Krassen, vlekken, barsten, slijtageplekken… een vloer mag natuurlijk ook leven maar er zijn grenzen. Kijkt u nog maar eens goed naar de vloeren in uw woning. En dan hebben we het nog niet eens over een veranderende interieursmaak. Wilt u binnenkort een vloer vervangen of twijfelt u nog? Dan is het goed dat u zich over een aantal aspecten inleest. Alleszelf.nl legde met het oog op uw toekomst en mobiliteit de handigste vloersoorten voor u vast. Daarbij benoemen we ook de keuzes waar u voor staat.
Basiskennis bij vloer vervangen
Wij schatten in dat met het verstrijken van de jaren het gebruik van de vloer kan veranderen. Hoe fijn zou het zijn als vloeren houden van rollators, rolstoelen, krukken, huisdieren en…. spelende kleinkinderen! We hebben bij onze selectie van vaste vloertypen dan ook, afgezien van de investering, gelet op de volgende zeven keuzecriteria:
- Toegankelijkheid: is de vloer vlak, stabiel en drempelloos te leggen
- Structuur: is de vloer niet te glad om uitglijden te voorkomen?
- Hardheid: is de vloer niet te hard om valschade te beperken?
- Duurzaamheid: gaat de vloer lang mee (weinig slijtage)?
- Geluid: is de nieuwe vloer geluiddempend?
- Vochtbestendigheid: kan een vloer tegen gemorste vloeistoffen of nog erger, lekkage?
- Onderhoud: is de vloer makkelijk te onderhouden en te reinigen?
Geschikte typen vaste vloeren
1. PVC vloeren
Helemaal van nu zijn PVC vloeren met een ‘houtlook’. Daarbij blijkt het vloerdesign met een retro visgraatmotief een echte hardloper. Dat is niet zo vreemd want het scheelt in de portemonnee als je het vergelijkt met een parketvloer. Ook in de onderhoudskosten scheelt het: lakken en schuren hoeft niet. Naast de keuzemogelijkheden heeft zo’n stevige vloer nog meer voordelen tot op de hoogste leeftijd… Bekijkt u maar eens deze PVC vloeren.
Veilig
Een vloer van PVC blijkt heel toegankelijk omdat de vloer super vlak is. Zonder het nadeel gewiebel en de naden van veel houten parket is zo’n vloer heel makkelijk drempelloos aan te leggen. Naar keuze is er de juiste structuur verkrijgbaar zodat de kans uitglijden miniem is; valpreventie ten top! Mocht dat toch voorkomen; ten opzichte van een tegelvloer of gegoten vloer heeft PVC een licht dempende werking wat kan schelen in valschade.
30 Jaar
Het materiaal en de afwerking staan garant voor een duurzaam vloerleven van wel 30 jaar omdat zo’n vloer niet snel beschadigd. Naast een isolerende werking is een PVC vloer ook geluiddempend. Met een ondervloer kunt u PVC-vloeren zelfs praktisch geluidsstil maken.
Comfortabel
Het spreekt voor zich dat morsen van koffie, thee of limonade geen enkel probleem is. Ook in natte ruimtes zoals onder en rond de wasmachine, de badkamer en het toilet is dit een veilige keuze. De vlakke vloerdelen kennen door strakke verlijming namelijk geen naden en is ondoordringbaar. Dat zorgt er ook voor dat de vloer optimaal afneembaar is, ook met schoonmaakmiddelen. Zo is een PVC vloer extra voordelig voor mensen met een stof- of huismijtallergie. Voor extra comfort is vloerverwarming en/of zelfs vloerkoeling te overwegen.
Ruime keuze
Er zijn bijzonder veel uitvoeringen en dessins. Let bij aanschaf trouwens goed op de gebruiksklassen; hoe hoger de klasse, hoe intensiever u de vloer kunt gebruiken.
2. Laminaat vloeren
Wist u dat het Longfonds voor astmapatiënten het gebruik van een harde vloerbedekking aanraadt? Zij adviseren zelfs specifiek laminaat en PVC vloeren. Beide vloeren zijn gelukkig gemakkelijk te leggen en kleurvast. Met kliklaminaat is zelf leggen of door een klussendienst natuurlijk helemaal eenvoudig en voordelig. Uiteindelijk blijkt een laminaatvloer zelfs de beste prijs-kwaliteitsverhouding te hebben, ook al gaan ze niet het allerlangste mee.
Lang leven
Ook een laminaatvloer is leverbaar met een hout- of steenmotief en goed te onderhouden. Gewoon regelmatig stofzuigen en dweilen is genoeg, naar keuze ook met een speciale laminaatreiniger. De levensduur is wel wat lager in vergelijking met giet- en PVC vloeren. Helaas schuur je krassen niet weg zoals bij een houten vloer kan. Bijwerken met een speciaal stiftje lukt wel maar nooit optimaal. Verder zijn de meeste typen laminaat door de naden wel watervast maar niet totaal waterdicht. Vraag daarom naar de speciale uitvoeringen voor natte ruimtes. Een goed gelegde laminaatvloer is goed vlak maar kan afhankelijk van de afwerking goed glad zijn of worden als er water op ligt of na het dweilen. Oppassen dus! Alleen bij fors temperatuurverschil of luchtvochtigheid kan de vloer wat werken en minder vlak worden.
Drempel
Drempelloos leggen is wel mogelijk, maar bij vervanging van een gedeelte moet vaak een veel groter deel van de vloer vervangen worden. Een drempel is daarom toch te overwegen, vooral bij kans op waterschade. Hooguit een kurkvloer zorgt voor een zachtere landing en minder contactgeluid. Maar ook deze is niet gek op water en vraagt weer regelmatiger onderhoud.
Oneindig
De keuzes in laminaat zijn wel oneindig met uitzonderlijk veel verschillende kleuren en stijlen. Een match is zo gemaakt.
Tip: Keurmerk en duurzaamheid
Let voor meer zekerheid op keurmerken zoals het CBW Vignet. CBW-erkende winkels beschermen uw rechten als consument. Denk aan regels rond (aan)betalen, annuleren, levertijd en levering en garantie. Vraag een aanbieder ook gerust naar hun ecologisch beleid zoals het recyclen van producten.
3. Gietvloeren
Met een gietvloeren gaat u voor een naadloze vloer met een hele eigentijdse uitstraling. Deze vloeren zijn geschikt voor praktisch elke woonruimte tot in natte ruimtes zoals de badkamer en zelfs buiten! Ook gietvloeren kunt u combineren met vloerverwarming voor meer comfort.
Egaal
Het grootste voordeel is het eenvoudige onderhoud en een vlakke, toegankelijke vloer. Daar zorgt het opgieten voor omdat de vloeistof uitvloeit en stolt. Doordat naden ontbreken is er ook geen stofophoping en is waterschade onmogelijk. Logisch dat een gietvloer wel keihard is; die geeft echt niet mee bij een val…
Verrassend
Je zou het niet verwachten maar een gietvloer heeft juist een minimale dikte. Daardoor is een vloer vervangen niet nodig: men kan de vloerafwerking gewoon over de oude vloer heen gieten.. Ook verrassend is dat een gietvloer minder stevig is dan een tegelvloer met kans op scheuren en krassen. Dat geldt vooral voor een epoxyvloer die na verloop van tijd ook mogelijk wat kan verkleuren. Daarbij toont een lichte variant snel strepen van schoenen of bijvoorbeeld een rollator op de vloer.
Kostbaar
Een gietvloer mag, net als een tegelvloer, wel wat kosten; zo betaal je voor de meest gevraagde epoxy- en polyurethaan vloeren vanaf 70 en 80 euro per m2. Vanwege de complexiteit is een offerte met verschillende opties raadzaam. Laminaat-, kurk en PVC vloeren zijn toch het redelijk goedkope alternatief.
Keuzehulp Klussen Huis & Tuin >>
Vloer vervangen?
Bent u geholpen met deze informatie om een fijne en veilige vloer te selecteren? Misschien kent u nog meer criteria en we horen ook graag over uw ervaringen met de verschillende ondergronden en uw keuzes voor de toekomst. Laat het weten in een reactie onder dit bericht. Lees ook verder over andere woningaanpassingen. Zo wonen we langer thuis!
Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over een vloer vervangen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.
Ook wij hebben heel lang gezocht naar een alternatief voor onze parketvloer.
Vooral een gietvloer sprak ons aan.
De winkelier eiste echter dat dan de hele woning zou worden leeggehaald.
Dat mag logisch klinken, maar we hadden er toch niet aan gedacht.
Helaas, we laten dus de parketvloer maar liggen.
Toch mis ik dat aspect in uw uitleg.