Matrassentest: goed slapen hoeft geen topsport te zijn…

matrassentestLekker slapen is uitgerust en zonder klachten wakker worden. Een matras dat is afgestemd op uw lichaam en slaapgewoontes draagt daar vast en zeker aan bij. Lees daarom deze wakkere informatie over de verschillende matrassen en vooral waar u op moet letten om het perfecte matras te vinden. Een matrassentest is dan wel zo handig. Goed slapen is geen topsport maar het juiste matras vinden wel…

Slapen als een kampioen

Wist u dat ‘onze’ TeamNL topsporters in de aanloop naar de, helaas uitgestelde, Olympische Spelen op een nieuw matras slapen? Zo halen zij het beste uit hun prestaties én dag want een goede nachtrust ligt aan de basis ligt van elke prestatie. Ook onze redactie mocht dit TeamNL-matras uitproberen om de resultaten met u te delen. Want ook op hogere leeftijd heeft een goede slaap natuurlijk effect. Dag in dag uit en een leven lang!

Matrassen en hun materie

Er bestaan veel verschillende materialen en vullingen voor matrassen waarbij ook allerlei combinaties worden gemaakt. Dat maakt kiezen extra moeilijk. Een enkelsoortige massieve vulling zie je in ieder geval bijna niet meer. De meeste matrassen hebben een meerlaags vulling en ook nog eens van verschillende materialen. Deze bepalen samen met de laagdikte en volgorde van deze lagen de mate van ondersteuning, ventilatie en comfort. De consumentenbond geeft een mooi overzicht van alle soorten matrasmaterialen.

Matrassentest: Zo kiest u een matras

Op elk potje past een dekseltje en dat geldt gelukkig ook voor matrassen. Hou rekening met de volgende aspecten, die we vonden in de matrassentest van M line, bij de keuze van de perfecte matras:

  • Formaat: hoe breder een 1-persoonsmatras is, hoe comfortabeler u ligt. Dit heeft er mee te maken dat bij een breder en langer matras het draagvermogen en de bewegingsruimte groter is. Voor een tweepersoonsbed geldt dat je het beste slaapcomfort krijgt als iedere persoon een eigen matras heeft gebaseerd op persoonlijke kenmerken.
  • Geslacht: mannen en vrouwen hebben een andere lichaamsbouw en verschillen op diverse punten van elkaar.
  • Lengte: tel 20 cm bij uw lengte op voor het matras met de juiste lengte.
  • Gewicht: dit is mede bepalend hoe diep u in het matras wegzakt. Zo is een soepeler matras afdoende voor lichtere personen en een steviger matras weer beter voor zwaardere personen. Zo past het juiste matras zich aan aan de vormen van het lichaam en dat geeft het bekende ligcomfort.
  • Lichaamsbouw: deze bepaalt welk type matras geschikt is. Het matras moet de lichaamscontouren volgen en uw ruggengraat in een natuurlijke houding houden. De schouders en heupen zijn hierbij bepalend. Zo is bij brede schouders een soepele schouderzone belangrijk.
  • Klachten na het slapen: deze voorkomt u met een goed matras en hoofdkussen. De juiste keuze bevordert het actieve herstel van het lichaam en kunnen nek- en rugklachten voorkomen.
  • Temperatuur: als u het ’s nacht te warm of te koud hebt, heeft dit effect op de kwaliteit van uw nachtrust. Met het juiste matras welke afgestemd is op de gevoelstemperatuur slaapt u beter.

matrassentest houding buik

  • Slaaphouding: deze bepaalt waar het matras ondersteuning moet geven. Slaapt u op de zij? Dan moeten uw schouders verder in het matras zakken om een rechte wervelkolom te behouden. Er bestaat een juiste ondersteuning voor elk type slaper zodat het lichaam ook dan in een natuurlijke houding ligt.

In welke houding slaapt u? Doe de Matrassentest >>

Onze Team NL matrassentest

matrassentestNet als de TeamNL topsporters mocht ook onze redactie het M line TeamNL-matras uitproberen om de resultaten met u te delen. Want ook op hogere leeftijd heeft een goede slaap natuurlijk effect. Dag in dag uit en een leven lang!

De Olympische Spelen vinden vanwege het corona virus nu plaats van 23 juli tot 8 augustus 2021. De Paralympische Spelen schuiven ook op en starten op 24 augustus en eindigen op 5 september. | Bron TeamNL

Ook een uitgeslapen redactielid is nooit weg dus lieten we Robert de proef op de som nemen. M line is een innovatieve aanbieder van slaapsystemen en matrassen, ook binnen Nederland. Dankzij een uitvoerig testprogramma beschikken zij over de nieuwste wetenschappelijke inzichten en testresultaten. Al meer dan 300 topsporters en ambassadeurs hebben dit ook ontdekt en slapen op ‘M line’.

Slaaphistorie

De weg naar een goed bed en matras kan vol hobbels en kuilen zijn… Herkenbaar? Robert: ‘Al sinds onze studententijd hebben we een klassieke 2-persoons Auping Auronde-ombouw. Na een aantal jaren vervingen we de matrassen voor een veel te zachte foam versie; het eigen merk van een lokale beddenzaak. Toen de rek uit de originele Auping-spiralen was, kochten we voor in de oude ombouw twee lattenbodems van Sensaflex en naar later bleek nu weer een veel te hard, spartaans Auping-matras. Het blijft lastig om in een winkel een keuze te maken door ter plekke even proef te liggen. Na een te zachte en een te harde matras is de hoop nu dus op een topsporters matras gevestigd. Mijn partner kreeg zelfs pijn in schouder en arm van het te harde matras. Het is fijn dat er een omruilgarantie op zit van maar 100 dagen en dat het matras een harde en een zachte zijde heeft om te testen. Kijk, dat is nog eens gerust proef liggen voor lastige 50+ slapers als wij. Ik geef hieronder graag onze review weer’.

Uitgeruste redactie?

Op de site van M line is te lezen dat het TeamNL matras een opencellig hr-schuim heeft. Dat zegt ons niets maar wel dat het voor een optimale vocht- en warmteregulering zorgt. Daarnaast hebben de boven- en onderzijde van het matras een andere hardheid. Dat sprak ons aan gezien de gangbare overgangsverschijnselen en onze voorkeur voor slapen op de buik en zij. Dan kan je het matras desnoods nog van de andere kant bekijken.

Matrassentest lattenbodem

De basis

bezorging aan huis

Bezorging aan huis

Details M Line matras Team NL

Tot in de details

Goede pasvorm

Bezorging

Alleszelf.nl is gericht op diensten in de buurt en aan huis. Ook deze service geldt hier want na een online bestelling stonden de matrassen, weliswaar op 1,5 meter, voor de deur. Het aflevermoment was makkelijk te volgen met een track en trace-systeem waarvan we de link in de mail ontvingen. De matrassen waren opgerold, goed beschermd in plastic en feestelijk verpakt in een mooie doos. Medaillewaardig!

Uiterlijk

De verpakking bevat een korte duidelijke instructie en zelfs een mesje om het folie te verwijderen. Na het uitpakken moeten de matrassen eerst zelf 10 minuten uitrusten. De matrassen hebben een mooi ontwerp en de uitvoering ziet er echt degelijk uit met een perfecte afwerking. De twee 1-persoonsmatrassen passen goed strak in onze Auronde-ombouw met een, door de dikte van de matrassen, goede in- en uitstaphoogte. Dat is extra fijn voor 50-plussers ook al zijn we sportief actief.

matrassentest

Slaaptest

We wilden starten met de zachte zijde omdat onze vorige matrassen erg hard waren. Maar wat is nou die zachte zijde? Het antwoord vonden we op de bijgeleverde flyer maar dan wel onder de veelgestelde vraag: ‘Moet het TeamNL matras gedraaid of gekeerd worden?’. Ons vermoeden werd bevestigd: de zijde met de soepele bovenlaag is de mooie zijde met een logo-versiering en sierlijke stiksels. Gesteld wordt dat deze zijde van het matras zich beter vormt naar het lichaam zonder dat je er in verdwijnt. Je ervaart daardoor genoeg ondersteuning waar het nodig is.

De eerste testnacht verliep nog niet helemaal zoals verwacht; we sliepen allebei heel licht en moesten nog duidelijk wennen aan een andere ondersteuning. Dat is ons echter bekend van hotelovernachtingen op een ‘vreemd’ matras. Op de flyer staat ook dat het inderdaad even kan duren voordat je lichaam helemaal gewend is aan het matras. Denk zelfs aan een periode van drie tot zes weken!

We hebben het wel direct niet meer te warm of te koud gehad. Is dat dan dankzij de goede ventilatie? Nou ja, hoeven we ook niet te weten; een goede nachtrust is de bestemming. We hadden ook minder behoefte om steeds te gaan verliggen en om te draaien. Daarnaast hadden we eerder last van de ruimte tussen de matrassen maar deze versie sluit echt goed op elkaar aan zonder wat weg te schuiven. De eerste week sliepen we toch al steeds beter. In de maand die volgde raakten we duidelijk gewend aan het matras en sliepen we in een ruk door en ook zonder de pijnklachten van ons oude spartaanse matras.

Kwaliteit bewijst zichzelf

Kortom, we zijn blij met deze nieuwe aanwinst net als onze eigen oranje leeuw: kater Buzz. Zijn er dan geen minpuntjes? Misschien de prijs die je betaalt voor een goed matras ook al klopt de prijs-kwaliteitsverhouding. Profiteer anders gewoon van tijdelijke acties op de site van M line en grijp uw kans om lekkerder te slapen. Zoals Sonja Barend altijd afsloot: ‘Voor nu welterusten en morgen gezond weer op.’ Groeten van redacteur Robert.

Meer voor Huis & Tuin >>

Uitgeslapen?

Wat zijn uw ervaringen met uw matraskeuze en een goede nachtrust? Laat het weten in een reactie onder dit bericht. Lees voor het slapen ook alles over  ‘Goed slapen zonder pillen’ en ons bericht over het aanpassen van de slaapkamer.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over de matrassentest?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: