Huis opruimen? Vijf tips voor minder spullen in uw woning

huis opruimen

Vandaag de dag kunt u voor elk probleem wel een oplossing kopen, u zult het wel herkennen. Van elk product zijn er verschillende kleuren, prijzen en een hele hoop mogelijkheden. De nieuwste technologie en mode komt sneller dan ooit tevoren en het lijkt allemaal niet bij te houden. Dat leidt tot een hoop keuzestress en vooral tot miskopen. Het huis wordt een rommeltje en het is niet meer duidelijk wat u nou echt nodig heeft en wat alleen maar in de weg staat. Zoals men altijd zegt: een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd!

Uw huis opruimen met deze tips:

Uw huis opruimen voordat u mogelijk nog gaat verhuizen scheelt veel zorgen. Daarbij is het op uw oude(re) dag ook zo dat meer spullen zorgen voor een grotere kans om u te bezeren. Opruimen is dus ook een vorm van valpreventie! En tot slot: u laat het opruimen later toch niet aan uw nabestaanden over? Met dit artikel willen we u helpen uw spullen op te ruimen en te bepalen wat de essentiële items zijn in huis om fijn én veilig te wonen. We zijn ook erg benieuwd naar uw ervaringen. Maakt u deze kenbaar onder dit artikel?

Tip 1: Begin gemakkelijk

Opruimen en vooral spullen weg doen kan erg lastig zijn, omdat wij als mensen nu eenmaal herinneringen koppelen aan voorwerpen. Begin daarom niet gelijk bij uw fotoboeken of andere sentimentele items. In plaats daarvan kunt u bijvoorbeeld beginnen met het uitzoeken van de rommel in uw schuur, zolder of voorraadkast, of gewoon eerst eens uw keukengerei. Ga daarna door naar bijvoorbeeld kleding, boeken en cadeaus en eindig bij uw meest sentimentele items.

Does it spark joy? | Marie Kondo, opruimgoeroe.

Een tip van de bekende Japanse opruimgoeroe Marie Kondo is om elk apart item vast te houden en er dan over na te denken:  “Wordt ik gelukkig van dit voorwerp of niet?”. Als het antwoord nee is, moet het in ieder geval weg.

Tip 2: Denk aan later

Het is niet fijn om over na te denken, maar op de oude dag zeker wel noodzakelijk. Na uw overlijden zal uw familie en vrienden uw huis op gaan ruimen. Het is ook voor hen erg fijn als er niet al te veel spullen zijn om uit te zoeken. Bewaar daarom vooral spullen die een gedeelde sentimentele waarde hebben met uw nabestaanden, zoals uw favoriete boeken, uw koekjestrommel of kunstwerken. Grote collecties porselein servies of oude boeken die u niet meer leest, zijn daarentegen voorwerpen die voor u maar ook voor uw nabestaanden niet meer van grote waarde zin. Houdt hier rekening mee wanneer u opruimt.

Tip 3: Maak gebruik van uw opbergruimte

kast in huis opruimenAls u merkt dat u het erg lastig vindt om uw spullen uit te zoeken maar u wel graag een opgeruimd gevoel wilt hebben kunnen meubel keuzes ook al van grote invloed zijn. Een open kast waarin je alles ziet, ziet er al snel erg rommelig uit. Kies daarom voor (deels) gesloten kasten of voor opbergmandjes of bakken in uw kast. Bekijk hier de perfecte kasten. Bakken in uw kast zijn ook nog eens een handige manier om uw spullen te sorteren. Uw waardevolle spullen als verzamelitems, beeldjes of keramiek komen ook veel meer tot hun recht wanneer ze mooi uitgestald staan in een vitrinekast, dan wanneer ze bij elkaar op een boekenplank stoffig staan te worden. Ook handig om te weten: effen vlakken geven meer rust dan meubels of behang met een print. Behang slechte muren beter met Renovlies dit helpt ook mee aan een opgeruimd gevoel.

Tip 4: Schakel hulp in

Opruimen is helemaal niet zo makkelijk als het lijkt. Vraag uw vrienden of familie om hulp als u het lastig vindt. Een second opinion kan erg veel helpen, maar ook als u gewoon iemand heeft om mee te praten tijdens het uitzoeken zal dat het proces vergemakkelijken. Betaalde hulp om u goed thuis te voelen in uw eigen omgeving bestaat ook in de vorm van de zogenaamde professional organizers. U vindt hen in onze Keuzehulp Administratie & Geld. Zij ondersteunen om de juiste keuzes te maken over uw tijd, ruimte en spullen. Voor slimme woningaanpassingen of hulp bij meubelmontage zijn er ook genoeg oplossingen:

Klushulp voor huis & tuin vinden >>

Tip 5: Weggooien, weggeven of verkopen

huis opruimenNog een belangrijk proces van het opruimen is het antwoord op de vraag: wat doet u nu met de spullen die u weg doet? Echt oude spullen en kleding kunt u het beste weggooien. Voor veel andere items is een tweede leven ook een optie. U kunt spullen doneren via de kledingcontainer in de buurt, aan een kringloop of een asielzoekerscentrum, Of u maakt er gewoon uw familie, vrienden of buren blij mee. Ook zijn er verschillende websites en groepen of Facebook waar u uw spullen op kunt zetten om gratis weg te geven, zoals de site Gratis op te halen. Dit zal waarschijnlijk ook fijner zijn dan iets simpelweg weggooien. Een andere optie is om spullen te verkopen. Vooral kunstvoorwerpen en meubels kunt u kwijt op marktplaats of een veilinghuis. Dan kunt u ook nog verdienen aan uw opruimproces.

Hoe gaat u uw huis opruimen?

Dit waren vijf simpele tips die u hopelijk erg zullen helpen bij het huis opruimen! Heeft u nog meer tips? Wat doet u met uw opgeruimde spullen? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over een huis opruimen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: