Veranda inrichten? 7 Woontips voor langer buiten leven

veranda inrichtenDeelt u ook onze liefde voor veranda’s? Of het nu een uitnodigende veranda is, een luchtige, beschutte veranda of een veranda in de open lucht met een knapperend vuur en een geweldig uitzicht. Het is en blijft een prachtige aanvulling op ons leefcomfort. Zo’n veranda inrichten doet u natuurlijk ook met planten, meubels, een tv of zelfs een praktische buitenkeuken. Alleszelf.nl verzamelde zulke populaire woontips voor de veranda. Het veranda-seizoen is allang geopend dus laat u zich hier snel inspireren om de veranda op te fleuren of plannen te maken voor een vernieuwing of uitbreiding.

De veranda inrichten voor ontmoeting

veranda wonen

De veranda is een traditionele architectonische element en heeft veel functies. Van oorsprong diende de veranda om op warme dagen direct zonlicht buiten het huis te houden en beschutting te bieden bij de entree op regenachtige dagen. Deze functie staat nog steeds als een huis maar onderschat ook niet het hogere wooncomfort door meer ruimte, ook voor samenzijn. Veel nieuwe stedenbouwkundige wijk-ontwerpen geven prioriteit aan de veranda aan de voorkant van het huis als een belangrijk onderdeel van de architectuur en het buurtleven.

Eenvoudige verbouwing

In de bestaande bebouwing kiezen we vaak voor een aanbouw aan de zij- of achterkant van het huis. Eerder schreven we al over de verschillen tussen de tuinkamer, veranda en serre. Ongeacht de plek is het een fijne plek om te vertoeven met een comfortabele zit, praktische zaken en leuke woonaccessoires. Dit als aanvulling op de zonwering, screens en LED-verlichting van de moderne veranda als laagdrempelige verbouwing.

We noemen acht leuke en nuttige interieurtips voor op de veranda:

1. Schommelbank

schommelbank

In het airco-loze tijdperk waren veranda’s een must, zoals in het zuiden van Amerika. Ziet u het voor u, zo’n prachtige herenhuis uit de 17e eeuw met een dubbele veranda om elk briesje op te kunnen te vangen en beschut te zijn tegen de zon tijdens hete, plakkerige zomers? Zet die traditie door met een klassieke schommelbank om heerlijk op te verpozen, of ga voor een ultra modern exemplaar. Het is hoe dan ook de ultieme plek om heen en weer te schommelen en weg te dromen onder deze overkapping.

2. Comfortabel meubilair

De bekleding van veranda’s is tegenwoordig dikker en zachter, waardoor het veranda meubilair net zo comfortabel kan zijn als het woonkamer meubilair. Vloerkleden hebben ook hun weg gevonden naar deze binnen- en buitenruimtes, evenals andere binnen elementen zoals kunst, kussens en lampen. Dankzij de vooruitgang in duurzaam textiel zijn kussens en vloerkleden bestand tegen de elementen.

3. TV op de veranda

film kijken

Naast genieten het ongetwijfeld mooie uitzicht vanaf de veranda is het een aangenaam tijdverdrijf om er ook een gezelschaps- of geheugenspel te spelen en ‘s-avonds een populaire filmklassieker als Umberto D. te kijken. Dat kan op een nieuwe televisie op een stevig of bijpassend meubel of aan de wand. De nieuwste tv’s hebben een haarscherp beeld met levensechte kleuren. Op een zomeravond kan dat zo ook in de frisse lucht, extra leuk voor sportliefhebbers en familiebezoek met altijd weer een Tour, Wimbledon, EK of WK voor de boeg.

4. Veranda inrichten met een ‘buiten’-keuken

Grillen is voor veel mensen een serieuze hobby geworden. Door handige ruimte rond de grill te bouwen, is het des te gemakkelijker geworden om maaltijden op een veranda te bereiden. Een buitenkeuken compleet met een gootsteen betekent dat u die schotel die het rauwe vlees heeft aangeraakt, kunt schoonmaken zonder van en naar het huis te hoeven reizen. Kasten bieden opbergruimte voor al het gereedschap, sauzen, schoonmaakspullen en meer, terwijl werkbladen ruimte bieden voor het bereiden van voedsel.

5. Open haard

Een open haard houdt niet alleen een veranda warm op koele nachten, maar zorgt ook voor een aangenaam brandpunt. Hier dragen de stenen omlijsting en de unieke houten mantel bij aan de rustieke sfeer op de veranda. Maar een vrijstaande haard is ook een altijd passende optie.<

6. Halve muren

Degenen onder ons met huisdieren weten hoe handig halve muren zijn op een beschutte veranda. Het voorkomt afdrukken op het raamwerk en is veiliger ook al bestaat er inmiddels heel goed veilig transparant materiaal. U kunt ook kiezen voor gevelbeplating met planken en latten, ook wel lambrisering genoemd. Dat geeft uw comfortabel ingerichte veranda een boerderij-sfeer.

Keuzehulp Huis & Tuin >>

7. Fraai plafond

Goede ontwerpers letten op wat zij ‘de vijfde muur’ noemen: het plafond. Hier trekken vooral gebeitst hout en balken de aandacht en zorgen voor een warm element. Maar door het plafond van de veranda blauw te schilderen maakt u een knipoog naar de traditie. In sommige culturen werd aangenomen dat dit de geesten buiten hield, terwijl anderen dachten dat als het plafond overeenkwam met de lucht, insecten zich niet gaan nestelen. De moderne verandadaken bestaan veelal uit grote glazen of kunststof dakelementen samen met aluminium balken en gootsierlijsten waar u doorgaans een standaard kleur kunt kiezen:

  • Witte structuurlak (RAL 9010) of
  • Antraciet structuurlak.

Is de veranda inrichten zo makkelijker?

Het lijkt ons leuk dat terug te horen in een reactie onder dit bericht. Uiteraard zijn aanvullende woontips ook welkom. Welke onderdelen zijn voor u onontbeerlijk om zo lang mogelijk van de veranda te genieten?

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over veranda inrichten?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: