Traplift in huis? Ontdek hier alle mogelijkheden

trapliftBent u op hoge leeftijd en hebt u moeite met de trap in huis? Denk dan eens aan een traplift. Die zijn er in vele soorten en maten, ook tweedehands en ook te huur. De prijs voor aanschaf begint bij € 1.000, soms zijn vergoedingen mogelijk en onderhandelen loont! Alleszelf.nl ging voor u op speurtocht en zet de nieuwste mogelijkheden op een rij.

Verhuizen of blijven wonen: dat is de vraag

Wanneer traplopen in uw woning moeilijk wordt, dan zij er verschillende alternatieven. U kunt uw huis anders inrichten en/of verbouwen, zodat alle dagelijkse activiteiten op één verdieping plaatsvinden. Dat is niet altijd wenselijk of mogelijk. U kunt natuurlijk ook verhuizen naar een appartement. Alle kamers liggen dan op dezelfde verdieping, waardoor u makkelijk van bijvoorbeeld de slaapkamer naar de woonkamer loopt. Maar niet iedereen zit te wachten op een verhuizing.  Een gemiddelde verhuizing kost al gauw € 5.000 en u moet in veel gevallen afscheid nemen van uw huidige woonomgeving. Ook zonder verhuizing kunt u echter traploos wonen, wanneer u een traplift laat installeren. Dat kan al vanaf € 1.000. Ook zijn er vergoedingen mogelijk. Welke keuzes heeft u en waar moet u op letten bij de aanschaf? Alleszelf.nl zet de mogelijkheden op een rij.

De informatie in dit bericht is gebaseerd op doorlopend bureau-onderzoek en lezersreacties op een eerdere editie. Hebt u zelf ervaringen met een traplift, deel die onderaan het artikel.

Twee hoofdzaken: stoel en rails

Wanneer u een traplift aanschaft moet u twee belangrijke keuzes maken. De eerste gaat over het soort stoel en de tweede over de loop van de rails langs de trap: aan de linker- of aan de rechterzijde. Bij een trap met een draai heeft u een brede zijde (daar waar de treden het breedst zijn) en een smalle zijde.

Stoel: draaien, verstellen, afwerking, zitten of staan

 • Draaibare stoel: eenvoudige uitvoeringen hebben een vaste stoel. Veel trapliften hebben echter een draaibare stoel, waardoor u makkelijker kunt gaan zitten en weer opstaan.
 • Welke onderdelen verstelbaar zijn: de zitting, de armsteunen en/of de voetenplank.
 • Handmatige of automatische instelbaarheid van de stoel.
 • De wijze waarop de stoel bediend wordt: met een joystick (een soort hendel) of met druktoetsen.
 • Afwerking: de stoelen zijn leverbaar in verschillende niveaus afwerking (kleur, stof, pasvorm). Een comfortabele draaibare stoel kost al snel € 1.000 meer dan een standaardstoel die niet draaibaar is.
 • Stoel of staplateau: de meest voorkomende traplift heeft een zitstoel. Voor wie echter goed kan staan kan de staplateau een oplossing zijn. Een voorbeeld vindt u bij Vilans. Het voordeel hiervan is dat u niet hoeft te gaan zitten en weer opstaan. In feite haalt u een soort roltrap in uw woning. Deze liften zijn leverbaar vanaf € 3.500. Voor mensen in een rolstoel zijn er speciale plateauliften. Door het grote oppervlak van deze lift is het plateau opklapbaar, zodat deze andere gebruikers van de trap niet hindert.

De rails: recht of draai, enkel of dubbel

 • De vorm van de rails wordt bepaald door de soort trap in uw woning. Het eenvoudigst en goedkoopst zijn liften voor rechte trappen. Het meest komen trappen met een of twee draaien voor. Deze zijn tot 1,5 keer duurder dan liften voor een rechte trap. Het prijsverschil wordt veroorzaakt door de kosten van het aanleggen van de rails.
 • Enkele of dubbele rails: beide vormen zijn mogelijk; bij een dubbele rails is het draagvermogen meestal groter.

De plaats van de rails bepaalt waar de standplaatsen van de stoel zijn wanneer deze niet wordt gebruikt. Het is belangrijk dat de stoel geen hindernis vormt voor personen die te voet met de trap gaan. Het is mogelijk om aan het eind van de rails een parkeerbocht te maken, waardoor de stoel in de parkeerstand op een gunstiger plaats staat. Verder is de plaats van de rails van invloed op de ruimte die u op de trap heeft. Wanneer de rails aan de brede zijde van de trap is gemonteerd, loopt u vanzelf iets meer aan de smalle kant. Dit hoeft echter geen probleem te zijn, omdat de treden ook daar nog breed genoeg zijn om veilig te kunnen lopen.

Veiligheid: trap gevaarlijkste plek in huis

Van de ouderen in Nederland die een beroep moeten doen op spoedeisende hulp is 8% van een vaste trap gevallen in hun eigen woning. De trap is daarmee de gevaarlijkste locatie in huis, gevolgd door de badkamer en het toilet. Wanneer u zich onzeker voelt op de trap is een traplift beslist te overwegen. Dat wil niet zeggen dat er met trapliften geen problemen kunnen zijn. Maar door de wettelijke veiligheidseisen is de kans op ongelukken erg klein. Belangrijke punten voor veiligheid zijn:

 • Kleding moet niet tussen de rails kunnen komen.
 • De voeten moeten niet klem kunnen komen te zitten door een goede klemdetectie.
 • Er is altijd een veiligheidsgordel aanwezig.
 • Bij belemmering of storing moet de stoel automatisch stoppen.
 • De stoel heeft altijd een knop of sleutel om ongewenst gebruik te voorkomen.
 • De stoel moet een extra accu bevatten die bij stroomuitval zorgt dat de stoel nog naar boven of naar beneden kan.

Prijzen nieuw: vanaf € 2.800

De prijs van een traplift bestaat uit de kosten voor de stoel, het op maat maken van de rails en de bevestiging. Wanneer u een rechte trap heeft, bent u het goedkoopst uit. Voor een basisuitvoering betaalt u dan € 2.800 tot € 3.500. Heeft u extra wensen, dan kunnen de kosten toenemen tot € 6.500. De meeste trappen hebben echter een of twee bochten. De prijzen variëren dan van € 6.000 tot € 9.000 voor een basisuitvoering. Afhankelijk van extra wensen kunnen de kosten (aanzienlijk) hoger zijn. Bij luxe varianten kunnen de prijzen oplopen tot € 13.000.

Prijzen tweedehands: vanaf € 1.000

Wanneer u op kosten wilt besparen, is een tweedehands traplift een goede optie. Sommige bedrijven zijn daarin gespecialiseerd of leveren dit naast een nieuw assortiment; ABBA, Handicare, Otolift, Recent, Smienk (ook via Eureka), Tiptop, en 123Trapliften (met merken Otolift en ThyssenKruppe). De kosten voor een traplift op een rechte trap komen dan uit op circa € 1.000 en voor een trap met twee bochten op € 3.250.

Kosten voor onderhoud en elektriciteit

De leveranciers bevelen allemaal een onderhoudsabonnement aan. Met een abonnement krijgt uw traplift jaarlijks een onderhoudsbeurt en bent u verzekerd van hulp wanneer zich een storing mocht voordoen. Wij belden drie leveranciers om na te gaan hoeveel de kosten hiervan bedragen. Voor een basisabonnement moet u rekenen op circa € 250 per jaar. Dat bedrag is inclusief een jaarlijkse controle en kosten voor eventuele reparaties. Mankementen worden dan binnen 48 uur verholpen. Wenst u een contract waarbij u met spoed geholpen wordt, dan bent u circa 60% meer kwijt. Behalve met de onderhoudskosten moet u rekening houden met kosten voor elektriciteit. Deze zullen echter geen probleem zijn: deze bedragen bij intensief gebruik van de traplift circa € 20 per jaar.

Vergoeding mogelijk?

Via de gemeente

De mogelijkheden om een vergoeding te krijgen voor een traplift via uw gemeente zijn de afgelopen jaren afgenomen. Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kijken gemeenten extra kritisch naar uw persoonlijke omstandigheden. In ieder geval moet het aannemelijk zijn dat u zonder traplift niet goed in uw huidige woning kunt blijven wonen. Verder bieden gemeenten alleen enkele standaardtypen aan. Luxere modellen moet u zelf betalen. Daarbij komt dat u bij een eventuele vergoeding van een traplift een eigen bijdrage moet betalen. De eigen bijdrage die mensen moeten betalen voor gebruik van voorzieningen uit de Wmo is in 2019 17,50 euro per vier weken. Dat is hetzelfde voor elk inkomen of draagkracht. Ook een woningaanpassing met een traplift valt onder de eigen bijdrage (zie ook het CAK)

Uit een PGB

U kunt een traplift ook aanschaffen uit een persoonsgebonden budget (PGB). U kunt dan zelf uw lift uitzoeken en betaalt maandelijks de eigen bijdrage. Het is wel aan te bevelen eerst een berekening van de kosten te maken, omdat een vergoeding via een PGB op langere termijn wel eens duurder zou kunnen zijn dan wanneer u zelf een traplift aanschaft. Bovendien zal de vergoeding vanuit de PGB niet hoger zijn dan de voorziening die de gemeente standaard vanuit de Wmo aanbiedt.

Informeer bij het Wmo-loket van uw gemeente naar de mogelijkheden. U vindt hier de contactgegevens van alle Wmo-loketten.

Een traplift huren kan ook

Wanneer u voor kortere tijd een traplift nodig heeft, kan het voordelig zijn een traplift te huren. Dit kost ongeveer € 100 (rechte trap) tot € 150 (trap met bocht) per maand. Daarbij komen de eenmalige kosten voor het aanbrengen van het railsysteem (€ 1000 tot € 2000).

Nog meer op maat

Trapliften kunnen op allerlei manieren worden aangepast en op maat worden gemaakt. Zo zijn er trapliften voor zware mensen. Alle trapliften hebben een minimaal draaggewicht van 120 kilo. Voor zwaardere mensen zijn er extra stevige trapliften met grotere stoelen en steviger rails. Uiteraard zijn de kosten hiervan ook hoger. Ook zijn er trapliften mogelijk voor trappen met bijzondere vormen en voor bevestiging langs meer trappen, zodat u meer verdiepingen per lift kunt bereiken.

Aanbieders: shoppen en onderhandelen

Er zijn in Nederland veel aanbieders van trapliften. De meeste aanbieders zijn gespecialiseerd in de merken van enkele fabrikanten. Voor een beeld van het aanbod kunt u een kijkje nemen bij aanbieders als ABBA, Eureka, EuroliftMedipoint (Thuisservice)Smienk, Otolift, ThyssenKrupp, Handicare, Stannah, PlusliftPracticomfort, Huis van Gemak en Triwa. Welke aanbieder u ook kiest, het is verstandig om van verschillende partijen een offerte op te vragen. Uit een (weliswaar wat ouder) onderzoek blijkt dat dat per trap een derde van de kosten kan schelen. Bovendien is het in dit marktsegment aan te bevelen te onderhandelen over de prijs.

Traplift weer verwijderen

Als u weer van de traplift af wilt, kunt u deze laten verwijderen tegen een vergoeding. Veel van de genoemde aanbieders van trapliften bieden deze mogelijkheid, soms zelfs via een aparte site zoals Trapliftverkopen.

Of toch (eerst nog) een goedkoop en gezond alternatief?

Wanneer u zich onzeker voelt op de trap, maar twijfelt of een lift nodig is, dan kan eventueel een tweede trapleuning uitkomst bieden. Of u kunt de hoogte van de traptreden halveren door extra stevige tussentreden te plaatsen. Daardoor heeft u minder kracht nodig en u belast uw gewrichten minder zwaar. Enocent levert deze ‘Easysteppers’ als simpel traplift alternatief waarmee u langer vitaal thuis kunt blijven wonen.

Een voorbeeld hiervan ziet u op dit filmpje van Omroep Brabant:

Van de laatstgenoemde oplossingen zijn de kosten zonder meer het laagst en bent u tevens verzekerd van uw dagelijkse work-out!

En (n)u?

Dankzij de traplift heeft u de mogelijkheid om in uw woning-met-trap te blijven wonen wanneer u minder goed ter been raakt.

Direct trapliften zoeken en vinden >>

Maar u kunt het geld ook besteden aan de verhuizing naar een appartement, waarbij u mogelijk afscheid moet nemen van uw huidige woonbuurt. De keuze is aan u! Hebt u ervaringen met trapliften, aanbieders, tips voor het gebruik of andere suggesties voor ons of onze lezers, meld ze gerust hieronder.

Wilt u elke 2 weken een gratis update ontvangen zoals dit artikel over de traplift? Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
3 reacties op “Traplift in huis? Ontdek hier alle mogelijkheden
 1. anja schreef:

  Een heel goed duidelijk artikel.
  Bewaar het zeker, voor als ik het ooit nodig zou hebben.

  Groet.

 2. gerrit van nijendaal schreef:

  Ik vind het hele goede stukken. Heb er erg veel aan voor mijn hulpverlening als vrijwilliger
  Gerrit van Nijendaal

 3. Wensstichting Oppepper4all schreef:

  Duidelijk artikel dat wij anderen graag aanbevelen. Oppeppende groet! Gerard Berentsen-Vz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: