Het gemak van een mantelzorgwoning

mantelzorgwoningMantelzorg is zorg die door naasten gegeven wordt. Vaak wordt mantelzorg gegeven in combinatie met professionele zorg. Door de extra ondersteuning kunnen ouderen bijvoorbeeld langer zelfstandig blijven wonen, of is het mogelijk om een ernstig ziek gezinslid thuis te verzorgen in plaats van in een zorginstelling. In veel gevallen zijn hiervoor wel aanpassingen nodig aan de woning. Een mantelzorgwoning kan hierin uitkomst bieden.

Zorg dichtbij huis

Wanneer een zorgbehoevende thuis blijft wonen, is er vaak behoefte aan extra ruimte. Zo kan het fijn zijn om een slaapkamer of doucheruimte op de begane grond te creëren. Bij verminderde mobiliteit kan het ook fijn zijn wanneer er meer ruimte is, bijvoorbeeld voor het rijden met een rolstoel of rollator. Het is niet altijd mogelijk om die extra ruimte in de eigen woning te creëren. Gelukkig is er dan nog een andere oplossing, die het toch mogelijk maakt om thuis te blijven wonen: de mantelzorgwoning.

Een mantelzorgwoning kopen

Een mantelzorgwoning kopen is interessant voor iedereen die voor langere tijd mantelzorg aan huis zal gaan geven of krijgen. De mantelzorgwoning kan in de tuin van de eigen woning geplaatst worden, of zelfs aan de huidige woning vast. In beide gevallen resulteert het in meer en beter in te delen ruimte. Zo kan er zorg bij huis gegeven worden en hoeft degene die de zorg nodig heeft hier niet voor te verhuizen.

Mantelzorgwoning snel geregeld

Omdat de mantelzorgwoning als losse unit geplaatst wordt, is in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Dat is prettig, want zo’n vergunningsaanvraag kan een langdurig traject zijn. Maar waar je bij een vergunningsaanvraag vaak maanden moet afwachten, kan een losse unit binnen korte tijd geplaatst worden. Dit kan dus veel tijd schelen en dat is zeker bij mantelzorg vaak prettig, omdat deze meestal niet lang uitgesteld kan worden.

Klussendienst vinden >>

Bijkomend voordeel is dat een mantelzorgwoning naar eigen wens ingericht kan worden en daardoor optimaal aan de zorgvraag kan voldoen. Is er bijvoorbeeld een tillift nodig naast het bed? Dan kan hiermee bij het indelen van de ruimte al rekening gehouden worden. Ook het plaatsen van extra brede deuren kan een optie zijn, wanneer de zorgvrager in een (elektrische) rolstoel zit. Dergelijke aanpassingen dragen bij aan het comfort en het gemak van een mantelzorgwoning. Zo creëer je een optimale omgeving voor zowel de zorgbehoevende als de (mantel)zorgverlener.

[Gastauteur Het gemak van een mantelzorgwoning incl. foto’s:] UnitDirekt. Zij geven ontzorgend advies op maat om uw woonwens te vervullen.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over het gemak van een mjantelzorgwoning?
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: