Een gezond binnenklimaat extra belangrijk voor ouderen

binnenklimaat[Gastbijdrage Strooming] Voor een goede gezondheid is het voor iedereen belangrijk een gezond binnenmilieu te hebben. We brengen gemiddeld maar liefst twintig uur per dag binnen door, waarvan 15 uur in ons eigen huis. Het hebben van een gezond binnenklimaat is nog belangrijker bij groepen mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals ouderen. In dit gastblog krijgt u daarom meer informatie over een veilig binnenklimaat. Wist u bijvoorbeeld dat u met een luchtonderzoek de luchtkwaliteit in huis kunt laten controleren en schimmel in huis kunt laten meten? Lees meer over de mogelijke gezondheidsklachten, oorzaken en oplossingen om gezond te blijven wonen.

Gevaren van een ongezond binnenklimaat

Allerlei factoren in huis kunnen onze gezondheid op een negatieve manier beïnvloeden. Een ongezond binnenmilieu kan onder andere leiden tot vervelende gezondheidsklachten zoals benauwdheid, hoesten of geïrriteerde ogen. Een ongezond binnenklimaat kan sneller gebeuren dan u denkt, en vaak hebt u het zelf niet door. Lucht u na het douchen bijvoorbeeld wel goed de badkamer? En zet u vaak genoeg de ramen open om gezonde frisse lucht naar binnen te laten stromen? Bij bepaalde omstandigheden kan een ongezond binnenklimaat nog schadelijker zijn, bijvoorbeeld bij mensen met hart- en vaatziekten, astma en reuma. Belangrijk om er iets aan te doen dus! Door slechte ventilatie kunnen in vochtige ruimtes schadelijke schimmels ontstaan, die u kunt herkennen aan zwartje puntjes op muren en plafonds. Als er veel schimmels in huis zijn kan dit leiden tot vermoeidheid, astma.

Gezond binnenklimaat en gezondheid voor ouderen

onderzoek binnenklimaatKlachten

Vanzelfsprekend geldt dat hoe langer je je in een ongezonde lucht begeeft, hoe erger de klachten zullen worden en hoe schadelijker het zal zijn voor je gezondheid. Ouderen zijn extra kwetsbaar voor een ongezond binnenmilieu. Ze verblijven vaak langer binnen in de woning, en worden over het algemeen sneller ziek dan een gezond persoon. Schimmels in huis kunnen reuma verergeren. Daarnaast kunnen ouderen die sowieso al vatbaarder zijn voor ziektes door schimmels in huis zelfs een longontsteking oplopen.

Onderzoek

Om verzekerd te zijn van een gezond binnenklimaat kun je een ammoniak luchtonderzoek laten uitvoeren. Met een professioneel ammoniak luchtonderzoek weet je zeker dat het binnen milieu van de woning optimaal is of kun je doelgerichte maatregelen treffen tegen schimmels in huis. Voor een goede gezondheid!

Alles voor klussen huis & tuin >>

Probleem aangepakt?

Eerder schreef Alleszelf.nl al over het belang van een gezond binnenklimaat dankzij zuurstof gevende, gezonde kamerplanten. Maar er zijn ook signalen die om een professionele aanpak vragen. Heeft u ervaringen met overlast door vreemde luchtjes of schimmels in huis? We zien ook benieuwd naar uw oplossingen om zo’n probleem aan te pakken. Deel ze onderaan dit bericht

[Over de auteur] Strooming is de specialist in Nederland en België in legionellapreventie en onderzoek voor een veilig binnenklimaat. Het onderzoek richt zich op geluid, geur en lucht in huis. Zo achterhalen zij de oorzaak van overlast en geven advies wat ermee te doen. Het doel is een gezonde woon- en werkplek.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over een gezond binnenklimaat?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: