Ouderen kunnen steeds langer thuis blijven wonen door slimme apparaten

slimme apparaten

[Gastbijdrage] Ouder worden betekent niet dat je meteen je vertrouwde huis hoeft te verlaten. De meeste ouderen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en gelukkig kan technologie daar een handje bij helpen. Van slimme sensoren tot handige spraakassistenten, er zijn steeds meer apparaten die het leven makkelijker maken. Een beetje extra gemak is altijd welkom, toch? Het voordeel is dat de meeste ouderen ook steeds vaker internet hebben. Veel slimme apparaten werken alleen met internet, dus dat is wel handig. Voor ouderen zonder internet kan het slim zijn om familieleden te vragen een abonnement voor internet thuis af te sluiten. Zo kunnen niet alleen slimme apparaten worden gekoppeld, maar is internetten in huis ook mogelijk.

De zorg verandert en slimme oplossingen zijn nodig.

De zorgsector staat onder druk. Er zijn steeds meer ouderen en minder zorgpersoneel. Dat betekent dat er slimme oplossingen nodig zijn om ouderen te helpen zonder dat ze direct afhankelijk zijn van anderen. Denk aan een automatische medicijndispenser die op het juiste moment een herinnering geeft of een valdetectiesysteem dat direct een bericht stuurt naar een familielid of hulpdienst als iemand valt. Dit soort technologie geeft niet alleen gemoedsrust aan ouderen, maar ook aan hun dierbaren.

Slimme technologie is al in veel huishoudens te vinden

Veel ouderen denken misschien dat technologie niet voor hen is, maar de kans is groot dat ze al verschillende slimme apparaten in huis hebben. Denk aan een elektrische fiets die de mobiliteit vergroot, een video deurbel voor extra veiligheid of een tablet om eenvoudig te videobellen met kleinkinderen. Vooral die laatste is in de afgelopen jaren enorm populair geworden. Als persoonlijk contact niet altijd mogelijk is, dan is een videogesprek een prima alternatief.

Technologie moet aansluiten bij wat ouderen willen

Niemand zit te wachten op ingewikkelde snufjes waar je eerst een cursus voor moet volgen. Technologie werkt alleen als het nuttig is en makkelijk te gebruiken. Een slimme bloeddrukmeter die eenvoudig werkt en de huisarts kan informeren bij afwijkingen of een lamp die automatisch aanspringt als iemand ‘s nachts naar het toilet loopt, zijn goede voorbeelden.

Waarom wachten tot het echt nodig is?

Veel mensen gaan pas nadenken over hulpmiddelen als ze al problemen ervaren, maar waarom wachten? Een slimme medicijndispenser voorkomt dat pillen worden vergeten, waardoor het makkelijker is om de dag te beginnen.

Wat zijn handige slimme apparaten voor ouderen?

Er is inmiddels van alles op de markt. Een eenvoudige tablet met grote knoppen maakt bellen en berichten sturen een stuk toegankelijker. Slimme navigatiesystemen met een noodknop helpen ouderen om veilig de deur uit te gaan. En dan zijn er nog de slimme horloges die niet alleen de tijd aangeven, maar ook de hartslag en activiteit meten. Zelfs een spraakassistent kan handig zijn: gewoon vragen om het nieuws van de dag of een herinnering voor een afspraak, zonder gedoe met knopjes en schermen.

Technologie als ondersteuning voor de zorg

Natuurlijk, technologie vervangt geen persoonlijk contact of zorg. Maar het kan wél een verschil maken in het dagelijks leven. Dus of het nu gaat om veiligheid, gemak of contact met anderen, slimme apparaten helpen ouderen langer zelfstandig te blijven wonen en dat is toch precies wat iedereen wil?

[Gastauteur Slimme apparaten: Odido – [Foto smart watch:] door Pixabay via Pexels.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: