Zo zorgt u voor een gezonder binnenklimaat

binnenklimaat[Gastbijdrage] We brengen veel tijd door binnen in huis en als we thuis zijn ademen we binnen lucht in. Een slechte luchtkwaliteit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergieën, astma, hoofdpijn, slaap- en huidproblemen. Daarom is het belangrijk dat u in de gaten houdt wat de kwaliteit van de binnenlucht is en of u hier iets aan kunt doen. Gezonde binnenlucht noemen wij een gezond binnenklimaat. Bent u nieuwsgierig naar wat u zelf kunt doen om uw binnenklimaat te verbeteren? Lees dan in dit artikel verder!

Waarom is het binnenklimaat belangrijk?

Als u vaak binnen bent, krijgt u weinig frisse lucht. De lucht buiten is in de meeste gevallen van betere kwaliteit dan de lucht in uw huis. Dit komt omdat mensen zuurstof inademen, CO2 uitademen, en er dus snel minder zuurstof in de lucht zit. Ook doen mensen allerlei activiteiten zoals koken en douchen die ervoor zorgen dat de binnenlucht wordt vervuild. Vervuilde lucht inademen is slecht voor uw gezondheid. Met een goed binnenklimaat kunt u daarom langer gezond leven.

Letten op een gezond binnenklimaat is tegenwoordig belangrijker dan vroeger. Nu wij allemaal zelf ons huis isoleren komt omdat woningen beter zijn geïsoleerd. Een betere isolatie van de woning betekent dat de warmte en daarmee de lucht beter wordt vastgehouden. Er is bijvoorbeeld ook weinig tocht in de woning. Goed geïsoleerde woningen hebben daarom weinig natuurlijke luchtcirculatie. Hierom is kijken naar wat u kunt doen voor een gezond binnenklimaat extra belangrijk als u in een goed geïsoleerde woning woont.

Onder het binnenklimaat verstaan wij de binnentemperatuur, de kwaliteit van de lucht, de luchtvochtigheid en de hoeveelheid zonlicht.

Zo verbetert u het binnenklimaat van uw woning

U kunt zelf veel doen om het binnenklimaat te verbeteren. Hieronder drie tips die eenvoudig toe te passen zijn. Hierdoor kunt u een gezonde en prettige omgeving creëren.

Tip 1 – Zorg voor voldoende ventilatie

Voor gezonde lucht in huis moet u zorgen voor voldoende ventilatie. Zeker in woningen die goed zijn geïsoleerd is voldoende isolatie erg belangrijk. Ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde lucht kan ontsnappen en schone lucht de woning binnen kan komen. Zo kan de uitgeademde CO2 naar buiten en zuurstof naar binnen. Goede ventilatie zorgt voor een goed circulatie van lucht in de woning. Er is dan een constante afvoer van verontreinigde lucht en toevoer van schone.

Ventileren kan op verschillende manieren. Welke manier van ventileren het beste is voor uw woning hangt af van het type woning. De ouderwetse, en stiekem nog steeds meest effectieve manier van ventileren, is het openzetten van een raam of ventilatierooster. Het beste is altijd een raam of rooster open te hebben. Als dit niet mogelijk is door de kou, houdt de ramen of roosters dan zo lang mogelijk open. Zo zorgt u voor voldoende gezonde lucht in uw woning.

Nu hybride warmtepompen in 2026 verplicht gaan zijn, zullen de meeste woningen mechanische ventilatie gaan krijgen. Sommige woningen hebben mechanische ventilatie. Dit is een systeem dat zorgt voor voldoende af- en toevoer van lucht. Er bestaan verschillende soorten mechanische ventilatie, de één slaat automatisch aan bij een te hoog CO2 gehalte in de lucht, de ander moet u handmatig aanzetten, de andere staat constant aan of wordt centraal geregeld. Kijk daarom naar of en welke mechanische ventilatie u in uw woning hebt en wat wordt aangeraden voor een optimaal gebruik. Het kan namelijk zo zijn dat deze systemen minder goed werken als u daarbij ook een raam openzet! Vraag dit na bij uw woningcorporatie, verhuurder of fabrikant van uw mechanische ventilatie.

Let wel op! Voor iedere vorm van mechanische ventilatie geldt; zorg dat u de roosters goed schoonhoudt. Schrijf daarom alvast twee keer per jaar in de agenda dat u deze stof- en vetvrij moet maken zodat deze optimaal blijven functioneren.

Tip 2 – Vermijd vocht

Vocht is de vijand van een gezond binnenklimaat. Allerlei activiteiten in huis zorgen dat water verdampt en de lucht in huis vochtig wordt. Bijvoorbeeld door te koken, douchen of te wassen. Te veel vocht in de lucht is onwenselijk om twee redenen.

Ten eerste zorgt een vochtige lucht voor een grotere kans op groei van schimmels en bacteriën. Dit kan schade aan uw woning brengen en het is slecht voor uw gezondheid. Een goede vochtigheidsgraad ligt tussen 40 en 60 procent. Om te veel vocht in de lucht te voorkomen kunt u het beste goed ventileren. Ook kunt u het beste de was buiten laten drogen, wanneer dat niet mogelijk is dan naast een open naam. Daarnaast is het verstandig om te koken met de deksels op de pannen. Tevens kunt u ook letten op dat u niet te lang doucht. Waar goede ventilatie niet voldoende is kunt u ook gebruik te maken van een luchtontvochtiger. Dit is een systeem dat vocht uit de lucht onttrekt.

Ten tweede is een vochtige lucht in de woning slecht voor de portemonnee. Het kost namelijk meer energie om een vochtige lucht op te warmen. Uw verwarming zal harder moeten werken om uw woning een comfortabele temperatuur te krijgen. Het gevolg hiervan is een hogere energierekening. U kunt daarom ook energie besparen als u niet te veel vocht in huis heeft. Daarom is een goede vochtbalans niet alleen goed voor uw gezondheid maar ook voor uw beurs.

Aan de andere kant kunt u ook te weinig vocht in huis hebben. De lucht is dan droog en dit kan ook onprettig zijn, u krijgt dan bijvoorbeeld een droge huid en lippen of last van uw longen. Dit komt wel eens voor bij het gebruik van airconditioning of mechanische ventilatie. Gelukkig bestaan er ook luchtbevochtigers. Dit zijn kleine apparaatjes die de lucht vochtiger maken.

Tip 3 – Weg met verontreinigende stoffen

Gezonde lucht is een onvervuilde lucht. Als in binnen in huis dingen doet is de kans groot dat u daarmee de lucht vervuild. Naast goede ventilatie kunt u ook de volgende dingen doen om uw lucht minder te vervuilen.

Stofzuig uw woning regelmatig. Dat er stof, haren en huidschilfers in uw woning zijn, is onoverkomelijk. Echter voor een gezond binnenklimaat kunt u het beste voorkomen dat u hier last van krijgt. Stof en stofzuig daarom regelmatig. De beste stofzuigers maken gebruik van een HEPA-filter, wat helpt bij het opvangen van huisstofmijt, huidschilfers en pollen. Goed schoonmaken zorgt er daarom voor dat u minder last hebt van allergieën of astmatische klachten.

Zet de afzuigkap aan tijdens en 5 minuten na het koken aan. Als u kookt komt er zichtbaar vocht, maar ook andere onzichtbare vervuilende stoffen vrij. Met name als u kookt op een gasfornuis komt er tijdens deze verbranding fijnstof vrij. Het filter wat in de afzuigkap zit helpt met het opvangen van deze stoffen. Als u na het koken deze afzuigkap nog een paar minuten laat aanstaan haalt deze nog veel afval uit de lucht. Let op, ook bij de filters van de afzuigkap is het belangrijk dat u deze regelmatig schoonmaakt om ervoor te zorgen dat deze het goed blijft doen.

Kaarsen produceren afvalstoffen. Gezellig s’ avonds een kaarsje aansteken kan erg sfeervol zijn, maar wat veel mensen niet weten is dat er tijdens deze verbranding giftige stoffen vrijkomen. Vooral goedkope geurkaarsen zijn de boosdoener. U hoeft hier zich geen zorgen over te maken als u sporadisch een kaarsje aansteekt. Echter is het wel goed om tijdens en ook na het branden van de kaars goed te ventileren om de vervuilende stoffen naar buiten te laten ontsnappen.

Spuitbussen zijn een sluipvervuiler. Er bestaan verschillende soorten spuitbussen. Spuitbussen die wij gebruiken op voor het lichaam zoals bijvoorbeeld deodorant of scheerschuim. Ook bestaan er spuitbussen die wij gebruiken om bijvoorbeeld de lucht te verfrissen. In deze spuitbussen zitten zogenaamde drijfgassen. Dit zijn gassen die ervoor zorgen dat het product uit de bus gespoten wordt. Deze gassen zijn slecht voor de gezondheid. Dit heeft u niet zo snel door omdat deze producten vaak lekker ruiken! Toch is het voor een gezond binnenklimaat beter om voor een roldeodorant, een ouderwets scheerzeep te gaan en de luchtverfrisser te vervangen door een spray.

Neem een plant in huis! Planten zijn niet alleen mooi in het interieur maar planten dragen ook bij aan een gezond binnenklimaat. Er bestaan verschillende planten en bloemen met een luchtzuiverende werking. Ze filteren de vervuilde lucht, geven zuurstof aan de lucht en helpen de lucht te bevochtigen. Zo helpen planten bij een gezellige woning maar ook een gezond binnenklimaat.

[Gastauteur:] Platform Slim Duurzaam Wonen

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over het binnenklimaat?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: