Jaloezieën of gordijnen? Zo blijft raambekleding bij de tijd

jaloezieën of gordijnen

[Gastbijdrage] Wie wil nou niet het interieur bij de tijd houden en dit in een handomdraai een sfeervolle uitstraling geven? Dat kan door te zorgen voor de lichtval te regelen die u prettig vindt. Jaloezieën zijn daarvoor als oplossing niet meer weg te denken. In bijna alle woningen komen we ze tegen al dan niet gecombineerd met gordijnen. Voor mensen die aluminium jaloezieën wel prettig vinden vanwege de lichtinval, maar het warme van stof prefereren. Hier leest u over de soorten, breedtes, materialen en toepassing van raambekleding. Kies jaloezieën of gordijnen voor de fijnste lichtinval of combineer raak! Welk type heeft uw voorkeur?

Volop keuze in jaloezieën of gordijnen…

Horizontale lamellen

jaloezieën en gordijnen erkerJaloezieën zijn praktisch met de horizontale lamellen. De lamelbreedtes zijn er van smal tot breed; 16, 25, 35, 50 en 70 millimeter. Een keuze uit veel of weinig lamellen voor het raam. Smal kan sierlijk ogen in bijvoorbeeld een erker en breed is robuust. De aluminium jaloezieën 16 mm staan dicht op elkaar, waardoor er wel minder uitzicht ontstaat.

Veelzijdig aluminium

In feite is aluminium het basismateriaal voor jaloezieën. De lamellen zijn in een kleurenpallet verkrijgbaar, maar ook in mat of glans. Het voordeel van aluminium is dat het niet roest. Het is daarom geschikt voor vochtige ruimten zoals de keuken en badkamer. Daarbij is aluminium een stevig materiaal, maar toch licht van gewicht. De bediening is dan een stuk gemakkelijker als bij lamellen van hout. Verder zijn aluminium jaloezieën redelijk eenvoudig te monteren met de bovenbak en onderlat. Aluminium heeft echter niet dezelfde klankkleur als hout. Waar hout het geluid opvangt en dempt, geeft aluminium het geluid weer af. Dat zorgt voor een galmend effect in grotere ruimtes.

Verticale lamellen

Horizontaal kan ook verticaal. Bij de benaming ‘lamellen’ wordt eigenlijk verticale lamellen bedoeld. Deze zijn ook breder dan bij de horizontale uitvoering. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, breedtes en kleuren. Lamellen zijn er in kunststof, textiel of aluminium. De lamelbreedte varieert van 52, 70, 89 of zelfs 125 millimeter. Stoffen lamellen geven een warme en rijke uitstraling aan de woning, maar zijn minder geschikt voor natte ruimtes zoals de badkamer. Aluminium lamellen hebben juist een strakker uiterlijk en zijn zeer geschikt voor vochtige ruimtes. Tot slot zijn kunststof lamellen multifunctioneel omdat ze lang mee gaan.

Klushulp voor jaloezieën of gordijnen vinden >>

Een andere vorm zijn de binnenluiken of shutters. Het zijn in feite luiken met verstelbare horizontale lamellen. Ze hebben dezelfde functie als jaloezieën alleen is de vorm anders. Een kwestie van smaak.

Verduisteren

jaloezieën en gordijnen die verduisterenExtra daglicht is fijn maar hinderlijk als u (uit) wilt slapen of als zonlicht op uw beeldscherm valt tijdens het werk of tv-kijken. Overweeg daarvoor een combinatie met verduisterende rolgordijnen of plisségordijnen. Met semi-transparante plisségordijnen breekt het zonlicht. U heeft krijgt wel sfeervol binnen en het is toch niet te donker. De hoeveelheid licht regelt u dan door deze gordijnen verder open of dicht te schuiven.

Laat u uw licht schijnen over uw interieur?

Hopelijk kijkt u met onze informatie hernieuwd naar uw interieur om zo plezierig mogelijk te (gaan) wonen. Voor welke combinaties kiest u en wat zijn uw ervaringen? Laat gerust hieronder uw reactie achter. Lees daarna meer woonnieuws, bijvoorbeeld over een eigentijds interieur.

[Over gastauteur] Topjaloezieën is onderdeel van Blister Blinds en biedt de hoogste kwaliteit zonwering en raamdecoratie voor de scherpste prijs van Nederland. Dat kan omdat zij alleen maar online en rechtstreeks uit eigen fabriek leveren.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over de keuze in jaloezieën of gordijnen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: