Duurzaam doen? Deze kleine dingen maken het verschil!

[Gastbijdrage] Meer dan ooit is men zich bewust van de eigen invloed op het milieu en het klimaat. Van zonnepanelen op het dak tot een elektrische auto, op ieder terrein zien we het terug. Waar veel mensen de focus leggen op de grote innovaties en veranderingen, realiseren zij zich niet altijd dat ook hier het welbekende ‘alle kleine beetjes helpen’ geldt. Welke kleine zaken je vandaag de dag nog zelf kunt ondernemen om de eigen footprint te verkleinen? Kleine tips op een rij!

Licht uit, spot aan

Lampen in huis hebben we ongemerkt meer aan dan we denken, ook in zomer houden we er niet van om in de schemering te zitten. Zeker wanneer de jaren beginnen te tellen kan het aanwezig zijn van goed licht nét het verschil maken tussen wel of geen bril. Daarom zijn goed licht en mooie lampen van belang. Ook zijn het natuurlijk ontzettende sfeerbepalers, de kleur van licht kan een hele andere uitstraling geven aan een interieur. Van koude TL-lampen tot sfeervolle gloeilampen. Nu zijn die laatsten niet zo energiezuinig, maar daar is tegenwoordig een oplossing voor in de vorm van led-spots. Leds geven tegenwoordig een enorm chique touch aan een huis, en ze zijn heel erg duurzaam. En ze installeren? Dat is een fluitje van een cent.

Keuzehulp Huis & Tuin >>

Met het seizoen mee

Een biologische mango kopen in de winter klinkt heel verantwoord, maar is in wezen totaal geen duurzame keuze. Deze mango komt waarschijnlijk uit Zuid-Amerika en is daarmee helemaal overgevlogen naar Nederland. Duurzaam doen zit hem qua voedsel daarom ook ontzettend in je kennis. Verdiep je in de groenten en fruit van het Hollandse seizoen en eet met de seizoenen mee. Ditzelfde geldt voor vlees en vis, tropische soorten hebben vaak een lange weg afgelegd,evenals goedkoop vlees. Kies bij eten ook eens voor de producten die bijna over de houdbaarheid heen zijn, of sluit u aan bij een TooGoodTooGo app, allemaal keuzes die enorm van invloed zijn op het milieu en vaak ook nog eens goed voor de portemonnee.

Naast deze bovenstaande veranderingen zijn er nog vele kleine zaken die uiteindelijk een groot verschil maken. Verruil de auto écht vaker voor de fiets of de benenwagen, wanneer men dit iedere week vier keer doet zal dit op jaarbasis veel verschil maken.

Duurzaam doen al snel effectief

Het zijn vaak de kleine en ongemerkte stappen die we zetten, die op lange termijn resulteren in een mooi verschil!

[Gastauteur en sfeerfoto Duurzaam doen :] Lampdirect.nl

Ontvang gratis updates zoals dit artikel over duurzaam doen
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: