Laagdrempelige mantelzorgwoning? Dit is mogelijk!

laagdrempelige mantelzorgwoningEen laagdrempelige mantelzorgwoning is wellicht de beste keuze als u worstelt met gevoelens van isolement en prijs stelt op persoonlijk contact. Zo kan het fijn zijn om met  andere mensen uw levensverhaal te delen. De laagdrempelige mantelzorgwoning is een nieuw type woonruimte dat sinds kort beschikbaar is. Degenen onder u die op zichzelf willen blijven wonen, kunnen dat daardoor doen tegen een redelijke prijs en met gemak. Bovendien profiteert u hiermee van de voordelen van samenwonen terwijl ieder toch hun privacy behoudt. Als u op zoek bent naar een laagdrempelige mantelzorgwoning kunt u een zogenaamd chalet ambiëren. U leest er hier meer over en u kunt ook direct op internet zoeken naar enkele te koop staande chalets, er zijn genoeg chalets te koop.

Soorten mantelzorgwoningen

Er bestaan diverse soorten mantelzorgwoningen. Naast een vrijstaande mantelzorgwoning of chalet kunt u ook een aanbouw aan uw huis (laten) bouwen. Of u kiest ervoor om  bestaande bouw aan te passen tot een mantelzorgwoning. Een vrijstaande mantelzorgwoning is veelal weer demonteerbaar en daarmee geschikt voor verkoop als er geen zorgbehoefte meer bestaat. Dit type woning is ook nog eens in formaat en in alle benodigdheden geheel naar wens in te delen. De huisaanbouw mag eveneens vergunningsvrij worden uitgevoerd binnen de regels. Hierbij is het een interessante investering als permanente woningverbetering, ook als de mantelzorgfunctie weer komt te vervallen. Bij een huisverbouwing van bijvoorbeeld de huidige schuur, garage of aanbouw kan deze ruimte met de nodige woonvoorzieningen direct als zorgwoning fungeren.

De flexibiliteit van een vrijstaand ontwerp

Een chalet kan speciaal ontworpen worden voor mensen met dementie en helpt hen om een ​​actief leven te leiden in hun eigen omgeving. U kunt er ook voor kiezen om in een chalet te wonen dat is ontworpen voor mensen die zelfstandig willen wonen en ondersteuning krijgen van multidisciplinaire teams die bewoners helpen om veilig en goed ondersteund te blijven tijdens het verblijf.

Gemeenschappelijke ruimte met keuken

Een type laagdrempelige mantelzorgwoning is er een met een gemeenschappelijke ruimte en een keuken waar de bewoners gebruik van kunnen maken. Omdat bewoners hierdoor niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zichzelf en voor anderen maaltijden kunnen bereiden, is de keuken het belangrijkste onderdeel van deze vorm van woonruimte. Hierdoor is de kans groot dat mensen minder eenzaam zijn.

Dagbesteding als aanvulling

Een aanvullende optie voor laagdrempelige ‘huisvesting’ overdag is dagbesteding. Deze voorzieningen zijn vaak gegroepeerd op het soort te leveren diensten, zoals een buurthuis of thuiszorginstelling. Mensen die van dit soort programma’s gebruik maken, kunnen mogelijk hulp krijgen bij zaken als persoonlijke hygiëne en maaltijden, maar ook deelnemen aan groepsactiviteiten en lessen. Voor deze voorzieningen kunt u informatie inwinnen bij het Wmo-loket in uw gemeente.

Informatie & advies zoeken en vinden >>

Waarom zou u een laagdrempelige mantelzorgwoning overwegen?

Een laagdrempelige mantelzorgwoning kopen, is niet alleen een manier van leven, maar ook een goede investering. U kunt uw locatie en indeling kiezen, evenals het type zorg dat u wilt. De mogelijkheden zijn eindeloos als u kijkt naar een laagdrempelige mantelzorgwoning. U kunt het weer verkopen wanneer u meer geld nodig heeft of iets vindt dat beter bij uw behoeften past. Als u de buurt niet leuk vindt, ga dan gewoon verhuizen! De voordelen om er een dergelijke woning te hebben, zullen al snel het tijdelijke ongemak compenseren om deze praktische droom te realiseren. Het is echt niet zo moeilijk als u eenmaal de eerste stap heeft gezet.

Ervaring met een laagdrempelige mantelzorgwoning?

We horen hieronder graag ook uw ’zelfstandig langer wonen’ tips en ervaringen met een wie weet ook laagdrempelige mantelzorgwoning. Uw medelezers helpt u dan vast met uw informatie welke u onderaan dit bericht kunt plaatsen.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over de laagdrempelige mantelzorgwoning?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
2 reacties op “Laagdrempelige mantelzorgwoning? Dit is mogelijk!
  1. Antoon Elders schreef:

    Ziet er goed uit. Maar dan wel wat minder felle kleuren in de folders.

  2. Gerrie Faber schreef:

    In het artikel mis ik bepaalde voorwaarden voor het plaatsen van een mantelzorgwoning. Er moet al echt sprake zijn van mantelzorg, je moet dus al minimaal 8 uur per week zorg/begeleiding nodig hebben van een naaste.
    Als de woning vergunningsvrij is gebouwd moet deze weer verwijderd of aangepast worden zodat hij niet meer als woning gebruikt kan worden als degene die de zorg ontvangt overlijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: