassing aan ouderdom belangrijke stap

Het aanpassen van een woning aan ouderdom is een belangrijke stap om een veilige en comfortabele leefomgeving te creëren. Met de bovenstaande vijf handige tips kunt u uw huis geschikt maken voor de veranderende behoeften die gepaard gaan met het ouder worden. Met deze aanpassingen kunt u blijven genieten van uw huis en uw gemoedsrust behouden terwijl u ouder wordt.

[ Gastauteur woningaanpassing aan ouderdom: Decorette.nl | Foto woningaanpassing aan ouderdom van Engin Akyurt via Pexels ]

Ontvang gratis updates zoals dit artikel over woningaanpassing aan ouderdom
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: