Een veilige en makkelijke vloer leggen voor senioren: 4 tips

Makkelijke vloer[Gastbijdrage] Naarmate we ouder worden, kunnen alledaagse taken zoals rondlopen in huis een groter risico met zich meebrengen. Het is dus belangrijk om een veilige omgeving te realiseren. Een van de makkelijkere manieren om dit te doen? Zorgen voor een veilige vloer in huis! Dit artikel biedt praktische tips om een vloer veilig en toegankelijk te maken voor ouderen, zodat ze met vertrouwen en gemak kunnen bewegen in hun eigen huis. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan verder!

Kies voor gemak en veiligheid met klik PVC vloeren

Een klik PVC vloer biedt een flink aantal voordelen voor senioren. Door het eenvoudige kliksysteem is het erg makkelijk om de vloer zelf te leggen, zonder gedoe met lijm en al te veel bijsnijden. Daarnaast is een klik PVC vloer geluiddempend en vochtbestendig waardoor het een erg hygiënische vloer is. Een ander voordeel van een klik PVC vloer is dat de ondergrond niet gelijk hoeft te zijn. Een PVC vloer met geïntegreerde ondervloer egaliseert oneffenheden, dus er hoeft geen rekening te worden gehouden met een extra ondervloer. Een ander voordeel is dat je de vloer kunt meenemen bij een verhuizing door het relatief eenvoudig los te klikken.

Verwijder obstakels zoals drempels en randen

Drempels en verhoogde randen tussen kamers kunnen plekken zijn waar senioren overheen struikelen. Door deze obstakels te verwijderen kan er voor een veiligere omgeving worden gezorgd. Als het niet mogelijk is om deze obstakels weg te halen, kan ervoor gekozen worden om deze te voorzien van antislip randen, oprij randjes of duidelijke markering. Door verwijdering van deze obstakels of door de markering ervan wordt er automatisch gezorgd voor meer comfort in de woning.

Kies voor vloeren met eenvoudig onderhoud

Kies voor vloermaterialen die weinig onderhoud vereisen en die gemakkelijk zijn schoon te houden. Laminaat en PVC-vloeren zijn goede opties, deze hebben weinig onderhoud nodig en zijn snel schoon. Bij dit soort materialen is even stofzuigen en dweilen al gauw voldoende. Houten vloeren zijn bijvoorbeeld prachtig, maar vergen een stuk meer onderhoud.

Direct klussendienst in de buurt vinden >>

Vergroot de veiligheid met anti-slip coatings

Is de woning nou al voorzien van gladde vloeroppervlakken zoals tegels of hout? In dat geval zou je een antisliplaag kunnen aanbrengen. Het vervangen van dit soort vloeren is erg veel werk en vrij prijzig. Kies voor een antisliplaag om het risico op uitglijden te verminderen. De antisliplagen zijn er ook in verschillende kleuren en maten, dus het is goed mogelijk om er een te kiezen die bij je interieur past. Door een bijpassende antislip laag te kiezen wordt je interieur er niet minder op, maar alleen maar veiliger. Met deze tips kan er niet alleen een veilige, maar ook een stijlvolle woning vloer worden gerealiseerd.

Gastauteur van Makkelijkkevloer is Roobol | Foto door Anna Shvets op Pexels.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: