Kom van de bank voor deze leuke thuisactiviteiten

thuisactiviteitenNu we meer thuis blijven, verschuift de vrijetijdsbesteding ook. Een valkuil is om deze tijd als gewoon tijdverdrijf te zien. De huidige situatie is echter ook een kans om die dingen te doen die u écht graag wil. Dat kan een thuisactiviteit zijn waar u meer energie van krijgt. Meestal blijkt dat een zinvolle bezigheid te zijn die iets meer oplevert dan enkel amusementswaarde. Daarom hier geen aandacht voor al die ontspannende maar passieve activiteiten waar vaak een beeldscherm voor nodig is. Daarmee doelen we dus niet op het zeer nuttige beeldbellen of een cursus. Hieronder echter geen opsomming van nostalgische tv-programma’s of netflix-documentaires. Even niets over online museum rondleidingen, schrijvers die voorlezen en virtuele muziekoptredens. Alleszelf.nl geeft liever tips voor de net wat actievere thuisactiviteiten.

thuisactiviteiten voor op de bank#BlijfThuis met deze thuisactiviteiten

Kom uit die luie stoel of comfortabele bankstel of neem in ieder geval een actievere houding aan. Bezoek natuurlijk wel regelmatig Alleszelf.nl voor de nodige tips maar probeer verder gewoon eens een van deze energieke thuisactiviteiten voor lichaam of geest:

Tip 1: Vogels bestuderen

Hoe leuk is het als u niet alleen geniet van de vogels in de tuin of vanaf het balkon maar ook leert hoe ze heten? Zo heeft de koolmees een zwarte kop en de pimpelmees een blauwe pet. Doordat u de vogels gaat herkennen, zult u merken dat u de natuur intenser beleeft. De Vogelbescherming biedt een gratis cursus Tuinvogels in Nederland aan. Zo leert u in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Zelfstudie met een vogelgids kan natuurlijk ook, voor je het weet is het een hobby…

Tip 2: Hobby’s als thuisactiviteiten

Koken en bakken

Het vraagt planning en organisatie en… als het lukt is het erg lekker. Denk aan het bakken en decoreren van taarten, cakes en koekjes. Begin desnoods gewoon met een kant-en-klaar mix. U zult al snel toe zijn aan het betere kookboek. Voor de productieve (banket)bakkers is het in deze tijd wel snel te veel om op te eten. Vries uw baksels dan gewoon in of nog leuker: deel het uit of laat het uitdelen.

Levensverhaal schrijven

Op wat hogere leeftijd kan het opschrijven van je levensverhaal verrijkend werken. Zowel voor uzelf als uw familie en vrienden. Voor de kinderen of kleinkinderen is het heel interessant om te lezen wat bijvoorbeeld opa of oma allemaal hebben beleefd. Weet u niet waar te beginnen of komt u er zelf niet meer uit? Er bestaan workshops, cursussen met thuisopdrachten en deze boeken levensverhaal schrijven.

Familiestamboom maken

De familiegeschiedenis in kaart brengen is ook erg in trek. Steek er net zoveel tijd in als u wilt; er zijn altijd weer nieuwe takken te ontdekken aan de stamboom. Het is goed om er eerst meer over te lezen over uw stamboom maken om te achterhalen welke familielijnen u in kaart wilt brengen en vooral hoe. Er bestaan leuke invulboeken en eenvoudig om te beginnen (maar wel online) is MyHeritage. U voegt er na uzelf makkelijk de namen, data, foto’s van familieleden toe. Er is ook ruimte voor achtergrondverhalen. Let wel op: deze stamboom is alleen gratis tot een grootte van 250 familieleden.

kleurboek

Kleuren

Erg populair zijn kleurboeken voor volwassenen. Kleuren is een vorm van meditatie. Het geeft daarmee rust aan jezelf in deze toch zorgelijke tijd. U geeft uw eigen creatieve invulling aan een kleurplaat. Er bestaan verschillende kleurboeken geschikt voor verschillend kleurgerei; potlood of stift. Vooral mandala-boeken inkleuren werkt extra ontspannend.

Verzamelen

Deze hobby is van alle tijden en voor jong en oud. Het kan alleen, samen of in verenigingsverband. Er bestaat volop inspiratie om te verzamelen. De rages zoals flippo’s, knikkers, pokemon, diddle, trollen, grease- en voetbalplaatjes slaan we even over. Maak uw keuze want deze verzamelzaken vonden wij: postzegels, ansichtkaarten, munten, suikerzakjes, theelepeltjes, droogbloemen, voetbalplaatjes, stickers, proefmonsters van cosmetica, speldjes, lp’s of cd’s en eerste editie boeken of stripboeken. Je kunt het zo gek niet bedenken want wat dacht u van hele specifieke of uitzonderlijke verzamelingen? Daar komen ze: spaarpotten, oud servies, oude drankflessen of machines zoals naaimachines, tractoren of grasmaaiers. We zijn benieuwd of welke we missen, laat het weten onder dit bericht.

Handwerken

Ga offline creatief aan de slag. Brei of naai thuis uw eigen kleding of voor de (klein)kinderen nu Samen Breien even niet gaat. Of zoek de uitdaging in handwerken met een leuk borduursel of gehaakt project. Ook met naaldvilten kan je de leukste figuren maken, maar dan in 3D. Op bol.com vonden we veel benodigdheden voor handwerken.

Tip 3: Klussen

De doe-het-zelf- en tuinzaken beleven niet voor niets hoogtijdagen. Nu we nog langer thuis zijn is het prettig om in een fijne omgeving te zitten. Iets opknappen is heel bevredigend en dat kan ook een kleine klus zijn voor huis, tuin of balkon. Mest bijvoorbeeld elke dag een kastje uit en maak deze schoon. Deel de huiskamer wat ruimer in met een van deze slimme hoekbanken en gebruik de tips uit ons artikel over gezonde kamerplanten. Of beschilder en versier een oud stoeltje of tafeltje. In een fijne, makkelijke tuin of moestuin aan huis is er ook veel mogelijk. Is er op hoge leeftijd toch een klus in huis of tuin die u zelf niet kunt uitvoeren? In onze Keuzehulp Huis & Tuin vindt u veel hulp en oplossingen. Extra plezierig is dat klusjes ook onder bewegen vallen…

Tip 4: Bewegen

thuisactiviteit bewegenAls u matig intensief beweegt maakt uw lichaam gelukshormonen aan. De geschikte mate deze inspanning kan per persoon verschillen. Wat dacht u van een dansje in de huiskamer, ochtendgymnastiek, yoga op een yogamat of als het toch kan een frisse neus halen tijdens een wandeling in de buurt? Of hang een dartbord op en daag een huisgenoot uit. Lees ook ons bericht met meer beweegtips. Bewegen heeft niet alleen fysieke voordelen maar ook belangrijk voor de gezondheid van de hersenen. Net als muziek luisteren en geheugenspelletjes…

Tip 5: Braintraining

Leer beter te onthouden met allerlei geheugenspelletjes. Er zijn veel alternatieven voor online spellen en apps. Denk aan bordspellen en puzzelspellen. Maar ook aan denksporten als dammen, schaken en puzzelen of een potje kaart. Zijn uw hersenen scherp om een studie op te pakken?

Tip 6: Studeren

Een van de slimmere thuisactiviteiten om bij de les te blijven en een intellectuele uitdaging aan te gaan. Voor elk niveau zijn er mogelijkheden. Zo kunt u bij Soofus Plus zelf bepalen wat, waar en wanneer u leert en onbeperkt online cursussen volgen. Lees ook ons bericht over holistische cursussen. Of kijk maar eens bij instituten als NTI of LOI. Oud Geleerd Jong Gedaan biedt nu ook online colleges; door studenten, voor ouderen!

Er zijn ook zeker 30 universiteiten en HBO-instellingen die https://soofos.nl/plus/naast hun reguliere studieprogramma op maat onderwijs voor vijftigplussers. U hebt dan geen verplichte tentamens meer en de collegetijden zijn flexibelere ingericht. Extra fijn is het studeren met gelijkgestemden. Dit heet hoger onderwijs voor ouderen: het HOVO-onderwijs. Zie het als cursussen op academisch niveau. Zelfstudie met een van deze studieboeken kan natuurlijk ook heel goed.

Tip 7: Online naar de radio en podcasts luisteren

podcast luisterenOp online-radio.nl kunt u, het websiteadres verklapt het al, eenvoudig naar online radio maar ook naar podcasts luisteren. Zij bieden via een heldere navigatie een grote variëteit aan radiostations, van landelijk tot regionaal en zelfs de zogenaamde ‘huiskamer piraten’. U vindt er ook een breed aanbod aan Nederlandstalige podcasts. Een podcast is een audio- of video-opname die op internet wordt gepubliceerd. Podcasts kunt u afspelen via een computer of een mobiel apparaat, zoals een smartphone of tablet.

Podcasts kunnen over allerlei onderwerpen gaan, variërend van nieuws en politiek tot entertainment en kunst. Online-radio.nl voegt dagelijks nieuwe podcasts en afleveringen toe aan hun aanbod. Zo kunt u gemakkelijk en snel de radiozender of podcast vinden die u past. U zit dus zelf aan de knoppen en luistert net zo gemakkelijk tijdens een van uw andere thuisactiviteiten!

Met welke thuisactiviteiten blijft u actief?

U ziet het, er zijn legio zinvolle tijdsbestedingen voor thuis zodat wij ook onmogelijk volledig kunnen zijn. Des te leuker om hieronder te horen hoe u thuis actief blijft. Wat is uw favoriete hobby, studie of spel?

Naar de Keuzehulp met alle diensten voor ouderen >>

Met speciale dank aan Pronto Wonen voor hun (beeld)bijdrage aan dit artikel. Zij bieden nu ook online product- & interieuradvies aan via videobellen.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: