Handige toepassingen van ledverlichting voor ouderen

Ledverlichting[Gastbijdrage] Ledverlichting biedt een aantal handige toepassingen voor ouderen, zowel in huis als daarbuiten. Hieronder vindt u vijf voordelen.

1. Ledverlichting verhoogt de veiligheid

Voor ouderen kan het lastig zijn om in het donker goed te zien. Ledverlichting kan hierbij helpen door goed en helder licht te bieden, zonder dat dit te fel is voor de ogen. Hierdoor kan een veiligere omgeving gecreëerd worden, bijvoorbeeld door het plaatsen van ledlampjes op traptreden of langs looppaden. Ook kan het gebruik van bewegingssensoren ervoor zorgen dat verlichting automatisch aan gaat wanneer iemand een ruimte betreedt, zodat er geen risico is om in het donker te struikelen of vallen.

De helderheid of de lichtsterkte van licht hangt af van de ruimte waar men zich bevindt. Zo zal er meer licht in de badkamer of keuken vereist zijn dan in de slaapkamer. De helderheid of intensiteit van licht wordt uitgedrukt in lux waarde. Zo is in een badkamer of keuken een lux waarde van 500 ideaal terwijl u in de slaapkamer al met 300 lux voldoende hebt. Het aantal lumen geeft de lichtintensiteit aan de bron weer en dat wordt uitgedrukt in lumen. Door het aantal lux te vermenigvuldigen met het aantal m2 in de ruimte kan u het aantal lumen berekenen dat u nodig heeft. Op iedere lichtarmatuur zoals bijvoorbeeld inbouwspots staat vermeld hoeveel lumen dit heeft

2. Ledlampen dragen bij tot een warme sfeer

Ledverlichting kan ook bijdragen aan de sfeer in huis. Er zijn veel verschillende soorten ledlampen op de markt, zoals kleurrijke lampen en lampen met dimfunctie. Dit kan ouderen helpen om een sfeer te creëren die past bij hun stemming, bijvoorbeeld door het gebruik van warmere kleuren in de avond of het dimmen van licht voor het slapen gaan.

Het is ook belangrijk om hier te kijken naar de lichtkleur die een armatuur heeft. Dit wordt uitgedrukt in Kelvin. Er zijn 3 grote varianten in Kelvin:

  • Warm wit waarbij de lichtkleur varieert van 2700 tot 3000 Kelvin. Dit is de meest gekozen kleur en deze leunt ook het meeste aan bij halogeen lampen. Om sfeer te scheppen is dit goed. Er bestaat zelf nog een warmere variant die varieert van 1800 tot 2200 Kelvin. De kleur daarvan is oranje-achtig en is nog sfeervoller.
  • Daglicht varieert van 4000 tot 4500 Kelvin en kan bijvoorbeeld gebruikt worden in de garage.
  • Koud licht varieert van 6000 tot 6500 Kelvin en wordt afgeraden in huis omdat het heel intens en koud is. Dit soort licht wordt voornamelijk gebruikt in loodsen.

Klushulp voor aanleg van ledverlichting vinden >>

3. Verlichting met led is goed voor de portemonnee

Ledverlichting is niet alleen handig voor ouderen vanwege de bovengenoemde voordelen, maar ook vanwege de energiebesparing die het biedt. Ledlampen zijn namelijk veel efficiënter dan traditionele lampen en verbruiken daarom veel minder energie. Hierdoor kunnen ouderen op de lange termijn flink besparen op hun energierekening.

4. Ledverlichting houdt ongewenst bezoek weg

Het gebruik van ledverlichting met een bewegingssensor bij de voordeur kan er ook voor zorgen dat ongewenste bezoekers worden afgeschrikt. De verlichting gaat automatisch aan wanneer er beweging wordt gedetecteerd, wat kan bijdragen aan een veiliger gevoel en eventuele indringers kan afschrikken.

Ook kan het gebruik van slimme verlichtingssystemen, zoals Philips Hue of SmartThings, helpen om een veiliger gevoel te creëren. Met deze smart home systemen kunnen ouderen de verlichting op afstand bedienen met een app op hun smartphone of tablet. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de verlichting in huis aan- en uitschakelen wanneer ze niet thuis zijn, wat kan helpen om indringers te ontmoedigen.

5. Ledverlichting in het verkeer

Ledverlichting kan ook handig zijn voor ouderen die gebruik maken van mobiliteitsmiddelen, zoals een rolstoel of scootmobiel. Door deze middelen te voorzien van ledverlichting kunnen ze beter zichtbaar zijn in het verkeer en kan het risico op ongelukken verkleind worden.

[Foto Handige toepassingen van ledverlichting door:] Anderson Guerra via Pexels.
[Gastauteur:] Webshop Ledspot-planet uit België biedt handige inbouwspots, plafondspots en railverlichting.

 

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over de toepassingen van ledverlichting?
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: