Moestuin blijft een gezonde hobby. Gaat u tuinieren?

moestuin ouderenDe Nederlandse volkstuin heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Vijftien jaar geleden was er leegstand, maar tegenwoordig zijn er weer wachtlijsten. Volgens de volkstuindersorganisatie AVVN zijn er in ons land zo’n tachtigduizend moestuinen. Voor een deel komt die aanwas door senioren die meer tijd krijgen en een eigen groentetuin ambiëren. Ook Turkse en Marokkaanse mensen nemen nogal eens een moestuin. Deze bevolkingsgroepen vinden het niet meer dan logisch om zelf groenten en fruit te verbouwen. Bovendien zijn ze dan verzekerd van groenten die in Nederland niet altijd makkelijk te verkrijgen zijn. Graag geven we hier inspiratie om moestuinieren als gezonde, gezellige hobby te overwegen. Dat kan ook heel goed samen.

Moestuin

Een gemiddelde moestuin kost ongeveer tien uur werk per week. Ofschoon de moestuin voor veel mensen een prettige tijdsbesteding betekent, levert het ook eigen groenten en fruit op zonder dat het genetisch gemanipuleerd is en zonder chemicaliën. Puur natuur dus. Het financieel voordeel is echter ongeschikt. In Nederland zijn groente en fruit redelijk betaalbaar en volop te verkrijgen. Echter het plezier van het nuttigen van eigen geproduceerd voedsel levert een belangrijke meerwaarde. U kunt daarvoor gewoon online wat zaden kopen voor wat sla of uitgebreider ook groentezaden kopen. En dan zaaien en oogsten en opeten maar!

In eigen tuin

Een moestuin is ook in een eigen tuin te realiseren. Met moestuinbedden van maximaal één meter met een verhard tussen pad van minimaal 50 centimeter is alles gemakkelijk te bewerken. Met een haag van geleide fruitbomen zijn de vruchten op plukhoogte te oogsten zonder ladder. Een moestuin geeft een tuin allure. Gezamenlijk met een breed terras afgescheiden door een lage haag wordt een natuurlijk effect gerealiseerd. Zo maakt u fijne uitrustplek voor de vrije tijd. Dit effect wordt vergroot door comfortabele loungestoelen en een fijne tafel met stoelen om de geoogste groente geschikt te maken voor het eten.

moestuin groenteGoede gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een volks- of moestuin gezonder leven dan hun buren zonder zo’n tuin. Ouderen hebben minder vaak gezondheidsklachten, gaan minder vaak naar hun huisarts. Tuinders zijn significant meer tevreden met hun leven en voelen zich ook nog eens minder eenzaam. Werken in een moestuin blijkt ook een effectief middel te zijn om stress te verminderen. Tuinieren vermindert het stresshormoon cortisol.

Moestuin op hoogte

In plaats van moestuinbedden kunnen verhoogde plantenbakken worden gebruikt. Verhoogde plantenbakken hebben het voordeel dat er minder gebukt hoeft te worden. Tuinieren op hoogte vergt minder werk. En er komt minder onkruid in de bakken. Met een automatisch bewateringssysteem zorg je voor de juiste beregening. Zorg verder voor goed tuinmateriaal om overbelasting te voorkomen, maar ook voor de juiste kleding en bescherming. Denk hierbij aan werkbroeken, schorten en handschoenen die goed passen.

Lezen en doen

Er is veel geschreven over moestuinen; bekijk hier een aantal boeken over moestuinen. De site van de AVVN heeft een kalender met actuele activiteiten zoals workshops en presentaties. Daarnaast vindt u er heel veel groene tips en een portaal om zaden te ruilen. Ook veel zorginstellingen hebben tegenwoordig een actieve moestuin. Informeer gerust naar zo’n zorgmoestuin in de buurt wanneer u mag komen kijken of helpen.

Klussen in huis & (moes)tuin vinden >>

Een moestuin iets voor u?

We zijn benieuwd naar uw eigen moestuin ervaringen en visie. Wat zijn uw tips om tot op de hoogste leeftijd actief te blijven in de moestuin?  Of waarom lijkt u dit wel wat? Laat uw reactie graag hieronder achter voor meer groene vingers.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over de moestuin?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: