Duurzaam wonen geeft energie met deze acht bespaartips

duurzaam wonenBent u woningeigenaar? Dan heeft u vast al nagedacht over energiebesparende mogelijkheden thuis. Duurzaam wonen spaart immers uw vermogen en het milieu voor nu en later. Door de klimaatdoelstelling kunt u echter voor nieuwe uitdagingen komen te staan. Zo gaan we voor een CO2-arme en aardgasvrije woningvoorraad in 2050. Vooral de timing van woningaanpassingen is nu actueel. Weet u wanneer u het best uw woning kunt verduurzamen? Wie weet zijn er over tien jaar wel andere, betere opties…

De term energietransitie wordt steeds vaker gebruikt in de Nederlandse media. Men wordt zich bewuster van energiezuinige oplossingen en de effecten op het milieu. | Bron: Stadszaken

Duurzaam wonen met deze bespaartips

Alleszelf.nl bekeek de actuele mogelijkheden voor duurzaam wonen. We geven graag acht kleine en grotere tips om uw woning aan te passen. Zie het als een praktische checklist om te besparen, zeker met de huidige lage spaarrentestand, maar ook voor een gezonder milieu. Een hogere leeftijd hoeft een aantal duurzame aanpassingen zeker niet in de weg te staan.

1. Isoleer de woning

De Rijksoverheid heeft alle huiseigenaren een voorlopig energielabel gegeven wat inzicht geeft in de energieprestatie van uw huis. Een woning met energielabel A is het meest energiezuinig, hier tegenover staan de huizen met het energielabel G waarbij nog veel valt te verduurzamen. Omdat u bij de verkoop van uw woning tegenwoordig verplicht bent het label bekend te maken, verdient investeren in isolatie zich extra terug. Heeft u een ouder huis? Dicht dan in ieder geval de naden en kieren. Isolatie van spouwmuren en daken (of dakrenovatie) biedt een grote besparing op de stookkosten naast het vervangen van ramen van enkel glas. Vloerisolatie op de begane grond is een voordelige oplossing en daardoor snel terug te verdienen. Over het algemeen is het advies om eerst de woning te isoleren en daarna pas het verwarmingssysteem aan te passen.

2. Zorg voor gezonde lucht

Schone lucht in huis zorgt ervoor dat mogelijke schadelijke stoffen geen kans krijgen. Ventileer alle woonruimtes goed en plaats voldoende planten in huis. Vreemd genoeg is dit juist bij en toename van duurzame huisisolatie veel belangrijker. Gezonde kamerplanten zorgen dan voor een zuurstofrijk woonklimaat met een betere vochtigheidsgraad in huis.

3. Bespaar water

Er zijn snelle, besparende oplossingen om water te besparen zoals waterbesparende douchekoppen en -kranen. Maar ook de wc kan doorgespoeld worden met minder water dankzij een eco-knop. Een groter project is het scheiden van watergebruik, daarbij werkt men met deze kleurindeling:

  • Zwart water: wc-water dat samen met organisch keukenafval geschikt is om de tuin te bemesten.
  • Grijs water: komt uit de badkamer en en is warmte uit terug te winnen.
  • Blauw water: opgevangen regenwater als alternatief voor drinkwater met weinig kalk.

4. Ga voor recyclebaar

Als je minder afval produceert, hoef je ook minder weg te gooien…  Daarnaast is hergebruik en recyclen van producten tegenwoordig een hot issue. We zitten ook zelf aan de knoppen bij de aanschaf en het gebruik van gerecyclede en tweedehandsproducten. Dat geldt ook voor duurzame aanpassingen thuis. Ga voor bouwmaterialen die na gebruik opnieuw grondstof worden, die herbruikbaar zijn of hernieuwbaar. Er zijn ook veel natuurlijke alternatieven voor kunstmatige materialen.

5. Verbruik minder energie

Met het stijgen van de jaren bent u mogelijk wat meer thuis met een hoger energieverbruik tot gevolg. En misschien houdt u ook wel van een wat hogere huistemperatuur. Hou de kosten voor stroom en gas zo laag mogelijk met het juiste energiecontract. Energie besparen kan verder door gedragsverandering maar ook eenvoudig door apparatuur te kiezen die minder energie verbruikt. Door elke maand de meterstanden bij te houden krijg je een goed inzicht in het totale verbruik van gas, water en energie. Zo zult u het verschil zien als u apparatuur ’s nachts en bij afwezigheid geheel uitzet. Daarbij kan domotica helpen en als u toch voor veilige verlichting gaat, kies dan direct LED-lampen en vervang ook bestaande lampen hiermee. Het loont verder vaak om oude, elektrische apparatuur te vervangen door nieuwe energiezuinige apparaten. Het energielabel helpt dan bij uw keuze.

Met een warmtepomp

Zoals aangegeven wonen we in de toekomst waarschijnlijk ‘gasloos’. Een warmtepomp kan dit mogelijk maken. Deze onttrekt warmte aan natuurlijke bronnen, zoals de buitenlucht en aardwarmte. Er bestaan ook al hybride systemen. Dit is een combinatie van de warmtepomp en een HR-ketel. Besef wel dat een warmtepomp ook een buitenunit heeft die geluid maakt. Met een warmtepomp is zelfs een geheel energieneutraal systeem mogelijk voor verwarming, koeling en warm water samen met zonnepanelen.

Met een cv-ketel

Afgezien van het bovengenoemde hybride systeem kan een nieuwe cv-ketel al veel zuiniger zijn. Als uw ketel nog niet aan vervanging toe is, kunt u ook besparen met de juiste afstelling en inregeling. Een Erkend Installateur kan u hierbij helpen.

Hulp voor duurzaam wonen vinden >>

6. Wek energie op

Met zonnepanelen

Zelf energie opwekken met zonnepanelen is inmiddels eerder regel dan uitzondering. De energie die u terug levert wordt verrekend met uw verbruik. De terugverdientijd van de investering ligt inmiddels zo tussen de zeven tot acht jaar. Dit is afhankelijk van de totaalkosten voor aanleg en installatie en uiteraard de aanschafkosten en rendement. Check uw gemeente voor een mogelijke subsidieregeling om de kosten te drukken. U kunt ook de betaalde btw terugvragen aan de Belastingdienst. Als u geen zin heeft in het regelwerk of een minder geschikt dak heeft, overweeg dan deelname aan een collectief zonnepark in uw regio.

Met een zonneboiler

Een zonneboilersysteem bespaart jaarlijks tot 60% op aardgas. De collectoren halen het rendement uit daglicht waarbij het sanitaire water in en voorraadboiler verwarmd. Warm water wordt zo wel voordelig! Goed om te weten dat u de zonneboiler collectoren kunt laten monteren op de dakpannen of verzonken in het dak.

7. Woon compact

Een serre, uitbouw of tuinkamer kan verleidelijk zijn. Beperk uw ecologische voetafdruk als mogelijk ook door uw woonruimte efficiënter in te richten. Dat kan en verbouwing schelen… Misschien gebruikt u bepaalde vertrekken niet of nauwelijks? Verwarming uit en deur dicht! Door de actieve woonoppervlakte te beperken, heeft u minder onderhoudskosten hoeft u minder schoon te houden. Zo woont u duurzamer met behoud van het woonplezier.

Hulp voor duurzaam wonen vinden >>

8. Kijk vooruit en oriënteer

Hou het overheidsbeleid en subsidieregelingen goed in de gaten. De juiste timing van een grotere woningverbetering kan veel geld besparen. De aanschaf van een nieuwe cv-ketel op gas kan in de toekomst mogelijk achterhaald zijn. Laat u daar goed over voorlichten bij de aanschaf. Verkrijg verder inzicht hebt in de verwachte terugverdientijd van uw investering. Energiebesparende maatregelen verdienen zich sneller terug dan energieopwekkende investeringen. Maak zeker slimme keuzes als u verwacht dat u niet zo lang meer in uw huidige woning blijft wonen.

Bezoek websites voor informatie en tips over verduurzaming van uw woning zoals Milieucentraal of Huis vol Energie. Er bestaan ook adviseurs met kennis van energieneutraal verbouwen. Zij kunnen u thuis van een persoonlijk advies voorzien. Wie weet biedt uw gemeente zelf zulke initiatieven aan. Ook uw hypotheekadviseur kunt u om advies vragen om een verbouwing te financieren.

Duurzaam wonen, uw ervaring

Kent u nog meer oplossingen voor duurzaam wonen of hebt u ervaringen met de hierboven genoemde oplossingen? We zijn benieuwd en maken de checklist graag zo compleet mogelijk. Laat uw reactie graag hieronder achter. Alvast bedankt, ook namens het klimaat!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over duurzaam wonen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: