Zaaien, maaien, verticuteren, onkruid verwijderen, de strijd tegen kale plekken… Een mooi groen, strak grasveld komt je helaas niet aanwaaien. Als u grasonderhoud toch als een fijn onderdeel van het tuinieren ervaart, dan is dit zeker voor de beweging alleen maar goed. Toch kan dit tijdrovende gras management steeds lastiger worden. Zowel voor uzelf als tuineigenaar of in uw rol als mantelzorger. Alleszelf.nl bekijkt hier daarom de kansen van kunstgras kiezen voor een meer toegankelijke tuin met veel minder onderhoud.
Soort kunstgras kiezen
Er bestaan verschillende soorten kunstgrassen voor een onderhoudsvriendelijk, kunstmatig gazon. Kijk eerst naar de toepassingsmogelijkheden want een kunstgrasveld is eigenlijk op allerlei plekken mogelijk. Gewoon als vervanging van het huidige grasveld in de tuin maar ook op het balkon, platje of dakterras. En wat dacht u van een fijn speelveld voor de kleinkinderen, misschien zelfs met kleine hockey- of voetbalgoaltjes!
Let er op dat u een (merk)soort kiest welke natuurlijk, duurzaam en veilig is voor mens en milieu. Daarnaast is de hard- of zachtheid belangrijk, afhankelijk van het gewenste gebruik. Kies voor toegankelijkheid met rolstoel, rollator of krukken beter voor een wat stabielere, hardere ondergrond. Zo geniet u ook van uw grasveld als u mogelijk wat minder mobiel wordt. Kunstgras kan bestaan uit:
- Nylon (sterk en stijf);
- Polyethyleen (levensecht, geschikt voor sport, veerkrachtig, weinig onderhoud)
- Polypropyleen (goedkoopst en minst duurzaam).
Keurmerk en garantie
Veel Nederlandse kunstgras bedrijven werken met het REACH-keurmerk. Zo kunt u als consument bij het kunstgras kiezen het beste vertrouwen op de kwaliteit van uw kunstgras aankoop. Let er dus op dat jouw kunstgras dit keurmerk heeft. Besef verder dat de meeste kunstgrassen dan wel langer dan acht jaar mooi blijven, maar dat een garantie boven deze acht jaar niet realistisch is. Reden: de mogelijke verkleuring door UV-straling ondanks de bestaande UV-coating.
Kunstgras kiezen vanwege voordelen
Kunstgras is ten opzichte van natuurgras toegankelijker dankzij een vlakke, hardere ondergrond. Op een kunstmatig veldje kan kan vanwege de doorlaatbaarheid verder geen wateroverlast ontstaan. Een heel groot voordeel is het bijzonder lage onderhoud. Zo behoort inzaaien, grasmaaien, ontmossen en weerbarstig onkruid verwijderen voorgoed tot de verleden tijd. Verder blijft uw grasveld altijd mooi, ook op een te natte ondergrond en schaduwplekken. Tot slot hoeft u natuurlijk nooit te sproeien om het gras mooi en groen te houden en dat scheelt aanzienlijk in uw watergebruik!
Investering
Logischerwijze bepaalt de portemonnee de (kunst)graskeuze. Reken naast de aanschaf- en aanlegkosten wel de over alle jaren gebruik mee en vergelijk dit met de onderhoudskosten van natuurgras die wegvallen. En vergeet niet dat comfort ook wat waard is.
Aanleg en onderhoud
Wilt u op hogere leeftijd kunstgras laten leggen en onderhouden omdat dit te technisch of te zwaar is?
Na kunstgras kiezen start de aanleg
Verschillende leveranciers bieden ook een legservice aan of u koopt de kunstgrasmat zelf en schakelt bijvoorbeeld een hoveniersbedrijf of klussendienst in. In onze Keuzehulp kunt u daarvoor onder andere filteren op tuinklussen, uw regio en spoedklussen:
Direct een tuinklussendienst zoeken en vinden >>
Na aanleg volgt toch onderhoud
Ook voor het bij voorkeur jaarlijkse onderhoud kunt u zo hulp vinden. Jawel, kunstgras houdt toch ook van aandacht. Denk aan:
- Reinigen (vuil en mos)
- Verwijderen bladeren
- Opborstelen grasmat
- Bijvullen zand
- Reparatie van losse naden
- Preventie (anti-algenmiddel)
Kunstgras kiezen makkelijker?
Hopelijk kunt u met de hulp van dit bericht het juiste kunstgras kiezen. Of u weet nu dat u voorlopig nog lekker blijft bewegen achter de grasmaaier. Maak dan wel gebruik van deze tips voor een makkelijke tuin en lees over deze tuinaanpassingen om elk jaargetijde van zon en tuin te genieten. Heeft u ook een tuintip voor een prachtig grasveld? Laat uw reactie dan hieronder voor onze lezers achter.
Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over kunstgras kiezen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.
[Bronnen:] Praktijkervaring redactie, Wikipedia, Gras en Groen (kunstgrasfoto’s), Rijksoverheid.
Geef een reactie