De handige parasol om makkelijk te openen en te verplaatsen

handige parasolAls de zon weer hoger aan de hemel gaat staan, lonken naast het strand ook de tuin en het balkon. Daarvan kunt u langer genieten als u ook de schaduw kunt opzoeken. Naast een zonnescherm kan ook een handige parasol dan natuurlijk niet ontbreken. Zo zong Toon Hermans dan wel een liedje voor de lol over paraplu, parachute en parasol maar zonweren is toch echt een serieuze zaak. Een goede parasol draagt ook bij  aan wooncomfort bij een mooi zitje of fijne eetplek buiten. Mogelijk is de bediening van een parasol op hogere leeftijd echter niet altijd even gemakkelijk. Ook goede stabiliteit is wel zo veilig. Daarom geeft Alleszelf.nl in dit artikel meer inzicht in de verschillende systemen en typen parasols.

Wat is uw handige parasol?

Keuze uit drie soorten

  • Zweefparasol: met een draaibare mast aan de zijkant (aan de vlakke kant of in de hoek). Zo staat de mast niet meer in het schaduwvlak. Handig voor boven een ligbed, tuinset of eettafel. Deze parasols zijn ook met verrijdbare parasolvoet beschikbaar, zo nodig met extra wieltjes.
  • Midden-mast parasol: met de mast in het midden van de parasol. Daardoor is de parasol beter bestand tegen wind en daarmee stabieler.
  • Balkon- of muurparasol: de ideale oplossing bij beperkte ruimte op balkon of terras. De naam zegt het al; hierbij zit het frame van de parasol namelijk aan de muur bevestigd. Zo is een (moeilijk verplaatsbare) parasolvoet, waar u ook nog eens over kunt struikelen, overbodig. Door het doek te kantelen is afschermen van de zon heel makkelijk.

De bedieningsmethode

Zeker op hogere leeftijd is het bedieningsgemak van de parasol leidend. U heeft de keuze uit drie systemen:

  1. Push up/ Pull down systeem: onze aanrader want erg eenvoudig te bedienen. U opent de parasol door een knop naar beneden te trekken. Ook sluiten gaat echt met minimale inspanning. Doordat draaiende onderdelen ontbreken is de duurzaamheid prima.
  2. Lierwerk: veel gebruikt bij de grotere parasols. Openen en sluiten van het doek gaat met een bijgeleverde, afneembare hendel die u ronddraait. Dit type vraagt wel wat armkracht dus echt eerst zelf uitproberen.
  3. Dubbel katrol systeem: met een koord aan de buitenkant. U opent het doek door het koord naar beneden te trekken en vast te klemmen in een ‘kikker’. Eenvoudig bedienbaar voor iedereen. Met een pin door het frame voorkomt u dat het doek mogelijk in kan klappen. Kortom, u moet eel kunnen rekken en strekken…

Rond, vierkant, of rechthoekig?

handige parasol

Welke vorm heeft uw voorkeur? Goed om te weten dat u een vierkante en rechthoekige modellen aan elkaar kunt koppelen. Daarbij is een doekgoot handig om uw hele terras te beschermen tegen zon en regen. Bij een rond doek zijn de baleinen allemaal even langwaardoor deze een hogere sluithoogte heeft. U opent dit model daardoor gemakkelijk boven de tafel. Een telescopische versie daarvan biedt nog meer comfort op uw terras. Dit type sluit boven de tafel dankzij een telescopische mast. De bovenkant van deze mast gaat namelijk tijdens het sluiten omhoog waardoor ook deze ook hoger sluit.

Handige parasol van welk materiaal?

Parasols kunnen uit verschillende materialen bestaan. De beste doekmaterialen zijn polyester, olefin, textileen en acryl/dralon. Het mechaniek kan van hout, kunststof of aluminium zijn. Daarbij zijn de aluminium parasols het meest handzaam en duurzaam door hun stevigheid en lichte gewicht en levensduur.

Meer voor Huis & Tuin zoeken en vinden >>

Keuzehulp huis & tuin

fratello handige parasol

We vonden in onze Keuzehulp bijvoorbeeld Solero met de verschillende, genoemde typen parasols. Deze parasols voor tuin en terras zijn ook leverbaar met verschillende accessoires. Het bedrijf investeert in de kwaliteit en duurzaamheid. Dat doen ze door vooraf inspecties, metingen en keuringen uit te voeren. Doordat de frames van aluminium zijn gemaakt, hebben de parasols bovendien een goede weerstand tegen corrosie. Ook een punt van aandacht en wel zo veilig ook! Hun twee ‘Must-have Parasols’ in 2021 zijn de  Fratello parasol en de Palestro parasol.

Let bij de aanschaf ook op:

  • de garantie: hoeveel jaar krijgt u op het frame en de kleurvastheid van het doek.
  • de duurzaamheid: daaraan draagt bijvoorbeeld een onderhoudsadvies, een beschermhoes en recyclebaarheid bij.
  • de montage, maak zo nodig gebruik van een klussendienst.
  • levertijd en eventuele bezorgkosten.

 ‘Paraplu, parachute, parasol. Zomaar een liedje voor de lol‘ | Toon Hermans

Handige parasol voor de lol?

Nou ja, een parasol is dan wel voor de lol maar de keuze is een serieuze zaak. Let goed op de ruimte en functie en vooral of u de parasol makkelijk kunt bedienen. Uitproberen loont zeker! Laat uw ervaringen en parasoltips daarmee graag hieronder achter. Lees ook Verstandig zonnen op elke leeftijd: smeren, kleren, weren! Wij wensen u alle schaduw toe!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over de handige parasol?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: