Tuinkamer, veranda of serre? Zoek de verschillen!

tuinkamer serre verandaEen aanbouw aan uw huis verbindt uw woonruimte slim met de tuin. Zo kunt u eerder en langer genieten van het buitenleven en wordt langer thuis min of meer langer in de tuin. Er bestaan echter verschillende typen aanbouw. De mogelijkheden worden bepaald door de locatie, budget, de bouwkundige mogelijkheden en.. uw smaak! Brengt u de zomer naar het voorjaar én de herfst met een veranda of tuinkamer? Of gaat u zelfs voor een decemberfeest in een serre? Lees over de verschillen om tot op de hoogste leeftijd passend van uw tuin te genieten.

Veranda, tuinkamer of serre?

De voordelen zijn voor elk van deze oplossingen helder. Want wie wil er nu niet meer leefruimte en goed beschut buiten zitten? Bovendien gaan de gezellige buitenkeuken en in ieder geval de tuinmeubelen langer mee. Onderschat ook het verminderde valgevaar niet doordat de ondergrond goed vlak is. Naast deze plussen zocht Alleszelf.nl de verschillen hier voor u uit:

tuinkamer

De vrije veranda

Bij een veranda denk je al snel aan die huizen in Amerikaans buitenwijken compleet met schommelstoel, of misschien wel een westernstadje. Zo’n veranda zie je ook steeds meer in ons kikkerlandje. Het is eigenlijk niets anders dan een overkapping voor terras of tuin. Maar zo’n fraai afdak wordt ook wel als carport voor de auto, camper, caravan of misschien wel de scootmobiel gebruikt. Een veranda kan je op twee manieren plaatsen:

  • Vrijstaand in de tuin: de veranda zit dan niet aan huis, schuur of schutting vast.
  • Aan huis of muur: de veranda is dan gemonteerd aan een bestaande, uiteraard stevige, muur.

tuinkamer afgesloten

De tochtloze tuinkamer

Zit u liever minder op de tocht en pakt u graag de eerste voorjaarszon? Door een veranda uit te breiden met zij- en voorwanden zit je er pas echt warmpjes bij in een echte tuinkamer. Deze (zij)wanden kunnen bestaan uit:

  1. een dichte wand met aluminium delen;
  2. glazen schuifwanden;
  3. een kozijn met kiep- en draairamen samen met draai- en schuifdeuren.

Met zo’n tuinkamer zit u mogelijk zelfs in een geheel afgesloten ruimte. Besef wel dat de ruimte niet geheel geïsoleerd is en dus geen verlenging van de woonkamer is. Daarom is voor de koelere momenten een heater aan te raden voor optimaal zitcomfort.

tuinkamer of serre?De serre voor elk seizoen

Een serre is weer een ander product dan een tuinkamer. Het grootste verschil: een serre is geïsoleerd! Met een serre vergroot u dus uw woonkamer voor echt elk seizoen. Eigenlijk kunt u zelfs de (tussen)deuren en/of ramen verwijderen.

Accessoires maken het af

Vooral voor een veranda of tuinkamer bestaan er verschillende soorten accessoires. Als verlichting zijn diverse LED-spots beschikbaar in verschillende kleuren. Onder de overkapping past een elektrische of handmatige zonwering. Schaduw en koelte is ook te creëren aan de zijkant en/of voorkant door zogenaamde screens op te hangen. Voor een comfortabele kamertemperatuur kunt een heater overwegen. Wordt het u te heet onder de voeten in de zomer lees dan onze tips voor verkoeling. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele airco.

Montage van tuinkamer, veranda of serre

De typen aanbouw kunt u naar keuze met genoeg kracht én twee rechter handen op zich zelf monteren. Maar een klussendienst uit de buurt is ook een handige optie. Voor gegarandeerde kwaliteit door bekendheid met de producten maakt u echter beter gebruik van de vaklieden van de leverancier. Let erop dat de leverancier een complete montageservice aanbiedt. Daar hoort ook het nauwkeurig inmeten bij voor het betere maatwerk. Niet alles is zo kaarsrecht als het lijkt thuis…

Meer oplossingen voor huis & tuin >>

Tuinoplossing gekozen?

Hoe trekt u de tuin bij uw huis? Met een tuinkamer? Of beperkt u het tot een droge plek voor uw vervoersmiddel? We zijn benieuwd naar uw oplossingen om het seizoen te verlengen. Misschien zit u zelfs liever elk seizoen in uw serre. U kunt uw tip of ervaringen delen onderaan dit artikel.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over een tuinkamer, serre of veranda?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

[Beeldgebruik met toestemming van Verasol]

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: