De slaapkamer aanpassen hoort ook bij langer thuis wonen

slaapkamer aanpassenHet is prettig als u zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen. Met de huidige regelingen en voorzieningen is er tegenwoordig heel veel mogelijk, maar wat kunt u zelf doen om uw huis zo geschikt mogelijk te maken? Na de tuin, keuken en badkamer besteden we hier graag aandacht aan de slaapkamer. Wat kunt u aan de slaapkamer aanpassen om veiliger en fijner te slapen? Iets simpels als nachtkastjes of een hoog-laagbed kan al een groot verschil maken. Denk daarnaast over smart toepassingen, de toegankelijkheid en hulpmiddelen. En het leukste: de sfeer die u wilt creëren in uw kamer, door bijvoorbeeld een moodboard te maken. Lees onze wakkere tips!

De slaapkamer aanpassen: vijf maal zeker & fijn

1. Smart slaapkamer

slaapkamer aanpassen lichtValgevaar ontstaat vooral bij het in en uit bed stappen en bij het aan- of uitkleden. Smart-home producten kunnen bijdragen aan veiliger slapen en opstaan. Naast op afstand bedienbare verlichting kan een bewegingssensor onder uw bed het licht aanzetten als u opstaat. Dat is handig in de donkere dagen en als u ’s nachts naar het toilet gaat. Nog mooier is de aanleg van een lichtspoor om de weg te wijzen. Ook elektronisch: de bediening van (ook zware) gordijnen of luxaflex en uw ramen. Deze laatste opent al makkelijker met  verlaagde raambediening maar nog beter met een elektrische opener.

2. Toegankelijkheid

Bedenk dat ook uw slaapkamer beter lang toegankelijk kan blijven. Is er bijvoorbeeld wel ruimte voor een (tijdelijke) rolstoel? Weet dat daarvoor zeker 90 centimeter naast het bed nodig is en ook nog eens een vrije draaicirkel van 1,5 meter doorsnede. U zult beamen dat een toilet dichtbij de slaapkamer en op dezelfde verdieping erg comfortabel is. Als u de keuze nog kunt en gaat maken, plaats het toilet dan in de badkamer. Indien daar of apart op de overloop geen plek is, installeer het toilet dan in een andere kamer. Mocht traplopen echt lastig worden en een traplift geen optie is dan kunt u mogelijk op de begane grond verbouwen. De slaapkamer aanpassen inclusief badkamer kan op de begane grond mogelijk in een aanbouw, de garage of de schuur.

3. Hulpmiddelen

Ook voor veel hulpmiddelen voor de slaapkamer kunt u terecht bij een thuiszorgwinkel. De volgende hulpmiddelen dragen bij aan meer comfort en veiligheid, afhankelijk van uw conditie:

  • bedlees- en stoeltafels en dienbladen, in hoogte verstelbaar
  • bedhekken en bedsteunen
  • bedtouwladder om in zittende positie te komen
  • deurbel (voor als de thuiszorg langskomt)
  • (incontinentie) matrasbeschermers
  • luchtzuivering.
  • rookmelder op of in de buurt van het plafond.

4. Het meubilair

Het bed

Als u moeite heeft of krijgt met in en uit bed stappen overweeg dan een hoog-laagbed. Zo’n verstelbaar bed zet u namelijk met één druk op de knop op de gewenste hoogte. Ook een verstelbaar hoofd- en voeteinde is plezierig. Daarnaast wilt u op hogere leeftijd ook meer comfort van uw matras maar dat is erg persoonlijk. In ieder geval houdt niemand van matrassen met stekende veren, herkenbare kuilen of slechte ventilatie. Er bestaan vele soorten matrassen met elk hun eigen voordelen. Neem de de tijd om matrassen te vergelijken, ga uitgebreid proef liggen. Vergeet ook niet het juiste slaapkussen en maak het gezellig met een mooi dekbedovertrek.

De nachtkastjes

slaapkamer aanpassen nachtkastjeHet nachtkastje is misschien wel een van de meest ondergewaardeerde meubelstukken in onze interieurs. Zonde, want goede nachtkastjes (ook wel slaapkamerkasten genoemd) kunnen het leven een stuk makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld na over de items die u op wilt bergen in uw nachtkastje, en wat voor soort verlichting u naast uw bed wilt hebben. Ook is het verstandig om ruimte te hebben voor een telefoon, zodat u als het nodig is vanuit uw bed om hulp kunt bellen. Zet de belangrijke telefoonnummers in de telefoon achter sneltoetsen.

Als u bedacht heeft aan welke eisen het nachtkastje moet voldoen kunt u nadenken over de stijl. Misschien wilt u wel een modern nachtkastje? Of een luxe nachtkastje van teak hout? Maar vooral het formaat en de hoogte is iets om goed over na te denken. In een kleine slaapkamer is een smal nachtkastje geschikt. Daarnaast vraagt bijvoorbeeld een hoog bed om een hoger nachtkastje. Pas tot slot ook op voor scherpe hoeken: voorkomen is beter dan genezen.

Overige slaapkamermeubels

Ook bij het aanschaffen van bijvoorbeeld een kledingkast is het belangrijk dat hij gebruiksvriendelijk is. Let er op dat de deuren makkelijk open en dicht gaan, en vermijd kasten waarbij u veel moet bukken om bij uw spullen te komen. Zorg dat in de opbergruimtes de meest gebruikte kleding en spullen binnen handbereik liggen. Als u een ruimere slaapkamer heeft, kan het fijn zijn een goeie stoel in de ruimte te plaatsen: zitten tijdens het aankleden voorkomt vallen. Met goede verlichting erbij kunt u zo ook een fijne plek creëren om te lezen of tot rust te komen. Er zijn tegenwoordig veel stoelen verkrijgbaar met opsta-hulp, zodat u zorgeloos kunt genieten van een goed boek.

Diensten voor huis & tuin vinden >>

5. De sfeer

Niet alleen meubels creëren een fijne slaapkamer, ook kleur kan heel veel doen! Wilt u graag een gezellige, energieke sfeer? Of liever ontspannen en rustig? Een frisse kleur op de muur kan al een groot verschil maken. Een muur verven is een kleine klus, met groot effect. Voor een rustgevende kamer kiest u voor blauw- en groen tinten. Liever wat leven in de brouwerij? Kies dan voor warmgeel of herfstrood. Maak zo nodig gebruik van een klussendienst.

Gezond weer op

Alvast welterusten en morgen gezond weer op. Dat u daar zelf invloed op kunt uitoefenen is hopelijk wat duidelijker met dit bericht. Laat u uw tips voor een veilige, goede nachtrust hieronder achter? Lees daarna (uit)gerust verder hoe u goed kunt slapen zonder pillen.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over de slaapkamer aanpassen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: