Is onthard water goed of slecht voor uw gezondheid?

onthard waterIn tegenstelling tot hard water bevat onthard water geen kalk of mineralen die kalk kunnen vormen. Of onthard water beter is voor de gezondheid dan hard water ligt er maar net aan waar het water voor wordt gebruikt. Zo bevat hard water mineralen die uw lichaam nodig heeft, wanneer water is onthard zijn deze mineralen niet meer aanwezig. Het is dus niet aan te raden om constant onthard water te drinken aangezien u deze benodigde mineralen dan zult missen. Het is echter juist wel aan te raden om een waterverzachter gebruiken om kalkaanslag te voorkomen. Ook voor de gezondheid van uw haar en huid kunt u tijdens het douchen beter gebruik maken van onthard water.

Wat is onthard water?

We spreken van onthard water wanneer water geen kalk bevat. Daarnaast bevat onthard water ook geen calcium en magnesium. Deze mineralen komen van nature voor in grondwater en kunnen kalk vormen wanneer het water wordt opgewarmd. Water dat kalk bevat, wordt afhankelijk van de hoeveelheid kalk ook wel hard of zelf zeer hard water genoemd. Onthard water wordt wordt juist zacht water genoemd. Het water dat in Nederland uit de kraan komt, is over het algemeen zacht tot gemiddeld hard. De precieze hardheid van het water kan enigszins verschillen afhankelijk van de locatie waar u woont. Ook zijn de eisen voor de hardheid van kraanwater in het buitenland vaak anders.

De voordelen van onthard water

Er zijn een aantal redenen waarom u gebruik zou willen maken van onthard water. Ten eerste kan hard water ervoor zorgen dat er kalk ontstaat op uw sanitair. Denk hierbij vooral aan de kranen in de douche en in de keuken. Wanneer er eenmaal kalk is ontstaan is het lastig om het sanitair schoon en hygiënisch te houden. Dit zou in sommige gevallen uiteindelijk kunnen leiden tot een vermindering van de gezondheid. Een ander belangrijk punt is dat douchen met hard water kan zorgen voor een droge huid. Douchen met hard water kan er daarnaast ook voor zorgen dat uw haar er minder mooi uit gaat zien. Door gebruik te maken onthard water zult u hier minder last van hebben.

Het bepalen van de hardheid van water

Er zijn verschillende manieren waarop u zelf de hardheid van water kunt meten. Het hierbij handig om te weten dat de hardheid van water kan worden aangegeven met behulp van twee verschillende schalen. Het gaat hierbij om de Duitse graden en de Franse graden.

Test water ontharden

Een hele simpele manier om het water te testen is door een fles te vullen met water en een aantal druppels afwasmiddel. Als u deze schudt en het schuim verdwijnt snel is het water hard, verdwijnt het schuim niet dan is het water juist zacht. Voor een meer specifieke meting van de waterhardheid kunt u echter ook strips kopen waarmee u de hardheid kunt meten.

Keuzehulp voor Huis & Tuin >>

Zo kunt u zelf water ontharden

Mocht het zo zijn dat u hard water in huis blijkt te hebben dan kunt u overwegen om een waterontharder te laten installeren. De bekendste waterontharder die ook tegenwoordig nog erg veel wordt gebruikt is de zoutwaterontharder. Er zijn echter nog meer verschillende soorten waterontharders te koop. Welke waterontharder het beste past bij uw situatie hangt onder andere af van waarvoor u het ontharde water zult gaan gebruiken. Dit is bijvoorbeeld de beste waterontharder volgens top-X. Zo speelt de benodigde hoeveelheid onthard water een rol in het bepalen van het juiste systeem. Het budget dat beschikbaar is zal daarnaast ook meespelen in de keuze voor een bepaald soort waterontharder.

Tips en ervaringen met onthard water

Wat zijn uw tips en ervaringen met kalkrijk water gerelateerd aan gezondheid? Laat graag uw reactie hieronder achter voor andere lezers. Meer weten? Lees ook ons artikel over waterontharden met onze redactietest.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: