Waterontharden in 5 minuten: dag kalkaanslag, hallo comfort!

wateronthardenComfortabel wonen begint bij het wegnemen van hindernissen en onnodige handelingen. Daarom werken we in dit bericht graag een bekende ergernis weg. Ergert u zich namelijk ook aan die terugkerende kalkaanslag op uw sanitair, kranen en keukenapparatuur? Je kunt blijven poetsen… Alleszelf.nl stuitte op het fenomeen waterontharden en de simpele aanpak die er inmiddels bestaat tegen kalkaanslag door te hard water. Waarom is zacht water fijn, hoe werkt zo’n waterontharder en wanneer is dit handig? Hieronder geven we de antwoorden en ter inspiratie bespreken we daarna een waterontharder die makkelijk te installeren is. De redactie testte de waterharder ook zelf uit om met u de uitkomst te delen.

Waterontharden: Minder poetsen, meer besparen

Een waterontharder komt op hogere leeftijd extra van pas als het huis schoonmaken zwaarder wordt of niet meer (goed) gaat. Dan scheelt het als er minder te poetsen valt, maar ook in de portemonnee.  Want niet alleen uw eigen levensduur is van belang, ook die van uw apparatuur. Kalkaanslag kan zich namelijk afzetten in alle apparaten waar water doorheen gaat. Deze kalkaanslag kan effect hebben op de werking van deze apparatuur. Bovendien is een huishoudelijke hulp al duur genoeg en nemen de vergoedde uren alleen maar af. We zijn benieuwd of u onze huishoudelijke ergernis deelt en wat u er aan doet. Deel uw ervaring gerust onderaan dit bericht.

Hoe hard is uw water?

De hardheid van uw leidingwater thuis verschilt van gebied tot gebied. Er zijn namelijk veel verschillende bronnen waaruit het water wordt geleverd waardoor er grote verschillen bestaan in de waterhardheid. In dit waterhardheidoverzicht staan de opgaven van de verschillende waterbedrijven. U kunt er uw waterhardheid bekijken in uw woonplaats maar u kunt ook navraag doen bij uw eigen waterbedrijf.

Waterontharden om te profiteren van zacht water

Zacht en kalkvrij water voorkomt kalkaanslag en dat heeft verschillende voordelen. Zachter water:

 • Smaakt beter
 • Laat apparatuur efficiënter werken
 • Verlengt de levensduur van uw apparaten
 • Bespaart op de energierekening
 • Zorgt voor lager verbruik van was- en reinigingsmiddelen
 • Draagt bij aan een beter milieu
 • Kan verlichten bij een huidaandoening
 • Zorgt voor zachter haar

‘Hoe harder het water hoe slechter’  | Citaat uit Volkskrant door Menno Gaastra, dermatoloog bij het Huidmedisch Centrum Oosterwal.

Extra fijn: na installatie van de waterontharder verdwijnt geleidelijk de bestaande kalkaanslag. Daarvoor heeft u aan  1 waterontharder genoeg voor het hele huis.

Verschillende manieren

Uw water ontharden kan op drie wijzes waarvoor verschillende apparaten bestaan. Waterontharders kunnen werken met:

 1. magnetisme: eenvoudig te plaatsen als de waterleiding bereikbaar is en goedkoopste in aanschaf. Totaalwerking is wel afhankelijk van type; 
 2. zout: zacht water in gehele huis, instelbare ontharding, apparaat is echter groot en kostbaar;
 3. een (kool)filter: in mobiele waterkan of -fles. Alleen om zacht water te drinken, duur door herhaalaanschaf filters en milieu onvriendelijk.

De versies die werken met magnetisme lijken de beste koop vanwege compactheid, betaalbaarheid en installatiegemak. De prijzen variëren van ca. 30 tot 250 euro. De goedkopere versies zijn echter alleen geschikt voor zacht tot redelijk hard water. De betere magneten zijn geschikt voor het hele huis, maximaal verbruik en voor redelijk hard, tamelijk hard en zeer hard water. Hieronder lichten we deze goede kwaliteit ontharder daarom nader toe.

Kalkaanslag te lijf met magnetisme

Een waterontharder op basis van magnetisme is een gewoon een klein apparaatje tegen kalkaanslag. In het leidingwater zitten de mineralen magnesium en calcium en wanneer die stoffen met elkaar verbinden krijg je kalkaanslag. Dit gebeurt vooral als u water opwarmt zoals in een waterkoker, koffiezetter, was- of droogautomaat en natuurlijk bij gebruik van de warm water kraan in keuken- of badkamer. De kalk in het water blijft dan niet opgelost en kan zich hechten aan uw glazen douchewand, tegels, kranen en apparatuur. Maar ook op onzichtbare plekken als in de wasmachine en de cv-installatie. Daarin zit een verwarmingselement dat kan verkalken waardoor het apparaat meer energie verbruikt en minder lang meegaat. De waterontharder zorgt ervoor dat de mineralen zich niet meer met elkaar kunnen verbinden en opgelost blijven in het water. De ontharder verbruikt geen energie en is onderhoudsvrij.

Installatie en effect

Waterontharden kan direct beginnen na een simpele installatie. De waterontharder monteert u direct voor of na de watermeter en past op elk type buis. Het apparaatje bindt u met een ‘bind strap’ vast om de waterleiding. Het is daardoor makkelijk mee te verhuizen. Er is geen gereedschap voor nodig maar u moet meestal wel diep bukken en even op de knieën, afhankelijk van de plek van de watermeter. Deze zit steeds vaker in de meterkast en niet meer in een lastiger bereikbare, lage put. Na drie tot vijf weken kunt u resultaat zien. Dit is afhankelijk van de hardheid van het water en de leeftijd van uw leidingen. De magnetische werking lost de bestaande kalkaanslag op en zodra de leidingen schoon zijn wordt uw waterkwaliteit optimaal. Het verschil kunt u proeven, zien en wie weet voelen…

Waterontharden werkt dat echt? De proef op de som

Waterontharden kalk in snelkoker

Kalkresten uit waterkoker

Op onze testlocatie (lees woonhuis redactielid) is het water tamelijk hard met een waarde van 6,00 dH (Deutsche Härte).  Toevallig spreekt men vanaf deze waarde van hard water. Voor de techneuten onder ons: dH is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Nu wil het toeval dat de keukenkraan vlak voor deze test net vernieuwd was en de douchekop in de azijn al redelijk schoon was geweekt. Toch is de verwachting dat er rond de kraan en op de douchekop en wandtegels (niet op foto) verschil moet kunnen ontstaan .

Onderin de waterkoker drijven dagelijks naast de zichtbare aanslag daadwerkelijk kalkresten los. Waarschijnlijk wordt de waterkoker daarmee de beste graadmeter voor succes…

Situatie vóór…

keukenkraan en gootsteen met kalkaanslag

Keukenkraan met kalkaanslag

waterontharden waterkoker

Waterkoker wit uitgeslagen

douchekop kalkaanslag

Douchekop met kalk

Aan de slag

Voor onze test kwamen wij uit bij de waterontharder ‘Amfa4000‘ uit onze Keuzehulp. Naast een gunstige actieprijs sprak de eenmalig aanschaf aan, dus zonder service- of abonnementskosten. Na onze online bestelling werd een dag later al een klein pakketje gratis bezorgd. Dit bevatte het netjes gesealde apparaat, een bind strap, uitleg en een paar leuke pennen. De Amfa4000 bestaat uit een behuizing met een losse magnetische plaat eronder. Daartussendoor kan de waterleiding lopen.

De bijgeleverde bind strap haal je door twee gaatjes in het plaatje en leg je onder de waterleiding buis. Huisje erop, aanhalen en klaar! Als u dit toch wilt uitbesteden bij een klussendienst raden we aan om dit te combineren met en andere klus.

Waterontharden per post

Postpakketje

montage op waterleiding

Montagestap 1

waterontharden montage def

Vastbinden en klaar!

 

 

 

 

 

 

 

Toch een klussendienst nodig? Zoek, vergelijk en vind hier >>

Situatie na 4 weken

kraan minder kalkaanslagwaterkoker minder kalkaanslag

douche minder kalkaanslagVeel van de kalkaanslag is inderdaad weg. Er is in ieder geval beduidend minder nieuwe aanslag rond de keukenkraan (na reinigen) en de deksel van de waterkoker. Reinigen lijkt daarbij makkelijker te gaan. Opvallendste is dat het water ín de waterkoker geen kalkresten meer bevat. Dat geldt dan vast ook voor de binnenzijde van de duurdere apparatuur…

De watersmaak is echter lastig te bepalen omdat er tijd over is gegaan en we waken voor het placebo-effect.

Voor een beeld van de kostenreductie is het nog veel te vroeg uiteraard. Hoe dan ook, deze ‘Alles-doe-het-zelf-er’ is er blij mee; het oog wil ook wat en de kalkreiniger kan de deur uit. En die zachte haren? Geen idee want dit redactielid is aan de kale kant…

Goed om te weten dat u een waterontharder zoals de ‘Amfa4000‘ uit onze Keuzehulp alleen eenmalig aanschaft dus zonder service- of abonnementskosten.

Wat denkt u ervan?

Beslis voor uzelf of u wilt investeren in een huis zonder kalkaanslag met bijvoorbeeld zo’n Amfa 4000 waterontharder. Wij nodigen u graag uit om uw afwegingen en ervaringen hieronder te melden.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over waterontharden? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: